EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Merkez Bankası'nın kararı, bankalar hariç kimseye yaramadı

Merkez Bankası’nın kararı, bankalar hariç kimseye yaramadı

Merkez Bankası'nın kredi yasağı kararı üzerine aldığı TL'ye yönelik faiz artırım kararı, ekonomistlere göre 'bankaları koruma adımı' olarak yorumlanıyor…

Yayın Tarihi: 06/06/18 07:33
okuma süresi: 6 dak.
Merkez Bankası’nın kararı, bankalar hariç kimseye yaramadı
A- A A+
  • Türk Lirası'nın prestij ve değer kaybı karşısında bir dizi önlemler almak için kolları sıvayan KKTC Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde Türk Lirası geliri olanlara dövizle kredi verilmesini yasaklamıştı.
  • Türkiye Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararı sonrası, önceki akşam toplanan KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Türkiye'de alınan karara paralel olarak faiz artırımına gitme kararı aldı.
  • KKTC'nin resmi para birimi olan Türk Lirası'ndan geliri olanlara dövizle kredi verilmesini yasaklama kararı sonrası uygulamaya giren faiz artırım uygulaması, kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
  • Şöyle ki, 'yasak' gereği, Türk Lirası üzerinden kredi çekmek zorunda kalan TL ödenekli vatandaş, faiz artırım uygulamasına zorunlu olarak maruz kalacak.
  • Kafa karıştıran kararı Kıbrıs Postası'na yorumlayan deneyimli ekonomistler Okan Veli Şafaklı ve Hüda Hüdaverdi, faiz artırım uygulaması konusuna aynı pencereden bakmıyor.
  • Şafaklı, alınan kararın, ülke ekonomisine pek de iyi yansımayacağını belirtirken, bu kararın alınmaması halinde de ekonomik çatlakların oluşacağını, her iki seçenekte de ekonominin kısırdöngüye girdiğini ifade etti.
  • Hüdaverdi ise, gerçekleşen faiz artış kararının bankaları korumak adına uygulamaya sokulduğunu söyledi. Deneyimli ekonomist, kredi yasağı kararı sonrası, bankaların zarara uğrama olasılığının doğduğunu, bu nedenle faiz artırım kararının alındığını kaydetti.
  • Her iki ekonomistin de karara ilişkin söylemleri, ortaya tek sonuç çıkardı; Merkez Bankası'nın kararı, bankalar hariç kimseye yaramadı…

Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Döviz karşısında her geçen gün yıpranmaya devam eden Türk Lirası'nın prestij kaybını kurtarmak adına bir dizi önlemler alan Türkiye Merkez Bankası, son iki haftadır ufak çapta bir istikrar yakalasa da henüz başarıya ulaşabilmiş değil.

Son olarak acil faiz artırımı uygulayan Türkiye Merkez Bankası'nın yarın yapacağı toplantıda faizleri daha da arttıracağı yönünde beklentiler mevcut.

Türkiye Merkez Bankası'nın aldığı kararlara paralel olarak, geçtiğimiz Pazartesi akşamı toplanan KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu, faiz oranlarını yeniden belirledi.

Kararın alındığı günden itibaren yürürlüğe giren yeni oranlara göre vadelerinden bağımsız olmak kaydıyla Merkez Bankası nezdindeki faize tâbi TL mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık %7'den %11'e ve Türk Lirası yasal karşılıklara uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 5'ten yüzde 7.50'ye yükseltildi.

Reeskont işlemlerinde uygulanacak ıskonto faizlerinde de yıllık oran %11'den %17.50'ye çıktı.

KKTC Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda döviz kurlarındaki artış nedeniyle harekete geçmiş ve Türk Lirası geliri olanlara dövizle kredi verilmesini yasaklamıştı.

HÜDAVERDİ: "FAİZ ARTIRIM ADIMI, BANKALARI KORUMAK İÇİN ATILDI"

Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomist Hüda Hüdaverdi, gerçekleşen faiz artış kararının bankaları korumak adına uygulamaya sokulduğunu söylüyor.

Hüdaverdi, Türk Lirası geliri olanlara dövizle kredi verilmesini yasaklayan karar sonrası, bankaların zarara uğrama olasılığının doğduğunu, bu nedenle de 'maksimum' faiz oranının yıllık %7'den %11'e yükseltildiğini, böylece zarar olasılığının ortadan kalktığını ifade ediyor.

"TÜM BANKALAR AYNI ORANI KULLANMAK ZORUNDA DEĞİL"

Faiz artırım kararını doğru bulduğunu belirten deneyimli ekonomist, belirlenen oranın maksimum seviye olduğuna dikkat çekerek, tüm bankaların bu oranı kullanmak zorunda olmadığını, daha düşük seviyelerde de faiz oranları belirlenebileceğini kaydetti.

"… YENİ MUDİ YARATILMAMASI İÇİN..."

Hüdaverdi, faiz artırım adımının, bankalara yönelik "Sizi de koruyoruz" mesajı olduğuna da değinerek, bu adımın atılmaması halinde, geçmiş dönemlerde olduğu gibi, 'yeni mudiler' yaratılmış olacağına da dikkat çekti.

ŞAFAKLI: "ALINAN KARAR, TÜRKİYE MERKEZ BANKASI'NIN KARARIYLA PARALEL"

Öte yandan KKTC Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını daha farklı bir bakış açısıyla yorumlayan Ekonomist Okan Veli Şafaklı, alınan kararın, Türkiye Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde faiz artırımına gitmesi kararına paralel olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

"ÜLKE EKONOMİSİNE PEK DE İYİ YANSIMAYACAK AMA..."

Alınan kararın, ülke ekonomisine pek de iyi yansımayacağını vurgulayan Şafaklı, faiz artırım kararın alınmaması halinde de ekonomide daha farklı çatlaklar oluşabileceğini kaydetti. Paranın akışkan olduğundan söz eden Şafaklı, mevduat yatıracak olanın da, kredi çekecek olanın da getiri beklentisi içinde olduğunu belirterek, bu beklentilerin karşılanmaması halinde, paranın Güney Kıbrıs da dahil olmak üzere, KKTC ekonomisinden 'kaçabileceğini' ifade etti.

KKTC DAHA YÜKSEK BİR RİSK BANDINDA…

Şafaklı, dövizin durdurulamaz artışı konusunda, KKTC'nin Türkiye'ye oranla daha yüksek bir risk bandında olduğuna değinerek, ülkenin ithal ürünlerle geçimini sağladığını, Türkiye'nin bu durumu absorbe edebileceğini fakat KKTC için aynı şeyi söyleyemeyeceğini ifade etti.

"DENGE, TÜRKİYE'DEKİ İSTİKRARA BAĞLI…"

Türk Lirası'nın prestijinin ve dövizdeki durdurulamaz artışın, Türkiye'de oluşacak istikrara bağlı olduğunu söyleyen Şafaklı, ekonominin kısır döngü içerisine girdiğini ve dengenin henüz oluşturulamadığını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.