İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

İlgili birimlere sorduk: "Neden hep aynı manzara?"

İlgili birimlere sorduk: “Neden hep aynı manzara?”

Her şiddetli yağmur sonrası ülkemizde yaşanan sel, toprak kayması, kapanan yollar, taşkınlar ve baskınlar herkesi bezdirdi…

Yayın Tarihi: 05/12/18 07:39
okuma süresi: 5 dak.
İlgili birimlere sorduk: “Neden hep aynı manzara?”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Yalnızca sonbaharın son ayından, kış aylarının bitimine kadar olan süre içerisinde, birkaç saatlik şiddetli yağmura sahne olan Kıbrıs'ta, özellikle adanın kuzey yarısında yağış sonrası hayat adeta felç oluyor.

Kronikleşmiş bölgelerde seller meydana geliyor, lağım suları taşıyor, araçlar su üstünde yüzüyor, yollar kapanıyor ve her seferinde KKTC için sosyal medya üzerinden; 'Venedik' benzetmesi yapılıyor.

Peki, hemen her yıl gerçekleşen bu olaylar zinciri neden yaşanıyor? Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı DoğuçVeysioğlu ve Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, bu sorunun nedenlerini Kıbrıs Postası muhabirine aktardı.

KRONİKLEŞMİŞ SORUNUN, KRONİKLEŞMİŞ CEVABI: "ALTYAPI YOK"

ÇMO Başkanı Veysioğlu'na göre, kronikleşmiş sorunun, kronikleşmiş bir cevabı var; "Altyapı yok."

Yağmur suyu drenaj altyapılarına dair plan ve projelerin düzgün hazırlanmadığını belirten Veysioğlu, bu konuda yeterli kaynağın da aktarılmadığını ifade etti.

ÇMO Başkanı, "Sorun tamamen drenaj sistemlerinin yanlış inşa edilmesinden kaynaklanıyor" diyerek, olayı şöyle özetledi:

"Bana göre en büyük problem; parselasyon veya inşaat yapılırken, mal sahibi kendi kaldırımının altına, kendi drenaj borularını döşüyor ama bütüncül bir proje parçası olarak döşemediği için, sistem çalışmıyor. Yapılması gereken, mal sahibine yaptırmak yerine, proje masrafını talep edip, ilgili çalışmaları belediye veya Su İşleri Dairesi'nin üstlenmesi ve proje dahilinde boruları döşemesi. Fakat bazı belediyelerin yeterli bütçeleri olmadığından bu tip kaynakları; maaşlara veya popülist yaptırımlara harcıyor."

Drenaj sistemine yönelik inşaatın, ilgili birimler yerine, mülk sahibi tarafından yapılması ve bütüncül sisteme bağlanamadığı için bu inşanın işe yaramadığını ve bir 'israfın' oluştuğunu belirten Veysioğlu, bu nedenle her yağmur yağdığında aynı manzaranın ortaya çıktığını ifade etti.

YATIRIM İÇİN KAYNAK BULUNMALI

Şuan hükümetin bu konuda yatırım yapmak için yeterli finansal kaynağa sahip olmadığını belirten ÇMO Başkanı, kaynak bulunması için 2 öneri sundu. Veysioğlu şöyle konuştu:

"Bu yatırımın yapılması için kaynak bulunması lazım. Kaynak bulmak için 2 öneri mevcut. Biri; anlattığım gibi, mülk sahibinden ücret alınarak kaynak yaratılmalı. Bir diğer öneri ise dış kaynak bulmak. Türkiye ya da AB'den istenebilir. Kaynak bulunduktan sonra Master Plan yapılır, sonra da inşa edilir."

ÖZÇINAR: "DRENAJ SİSTEMİ İNŞASI, BİR TEK LEFKOŞA'DA MÜLK SAHİBİNE YAPTIRILIYOR"

Öte yandan Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar ise, yağmur suyu drenaj altyapı inşasının, yalnızca Lefkoşa'da mülk sahibine bırakıldığını, örneğin Gönyeli ya da Güzelyurt Belediyelerinin, kendi drenaj sistemlerini kendilerinin kurduklarını ve bütünlüğü sağladıklarını ifade etti.

TEK SORUN YAĞMUR DRENAJLARI DEĞİL…

Her yağmurda bu tip sorunların yaşanmasının, drenaj sistemleri dışında pek çok sebebi olduğuna dikkat çeken Özçınar, şöyle devam etti:

"Örneğin doğal sebepler ve dış faktörler. Mesela bir ağaç dalı veya naylon poşet boruları tıkayabiliyor. Naylon poşetler tıkadığında, vatandaş fotoğraf çekip ya da sosyal medyada canlı yayın yapıp oradan ayrılıyor. O dalı ya da poşeti oradan almıyor. Bu konuda insanımıza da ciddi sorumluluk düşüyor."

"VATANDAŞA DA SORUMLULUK DÜŞÜYOR"

Vatandaşın dışında, belediyelere de sorumluluk düştüğünü belirten Özçınar, ülkede sürekli bir yağışın olmadığına dikkat çekerek, "Tıkanıklık ve buna bağlı olarak sel olaylarında belediyelerin çok çabuk harekete geçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Belediyelerin ciddi tedbirleri alması gerektiğini vurgulayan Özçınar, "Ekip ve ekipmanların hazır tutulması gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

Belediyelerin bu tip konularda artık düne göre daha tecrübeli olduğunun altını çizen Belediyeler Birliği Başkanı, yapılaşmanın da hızla arttığını, eskiden tarlaya akan suyun, artık evlere aktığını bu nedenle de yapılaşmanın sorgulanması gerektiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.