TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Yükselen bilet fiyatlarına rağmen turizmde yüzde 5'lik artış

Yükselen bilet fiyatlarına rağmen turizmde yüzde 5'lik artış

Turizm ve Çevre Bakanlığı'na bağlı Turizm Planlama Dairesi'nin verilerine göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında, KKTC uyruklu olmayıp, hava veya deniz yoluyla Kıbrıs'ın kuzeyine gelen yolcu sayısı 846 bin 272 olarak belirlendi.

Yayın Tarihi: 22/07/18 09:03
okuma süresi: 6 dak.
Yükselen bilet fiyatlarına rağmen turizmde yüzde 5'lik artış
A- A A+

• Turizm Planlama Dairesi'nin verilerine göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında, KKTC uyruklu olmayıp, hava veya deniz yoluyla Kıbrıs'ın kuzeyine gelen yolcu sayısı 846 bin 272 olarak belirlendi. Bu rakam, yükselen uçak biletlerine rağmen geçen yılın ilk altı ayıyla kıyaslandığında, yüzde 4.3 kadar bir artışa tekabül ediyor.

• Geçtiğimiz yıla kıyasla bu yılın ilk altı ayında, yabancı uyruklu turistlerde yüzde 1'lik düşüşe rağmen, yüzde 4,3'lük bir büyüme mevcut… Bu büyümenin, gelişlerde yaşanan artışta ciddi bir rolü olan Türkiye Cumhuriyeti menşeli turistlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

• Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'nın konuşan KITSAB Başkanı Kilim, adaya gelişlerdeki artışın, turizm sektörüne yansımama sebeplerini; öğrenci akışına, günü birlik ziyaretlere, iş insanlarının ziyaretlerine ve turist olarak ülkeye gelip, burada bir yaşam kuran insanlara bağlıyor…

• Otellerin konaklama oranındaki düşüşe ilişkin de konuşan Kilim, yeterli tanıtımın yapılmadığına vurgu yaptı. "Ülkede zaten izolasyonlar var" diyen KITSAB Başkanı, tanıtım eksikliğinin dışında, uçak biletlerindeki artışın da turizme ciddi bir darbe vurduğundan söz etti.

•Kilim, konaklama oranındaki düşüşe ilişkin bir diğer negatif etkenin ise, KKTC'de konaklamak isteyen Ortadoğulu turistin, adaya gelişi sürecinde Larnaka'yı kullanması ve Kuzey'e geçişi sırasında Rum hükümeti tarafından engellenmesi olduğuna dikkat çekti…

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Turizm ve Çevre Bakanlığı'na bağlı Turizm Planlama Dairesi'nin verilerine göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında, KKTC uyruklu olmayıp, hava veya deniz yoluyla Kıbrıs'ın kuzeyine gelen yolcu sayısı 846 bin 272 olarak belirlendi. Bu rakam, 2017 yılının yine ilk altı ayında Kuzey Kıbrıs'a giriş yapan 811 bin 569 kişiyle kıyaslandığında, yüzde 4,3'lük bir artışın gerçekleştiği gözlemleniyor.

Geçtiğimiz yıla kıyasla bu yılın ilk altı ayında, yabancı uyruklu turistlerde yaşanan yüzde 1'lik düşüşe rağmen, Kuzey Kıbrıs'taki turist akışında yüzde 4,3'lük bir büyüme mevcut. Bu büyümenin, gelişlerde yaşanan artışta ciddi bir rolü olan Türkiye Cumhuriyeti (TC) kökenli turistlerden kaynaklandığı düşünülüyor. Adaya gelişlerde, geçen yıla oranla, yılın ilk altı ayında yüzde 5,9 oranında artış gösteren TC'li turistlerin bir bölümü, bir müddet sonra turist nitelemesini bir kenara bırakıp, KKTC'de yaşam sürmeye başlıyor.

Veriler, 2017'ye kıyasla, hava veya deniz yoluyla ülkeye gelen turist sayısındaki yüzde 4,3'lük büyüme oranının, turistik konaklama tesislerine yansımadığını da gösteriyor. Şöyle ki, 2018 yılının ilk altı ayında turistik konaklama tesislerindeki doluluk oranının yüzde 47,2 olduğu tahmin ediliyor. 2017 yılının ilk altı ayı için bu rakam yüzde 51,2 idi.

KITSAB Başkanı Kilim: "Ülkede zaten izolasyonlar var…"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'nın sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Erkan Kilim, adaya gelişlerdeki artışın, turizm sektörüne yansımama sebeplerini; öğrenci akışına, günü birlik ziyaretlere, iş insanlarının ziyaretlerine ve turist olarak ülkeye gelip, burada bir yaşam kuran insanlara bağlıyor.

Otellerin konaklama oranındaki düşüşe ilişkin de konuşan Kilim, yeterli tanıtımın yapılmadığına vurgu yaptı. "Ülkede zaten izolasyonlar var" diyen KITSAB Başkanı, tanıtım eksikliğinin dışında, uçak biletlerindeki artışın da turizme ciddi bir darbe vurduğundan söz etti.

Bir diğer negatif etken Rum hükümeti

Otellerin konaklama oranındaki düşüşe ilişkin bir diğer negatif etkenin ise, KKTC'de konaklamak isteyen Ortadoğulu turistin, adaya gelişi sürecinde Larnaka'yı kullanması ve Kuzey'e geçişi sırasında Rum hükümeti tarafından engellenmesi olduğuna dikkat çeken Kilim, bu durumun Ekim 2017'den bu yana devam ettiğini kaydetti.

Güney'de yüzde 10'luk artış

Öte yandan Güney Kıbrıs'a yönelik turist akışının ise, 2018 yılının ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık 200 bin arttığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, "Gelişlere Yönelik Yeni Rekor" başlıklı haberinde bu yılki turizmin, Mısır ve Türkiye gibi pazarların açılımına karşın olumlu verilerle başladığını yazdı.

Otelcilerin, Rus pazarından hoşnut olmamasına karşın bu boşluğun başka pazarlarla doldurulduğunun görüldüğünü yazan gazete, rekor niteliğindeki rakamların devam ettiğini belirtti.

Gazete, İstatistik Birimi'nin verilerine dayanarak Ocak-Haziran 2017 döneminde turist gelişlerinin 1 milyon 463 bin 206, 2018 yılının aynı döneminde ise yüzde 12,4 artış göstererek 1 milyon 645 bin 149 olduğunu, böyle bir rakamın da daha önce kaydedilmediğini yazdı.

Alithia gazetesi 2018 yılının ilk altı ayında İngiltere'den gelen turist sayısının 2017 Haziran'a göre yüzde 9,7'lik artışla 560 bin 840 olduğunu, Rusya'dan olan turistlerin ise 2017 yılına oranla yüzde 4.7 oranında bir azalmayla 317 bin 388'e düştüğünü belirtti.

Habere göre yüzde 50,6 oranına denk gelen 207 bin 21 turist ise "diğer ülkeler" şeklinde nitelendirilen kategoriyi teşkil ettiği ifade edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.