GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Köprülü Muhtarı Alıkan: "50 - 60 yıl önce yapılanı, biz 21'inci yüzyılda yapamıyoruz"

Köprülü Muhtarı Alıkan: "50 - 60 yıl önce yapılanı, biz 21'inci yüzyılda yapamıyoruz"

Yükselen su seviyesi nedeni ile Köprülü Barajı taştı. Barajda 1'inci Kapı olarak bilinen yer ise alarm veriyor. Barajın patlaması halinde Çayönü köyünün bir bölümü sular altında kalabilir. Köprülü Muhtarı Turgay Alıkan ise konuyla ilgili "50 - 60 yıl önce yapılanı, biz 21'inci yüzyılda yapamıyoruz. Barajdaki suyu aktarmak için ihtiyaç olan 100 metre borudur.Bunu bile yapamıyoruz" şeklinde düşündürücü ifadeler kullandı.

Yayın Tarihi: 08/04/19 07:39
okuma süresi: 5 dak.
Köprülü Muhtarı Alıkan: "50 - 60 yıl önce yapılanı, biz 21'inci yüzyılda yapamıyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Çakıllı Dere ile Kanlı Dere'nin rotasının çevrildiği Köprülü Barajı yükselen su seviyesi nedeni ile taşmaya başladı. Kontrolsüz şekilde yayılmaya başlayan su bölgedeki tarlaları su altında bırakacak. 1974 yılından beri tek bir çivi çakılmayan barajın 1'inci Kapı olarak bilinen yerinde çatlaklar giderek büyüdü. Köylü barajın patlamasından endişe duyuyor. Barajın patlaması halinde ise önüne kattığını alıp götürecek güçteki su Çayönü köyünün bir bölümünü tehdit ediyor. Köprülü muhtarı Turgay Alıkan konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuştu. Yetkililerin Köprülü Barajı'na dolan su ile ilgili yanlış politika yürüttüğünü söyleyen Alıkan, baraj ile ilgili sıkıntıları anlattı.

"ADANIN EN BÜYÜK BARAJI KONUMUNDAYDI"

Muhtar Turgay Alıkan Köprülü yani eski adı ile Kukla Barajı'nın 1974 öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin en büyük barajı halinde olduğunu ifade etti. 74'den sonra ise baraja kimsenin tek bir taş koymadığını ifade eden muhtar Alıkan, barajda bakımsızlık nedeni ile çatlakların meydana geldiğini ifade etti. Barajın mevcut konumu ve baraja bağlı kanalların yapısı nedeni ile barajın taşması halinde bile aslında hiçbir sıkıntı yaşanmadan suyun yolunu bulduğunu ifade eden Alıkan, "fazla su geldiği zaman baraj taşar, taşan su kanallara oradan da Ayluga Göleti'ne giderdi ancak dere yatakları doldurulduğundan ve doğal yapısının bozulduğundan dolayı sorun yaşanıyor" şeklinde konuştu.

BARAJ KAPASİTESİNİ DOLDURDU, TAŞMALAR BAŞLADI, DERENİN AĞZINA İSE TAŞ DÖŞENDİ

Kıbrıs Postası Köprülü Barajı'nı dün yerinde ziyaret etti. Köprülüler yetkililerin bugüne kadar barajın nerede olduğu ve durumu ile ilgili hiç ilgilenmediklerini söylerken, Çakıllı Dere ile Kanlı Dere'nin akışının Köprülü Barajı'na yönlendirildiğini ancak barajın haznesinin tamamen dolduğunu ifade etti. Baraja ait 1'inci Kapı denilen bölgede meydana gelen sızma ve çatlak nedeni ile baraj yolu balçık çamur altında kalırken, haznesi dolan barajın taşmaya başladığı gözlemlendi. Barajın taşma noktasından kontrolsüz şekilde yayılan şiddetli su bölgedeki tarlaları ve ekinleri de tehdit ediyor. Barajın bağlandığı dere yatağına su sızmasını önlemek amacı ile döşenen taşlar da suyun şiddetine engel olamadı. Baraja sığamayan su, gerek dere yatağından gerekse taşma noktasından hızla yayılmaya başladı. Barajda ve civarında ekili binlerce dölüm tarla ve ekinler ise su altında kalırken, çiftçi zarara uğradı.

ALIKAN: "50- 60 YIL ÖNCE YAPILANI, 21'İNCİ YÜZYILDA YAPAMIYORUZ"

Köprülü Muhtarı Turgay Alıkan barajın patlaması halinde daha vahim sonuçlar yaşanacağını söylerken, Köprülü'de doğup büyüyenler ise barajın patlaması halinde Çayönü köyünün bir kısmının su altında kalma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Vadili ve Güvercinlik köylerinde de barajların olduğunu ancak o barajlarda tek damla sunun olmadığını savunan muhtar Alıkan, baraj topraklarının icar edilemez, verilemez olduğunu ancak Vadili barajına koçanlı mal diye su verilmediğini iddia etti. Köprülü Barajı'nın yer altı kaynaklarına faydası olmadığını, toprağın geçirgen olmadığını belirten Alıkan, geçmiş yıllarda barajın suyunun kuyulara verildiğini ve ağaçların sulandığını söylerken "50- 60 yıl önce yapılanı biz 21'inci yüzyılda yapamıyoruz. Yapanlar o zamanlarda her şeyi hazırladı. Barajdaki suyu aktarmak için ihtiyaç olan 100 metre borudur onu bile yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

"TEK ÇÖZÜM KADEME KADEME SUYUN BİR KISMININ TAHLİYE EDİLMESİ"

Ülkenin yağışsız ve kurak olduğu düşünülerek hareket edilmesinin yanlışlara yol açtığını söyleyen muhtar Alıkan, barajın kapaklarının teker teker açılıp suyun kademe kademe tahliye edilmesinin tek çözüm olduğunu ancak Çayönü'nde dere ağzına mandıra yapılmasına izin verildiğini, Mağusa'da ise köprülü Barajı'nın kanalı olup suyu AylugaGöleti'ne aktaran bölgeye ise özel öğrenci yurtlarının yapılmasına izin verildiğini kaydetti. Yurt inşaatları nedeni ile dere yatağının tamamen kapatılmadığını ancak şiddetli bir su akışında yetersiz olduğunu söyleyen Alıkan, sırf bu nedenler yüzünden barajın kapaklarının açılmadığını ve kapasitesinin üzerinde su haznesi taşımaya zorlandığını ifade etti. Dörtyol Ağıllar Bölgesi neden ile bazı yetkililerin Köprülü Barajını ziyaret ettiğini söyleyen Alıkan, " yetkililer defalarca da gelse de hizmet gelmedikçe sorun çözüme kavuşmayacak" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.