İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Prof. Dr. Kumbaroğlu: "KKTC'nin stratejik önemi arttı"

Prof. Dr. Kumbaroğlu: "KKTC'nin stratejik önemi arttı"

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve enerji uzmanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Kıbrıs'ın yanı sıra, Lübnan ve Suriye açıklarında da denizde büyük doğalgaz rezervi olduğu tahmin edildiğini söyleyerek, "Ancak bu ülkelerdeki iç karışıklıklar nedeniyle değerlendirilemiyor.

Yayın Tarihi: 12/09/18 16:52
okuma süresi: 4 dak.
Prof. Dr. Kumbaroğlu: "KKTC'nin stratejik önemi arttı"
A- A A+
Biz sondaj gemilerimizi gönderiyoruz Türkiye açıkları için ama KKTC'nin stratejik önemi artmış durumda.

Kıbrıs'ta siyasi çözüm bulunmazsa, işler sarpa saracak çünkü çok büyük bir doğalgaz rezervi söz konusu. Kıbrıs açıklarında, Türkiye ve KKTC'nin ekonomik münhasır alanıyla Rum kesiminin ekonomik münhasır alanları kesişiyor.

Rum kesimi, arama iznini uluslararası şirketlere vermiş durumda" ifadelerini kullandı. Türkiye, Suriye'de 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib'e bir yandan Esad rejiminin diğer yandan Rusya ve ABD'nin yapacağı olası askeri harekatı insani kaygılarla önlemeye çalışıyor ama arka planda bambaşka oyun sahleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve enerji uzmanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu 'Terörle mücadelede maskesi altındaki müdahalenin arkasında İdlib'in neredeyse tüm enerji yol ve planlarının kesişme noktasında olmasından kaynaklandığını' söyledi.

Bu kış Doğu Akdeniz sularının yaşanacak gerginlik nedeniyle çok ısınacağını kaydeden Prof. Kumbaroğlu, "Mesele insani değil, olsaydı zaten bu savaş olmazdı. Bu bir enerji oyunu. Önce Kuzey Irak'ta, sonra Suriye'de yaşandı.

Şimdi İdlib, Deyrizor ve Doğu Akdeniz'e kayıyor ve işin arka planında tamamen en büyük tüketici Avrupa'ya on yıllarca yetecek petrol, doğalgaz var. Bunu görmek ve anlamak lazım" dedi. Suriye'deki savaşın ve İdlib'teki krizin perde arkasının, enerji koridorlarıyla bağlantılı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Suriye'nin çok büyük enerji rezervine sahip olmasa da en büyük tüketici olan Avrupa Birliği'ne geçiş yolları üzerinde olduğu için çok stratejik noktada olduğunu söyledi.

Prof. Kumbaroğlu, ABD, AB, Rusya, İran, Mısır ve İsrail hattındaki enerji savaşlarını şöyle anlattı: "KKTC'nin stratejik önemi arttı" Prof. Kumbaroğlu, İdlib'le eş zamanlı Doğu Akdeniz ve Deyrizor'deki petrol ve doğal gaz rezervlerinin yeni gerginlik konusu olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"İsrail ve Mısır açıklarında büyük bir doğalgaz havzası bulundu. Kıbrıs'ın yanı sıra, Lübnan ve Suriye açıklarında da denizde büyük doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor ancak bu ülkelerdeki iç karışıklıklar nedeniyle değerlendirilemiyor.

Biz sondaj gemilerimizi gönderiyoruz Türkiye açıkları için ama KKTC'nin stratejik önemi artmış durumda. Kıbrıs'ta siyasi çözüm bulunmazsa, işler sarpa saracak çünkü çok büyük bir doğalgaz rezervi söz konusu.

Kıbrıs açıklarında, Türkiye ve KKTC'nin ekonomik münhasır alanıyla Rum kesiminin ekonomik münhasır alanları kesişiyor. Rum kesimi, arama iznini uluslararası şirketlere vermiş durumda. Aynı şekilde Suriye'de Doğu Akdeniz'deki rezerv alanı Ruslara vermiş durumda. ABD'nin ya da Rusya'nın bu bölgedeki donanmaları ve tatbikatlarının nedeni de böyle açıklanabilir. Burada Avrupa Birliği de tüketici konumunda.

AB için kimin ne kadar ucuz petrol çıkacağı ve çıkarılan bu kaynaktaki ortaklığı önemli. Çin de var ama petrol ve doğalgazın asıl pazarı ve güvenli müşterisi AB ve talebi giderek artıyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.