İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kanunen yasak olmasına rağmen KKTC'de deve güreşi düzenlenecek!

Kanunen yasak olmasına rağmen KKTC'de deve güreşi düzenlenecek!

Çeşitli temaslar için Türkiye'deki Aydın ilinin İncirliova İlçesi'nde bulunan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, tepkiyle karşılanacak bir projeyle adaya geri dönüyor.

Yayın Tarihi: 27/03/17 07:45
okuma süresi: 6 dak.
Kanunen yasak olmasına rağmen KKTC'de deve güreşi düzenlenecek!
A- A A+
Kıbrıs Postası

Bir süredir Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu'nun, kendisini misafir eden İncirliova ilçesinde tepkiyle karşılanacak bir proje konusunda anlaşmaya vardığı öğrenildi. Kıbrıs Postası'nın ulaştığı kaynaklar, yılın belirli dönemlerinde geleneksel deve güreşlerini organize eden Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyon Başkanı Aytekin Kaya ile görüşen ve deve güreşlerinin Kıbrıs'a getirilmesi konusunda anlaşan Sennaroğlu'nun konuyla ilgili çalışmaların başlatılması talimatını verdiğini kaydetti.

DEVELER GEMİYLE TAŞINACAK...

Sennaroğlu'nun kendisine getirilen Kıbrıs'ta deve güreşi düzenlenmesi yönündeki teklifi kabul ettiği öğrenilirken, Kıbrıs'ta hiç bulunmayan develerin tedariki sorununun ise, develerin gemilere yüklenmesi ile çözümleneceği belirtildi. Sayıları 30 civarında olan güreştirilecek develerin Büyükkonuk Belediyesi'nin gerekli izinleri alması neticesinde gemilere yükleneceği ve adaya getirilecekleri de Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgiler arasında yer alıyor. Deve güreşinin kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

HAYVANLARA EZİYET Mİ, GELENEK Mİ?

Türkiye'nin birçok yöresinde uzun yıllardır geleneksel bir şekilde deve güreşleri düzenleniyor. Hayvanseverlerin yoğun tepkisi ile karşılaşan deve güreşlerinin engellenmesi için birçok girişim ve protestoda bulunuluyor. Deve güreşlerinin yapıldığı alanlara giderek hayvanlara eziyet edildiğini savunan ve bu durumu slogan atarak veya pankart açmak suretiyle protesto eden hayvanseverler, birçok yerde deve sahipleri tarafından darp edilmeye kadar varan tepkilerle karşılaşıyor.

'KAYBEDEN DEVELER SUCUK YAPILIYOR' İDDİASI

Öte yandan özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın bir şekilde sürdürülen deve güreşlerinin durdurulması için bölge hukukçuları da çalışmalar düzenliyor. Son olarak İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, geleneksel olduğu gerekçesiyle yapılmasına izin verilen deve güreşlerinin, hem yasalara hem de evrensel bildirgeye aykırı olduğu iddiasıyla iptal edilmeleri için dava açtı. Bu tür güreşlerin gelenekle ilgisinin olmadığını, insanların eğlenmek için hayvanlara eziyet çektirdiğini söyleyen İzmir Barosu avukatları, güreş sırasında develerin yaralanması durumunda tedavi ettirilmek yerine kesilip sucuk yapıldığını ifade etti. Yine İzmir'in Bayraklı ilçesinde düzenlenmek istenen deve güreşleri, hayvanseverler tarafından protesto edilirken, eleştirilerin muhatabı olan deve sahipleri ve organizatörler bu tür etkinliklerin hayvanlara eziyet içermediğini ve deve güreşinin geleneksel Türk kültürünün bir gereği olduğunu savunuyor. Hayvanseverler ve hukukçuların deve güreşlerinin yasaklanması yönündeki girişimlerini 'Türk kültürüne ihanet' olarak niteleyen bazı organizatör ve deve sahipleri, 200 yıllık bir Türk Yörük geleneğinin yıkılamayacağını belirtiyor.

KKTC'DE HAYVAN DÖVÜŞTÜRMEK YASAK...

Hayvanseverler tarafından bu denli tepkiyle karşılanan deve güreşlerinin Kıbrıs'a taşınması konusunda ise tartışmaların tek boyutlu olmayacağı açık... Gerek Kıbrıs kültürü ve gelenekleriyle hiçbir ilgisi olmayan bir etkinliğin adaya taşınması gerekse hayvan hakları savunucuları tarafından da büyük tepkilerle karşılaşan deve güreşleri gibi bir organizasyonun ülkemizde hiçbir yasal zemininin bulunmadığı yönünde tartışmaların artacağı belirtiliyor.

SENNAROĞLU'NUN DEVE GÜREŞİ PROJESİ YASAYA AYKIRI

2013 yılında Cumhuriyet Meclisi'nce kabul edilen "Hayvan Refahı Yasası"nın 'Hayvanlara Kötü Muamele' başlığı altında düzenlenen 6'ncı maddesine göre, KKTC'de hayvanları dövüştürmek, hayvan dövüşleri düzenlemek, hayvan dövüşlerine katılmak veya hayvan dövüşlerinde hazır bulunmak ile hayvanların dövüşlere katılmasını sağlamak yasak. Söz konusu yasanın anılan maddesine aykırı davrananlar hakkında aylık brüt asgari ücretin dört katı tutarında idari para cezası uygulanması hükme bağlanmış durumda. Eğer konu mahkemeye intikal eder ve hayvan dövüştüren gerçek veya tüzel kişi mahkum olursa, aylık brüt asgari ücretin dört katı tutarına kadar para cezasına, altı aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabiliyor. Deve güreşlerinin de develerin ciddi yaralanmalarla neticelenen bir tür hayvan dövüşü olduğu dikkate alındığında, Büyükkonuk Belediye Başkanı Sennaroğlu'nun ülkedeki yasaları ve hayvan haklarını dikkate almaksızın böylesi bir karar vermesi ve bunu duyurmasının tepkiyle karşılanması bekleniyor.

Dayanışma: "Deve güreşine ve hayvan zulmüne hayır!"

Hayvanseverlerden Sennaroğlu'na, "deve güreşi" tepkisi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.