İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

İngiliz ordusu: "Selfie bağımlıları, telefon zombileri, size ihtiyacımız var"

İngiliz ordusu: "Selfie bağımlıları, telefon zombileri, size ihtiyacımız var"

İngiliz ordusunun 2000 yılının hemen öncesinde veya hemen sonrasında doğanları, yani 16-25 yaş arasındaki kuşağı askere çekmeyi hedefleyen reklam kampanyası, gündem yarattı.

Yayın Tarihi: 04/01/19 18:20
okuma süresi: 4 dak.
İngiliz ordusu: "Selfie bağımlıları, telefon zombileri, size ihtiyacımız var"
A- A A+

"Ben, ben, ben, milenyum nesli, ordunun size ve sizin kendinize olan inancınıza ihtiyacı var", "Sınıfın en komikleri, ordunun size ve sizin ruhunuza ihtiyacı var", "Kendini oyuna vuranlar, ordunun size ve sizin itkinize ihtiyacı var", "Telefon zombileri, ordunun size ve sizin odaklanmanıza ihtiyacı var", "Çıtkırıldımlar, ordunun size ve sizin şefakatinize ihtiyacı var", "Özçekim bağımlıları, ordunun size ve sizin özgüveninize ihtiyacı var"…

İngiliz ordusunun bu sloganları büyük ilgi yarattı. Aslınd akampanya Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk'un savaşlar açtığı dönemde askere çağırmak için kullandığı "Ülkenin Sana İhtiyacı Var" diyen tarihi posteri temel aldı.

Ama bu kez gençlikten umut kesenlerin başvurduğu benzetmeleri kullandı. Gençlere toplumun zayıflık addettiği özelliklerin ordu tarafından güce çevrilebileceği mesajını verdi.

Afişler, TV ve radyo reklamlarıyla Z Kuşağı'na ulaşacak kampanyayla ilgili Tümgeneral Paul Nanson şu değerlendirmeyi yaptı.

"Ordunun toplumsal rollerle ilgili basmakalıpların ötesine baktığı, insanlara farklı gözle yaklaştığı ve onların çok daha büyük bir anlam ve amaç arayışının farkında olduğu mesajını veriyoruz."

Örneğin TV reklamları, gençlerin hırsları ve emellerine karşın toplum tarafından değer verilmediklerini hissediyor olabilecekleri, dolayısıyla 'büyük amaçları' olan bir işe çekilebilecekleri fikrinden hareket ediyor.

Reklamlarda evde veya işte basmakalıp yakıştırmalara maruz kalan gençler, aniden sahne değişikliğiyle asker üniformaları içinde savaştan kırılmış ya da doğal felaketlerle yıkılmış bölgelere insani yardım ulaştırırken gösteriyor.

Bir sahnede bir gencin gece sabaha kadar oyun oynaması ordu tarafından adanmışlık ve dayanıklılık işareti olarak görülüyor. Bir başka sahnede süpermerkette iş arakadaşları kendisine burun kıvırırken kendi ritmine göre ve büyük özenle alışveriş arabalarını toplayıp yerlerine yerleştiren genci, ordu yavaş ama sabırla sağlam iş çıkaran bir mükemmeliyetçi olarak değerlendiriyor.

Savunma Bakanı Gavin Williamson, kampanyayla ilgili "Yenilikçi, kapsayıcı bir ekibin parçası olarak fark yaratmak isteyenleri harekete geçirmeye yönelik güçlü bir çağrı" diyerek ekledi:

"Orduda geçirelen zamanın insanları yaşamla başa çıkmalarını sağlayacak becerilerle donattığı, yoldaşlık sağladığı, macera getirdiği, yani başka hiçbir işin sunamayacağı fırsatları sunduğunu gösteriyor. Artık ordudaki bütün işler erkeklerle kadınlara açık. En iyisi daha da iyi olacak."

The Guardian gazetesi, daha önce ordunun zorunlu eğitimin bitiş sınav sonuçlarının açıklandığı sıralarda, yani 16 yaşındakiler için en stresli dönemlerde bu tür kampanyalar başlatarak gençleri 'tuzağa' düşürmeye çalıştığını hatırlattı.

İngiliz ordusu 2012 yılında da Capita şirketiyle 622 milyon dolarlık anlaşmaya imza atıp 2020'de 82.500 tam eğitimli asker ve 30.000 yedek asker hedefi koydu.

Tüm bu 'numaralara' rağmen hedeflerine ulaşamayan ve sadece 77.000 askeri bulunan İngiliz ordusunun 'hedef kitlesinin karmaşıklığını anlayamadığı için amacına ulaşamadığı' eleştirileri arasında yeni kampanyaya yöneldiği belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.