SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı "Yeşilay Haftası" nedeniyle açıklama yaptı

UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı "Yeşilay Haftası" nedeniyle açıklama yaptı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Feray Gökdoğan "Yeşilay Haftası" nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 05/03/17 15:37
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı "Yeşilay Haftası" nedeniyle açıklama yaptı
A- A A+

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Feray Gökdoğan "Yeşilay Haftası" nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Dekan Feray Gökdoğan Yeşilay'ın, madde bağımlılığı ile mücadele eden, bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve en önemlisi gençlerin korunması için kamu yararına çalışan bir dernek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gökdoğan, 1953 yılından itibaren 1-7 Mart tarihlerinin "Yeşilay Haftası" olarak kutlandığını hatırlattı.

Feray Gökdoğan, madde bağımlılığının sadece ülkemizin sorunu olmadığını, aynı zamanda tüm dünyanın en ciddi sorunları arasında olduğunu ifade etti. Bu problemin tüm yaş gruplarını kapsadığını dile getiren Prof. Dr. Gökdoğan, madde bağımlılığının, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Madde bağımlılığına sebep olan maddeleri, başta tütün, alkol, uçucu maddeler ve uyuşturucu maddeler olarak sıralayan Prof. Dr. Feray Gökdoğan, uyuşturucu diye tanımlanan maddelerin kullanımının hem bireysel hem de toplumsal alanda etkilerinin diğer maddelere göre oldukça yıkıcı olduğunun altını çizdi.

"Uyuşturucudan sağlanan gelir ülke ekonomilerinden büyük"

Madde bağımlılığı sorununun şiddet, suç ve AIDS başta olmak üzere çok sayıda bulaşıcı hastalık ve sosyal çöküntülere neden olduğunu ifade eden Gökdoğan, "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC)'nin 2005'te yayınladığı raporda her geçen yıl madde bağımlılarının yüzde 80 arttığını" ifade etmesinin tüm dünyada insanların büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmasının resmi kanıtı olduğunu söyledi. Söz konusu raporda dünya uyuşturucu ticaretinden sağlanan gelir hacminin bir çok ülkenin ekonomisinden büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Feray Gökdoğan, Türkiye'nin dünya uyuşturucu ticaretinde köprü niyetiyle kullanılmaya çalışılmasının devlete büyük görevlerin yüklenmesini de beraberinde getirdiğini aktardı.

"Bana uzak diye düşünmemeli"

Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı bu tehlikeden korumak açısından güvenlik güçlerinin bu konuda yoğun bir çalışma ve caba sarf etmek zorunda kaldığını hatırlatan Prof. Dr. Gökdoğan,tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi, madde bağımlılığında da tedavi maliyetlerinin korunma maliyetlerinden çok yüksek olduğunu vurguladı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Feray Gökdoğan, madde bağımlılığı ile bireysel mücadelenin önemli olduğunu ancak topyekün mücadelenin daha etkili olacağının önemine vurgu yaptı. Gökdoğan, "Kimse bu problem bana uzak diye düşünmemeli, toplum fertleri bu konuyu her an kapımızı çalabilecek bir problem olarak görmeli ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeli." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.