DİKMEN
okuma süresi: 5 dak.

"Mayıs ayında 82 hayvan 'ihtiyaç duyulmayan' kurtarma girişimlerinden kurtarıldı"

"Mayıs ayında 82 hayvan 'ihtiyaç duyulmayan' kurtarma girişimlerinden kurtarıldı"

Taşkent Doğa Parkı, Mayıs ayında 82 hayvanın vatandaşların ihtiyaç duyulmayan kurtarma girişimlerinden kurtarıldığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 12/06/19 12:40
okuma süresi: 5 dak.
"Mayıs ayında 82 hayvan 'ihtiyaç duyulmayan' kurtarma girişimlerinden kurtarıldı"
A- A A+
Girne Postası - Sosyal Medya

1190 Yaban Hayat Destek Hattı'na Mayıs ayında çeşitli konularda 1000'in üzerinde çağrı geldiğini kaydeden Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Başat, bunun bugüne kadar bir rekor olduğunu ve bu durumdan çok memnun olduklarını dile getirdi. Vatandaşlardan yardıma muhtaç bir hayvan gördüklerini düşündükleri anda 1190 Yaban Hayat Destek Hattı'nı aramalarını rica eden Başat, Mayıs ayında 82 vakıada kısa bir görüşmeden sonra hayvanların aslında kurtarılma veya herhangi bir müdahale ihtiyaçları olmadığını tespit ettiklerini ve vatandaşlara bu yönde yardımcı olduklarını ifade etti.

Taşkent Doğa Parkı'na bağlı Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü, Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Zoolog Damla Kıral ise konuya ilişkin açıklamalarında:

"Yardıma ihtiyacı olmayan doğa hayvanlarına müdahale edilmemesi gerekir. Vatandaşlarımız tarafından bulunan özellikle yavru karga, güvercin, kumru ve serçe gibi kuşların yuvadan çıkma aşamasında yuva dışında dolaşma gibi davranışları ve yeterli uçma becerisine henüz sahip olmamaları, onların doğal gelişimlerinin bir parçasıdır. Bu aşamada uçma yetisini tam olarak kazanamamış kuşlar, ebeveynleri tarafından bulundukları yerde beslenmeye devam ederler. Vatandaşlarımızın yardıma muhtaç olduğu düşünülen herhangi bir doğa hayvanı ile karşılaşıldığında müdahale etmeden önce 1190 Yaban Hayat Destek Hattı'nı aramalarını önemle rica ederim. Vatandaşlarımızın özellikle yavru kuş bulduklarında uygun olmayan besinleri uygun olmayan yöntemlerle yavruları beslemeye çalışmaları, durumu daha da kötüye götürebilmektedir. Vatandaşlardan ricamız, şüpheli bir durum veya davranış gözlemlediklerinde müdahale etmeden önce bizleri arayıp aldıkları bilgiler ışığında hareket etmeleridir" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada, Mayıs ayında kurtarılamayan hayvanlar arasında bulunduğu anda ağzının içine yumurta sıvısı doldurularak boğulmasına sebep olunan serçe, diğer bir durumda ise hazırladığı karışımı bulduğu kuşlara yedirmeye çalışan ama yeterli özeni göstermeyip hem hayvanın tüy yapısının bozulmasına hem de burun hatta göz ve kulak deliklerinin bile tıkanmasına sebep olunan vakıaların bulunduğu belirtildi. Diğer sık karşılaşılan, müdahale edilmemesi gereken durumlar arasında bahçeyi geçiş noktası olarak kullanan kirpi, bukalemun, dikenli keler (gurkuda) gibi hayvanların doğal ortamlarından alınıp evde bir süre bakılmaya çalışılması olduğu kaydedildi. Bu hayvanların kesinlikle bir tehlike oluşturmadıkları gibi, onlara müdahale etmenin de gereği olmadığı aktarıldı. Her canlının yaşama hakkına ve yaşam alanına saygı duyulması gerektiği vurgulanırken, Mayıs ayında bahçede bulunup gereksiz yere yaklaşık 10 gün boyunca alıkonulup bakılmaya çalışılan bir bukalemun doğru beslenememe ve stres faktörlerinden dolayı yaşatılamadığı belirtildi.

Yaban Hayat Rehabilitasyon uzmanı Ulaş Seherlioğlu da yaptığı açıklamada "Doğa hayvanlarına içgüdüsel anne şevkati ile yaklaştığımız için görür görmez bulundukları yerden alıp onları çocuk ya da evcil hayvan gibi sevip derhal yedirmeye çalışıyoruz. Bu hareketlerin hepsi gerçekte çok yanlıştır. Yaban Hayvanlarını bulundukları ortamdan almadan önce yardıma muhtaç olduğundan emin olunmalı, alınması gerektiği durumda kesinlikle elde uzun süre tutulmamalı, daha fazla stres yaşamamaları için hava alabilecekleri bir kutuya konulup karanlık ve sessiz bir yerde tutulmalıdır. Hayvanı sevme, öpme gibi davranışlarda asla bulunulmamalıdır. Hayvan zaten yardıma muhtaç olduğu için kendini savunmasız hissettiği için stres altındadır, bu gibi durumlar onun daha da strese sokacak ve hayatta kalma şansını ciddi derecede azaltacaktır. Son olarak da bulunan hayvanlara çoğunlukla ekmek içi, bulgur, salam gibi uygun olmayan gıdaların uygun olmayan yöntemlerle yedirilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Hayvana yemek vermeden önce genel muayenesinin yapılması ve tedavi ve besin takviyesinin doğru yöntemlerle ve doğru sırayla yapılması çok ama çok önemlidir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.