DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

"Çam kese böceği sorunu" kimyasal değil biyolojik mücadele ile tarih olacak!

"Çam kese böceği sorunu" kimyasal değil biyolojik mücadele ile tarih olacak!

Her yıl bu zamanlar gündeme gelen ve ormanlar için büyük tehdit olan çam kese böceği yapılan biyolojik mücadele ile sorun olmaktan çıkıyor.

Yayın Tarihi: 21/03/18 15:12
okuma süresi: 3 dak.
"Çam kese böceği sorunu" kimyasal değil biyolojik mücadele ile tarih olacak!
A- A A+
Kıbrıs Postası

Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven sosyal medya üzerinden takipçileri ile paylaştığı konuda uzun yıllardır ülkemizde büyük sorun olan çam kese böceği konusuna değindi.

Türkseven, bugüne kadar çam kese böceği ile kimyasal yollar denenerek mücadele edildiğini fakat yol alınamadığını söyleyerek 2 yıldır derneğin de çabaları ile kimyasl değil biyolojik mücadele ile sorunun çözümünde ciddi yol alındığını söyledi.

Türkseven üç yol daha böyle bir mücadelenin devam etmesi durumunda bu sorunun tarih olacağını dile getirdi.

Türkseven'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ise şöyle:

"Bugün resimdeki gibi yaygın bir ÇAM KESE BÖCEĞİ istilası yaşamıyorsak bunun nedeni nedir diye hiç düşündünüz mü?

Çok değil daha 2 yıl öncesine kadar yol kenarlarına varıncaya kadar çam kese böceği tam da bu zamanlarda neredeyse tüm ağaçlarımızı kurutuyor, hemen herkes ise başta Biyologlar Derneği olarak bizi kimyasal kullanılmasına izin vermediğimiz için de eleştiriyordu. Oysa, Orman Dairesi 30 yıldır çam kese böceğine karşı kimyasal kullanıyor ama sorun çözülmüyordu. Mücadelemiz sonucu 2015'ten itibaren kimyasal kullanımından vazgeçilerek 2016 ve 2017'de ilk kez üst üste programlı bir şekilde havadan BİYOLOJİK ürünlerle sağlıklı bir ilaçlama yapıldı. Yapılan uygulama ekonomik nedenlerle tehdit altındaki alanların sadece 3'te 1'lik kısmının ilaçlaması şeklinde olsa da (yaklaşık 10 bin hektar) 2016'da yüzde 97, 2017'de ise yüzde 99 oranında başarı elde edilmiştir. Elbette, sorun tam olarak çözülmemiş ve halen tehdit altında olan alanlar mevcuttur. Ancak, ara verilmeden 3 yıl daha biyolojik mücadelenin devam etmesi durumunda bu sorunun artık adamızda tarih olacağını söyleyebiliriz.

21 Mart Dünya Ormanlık Günü'nde herkesin bu gerçeği bilerek ormanları korumak adına gereken adımları atmasını yürekten diliyorum..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.