GİRNE
okuma süresi: 4 dak.

"Her geçen gün Girne'yi kaybediyoruz!"

"Her geçen gün Girne'yi kaybediyoruz!"

Girneli iş adamı Murat Şenkul, Girne'de alt yapı yatırımlarının yetersizliğine dikkat çekerek, inşaatlardan elde edilen gelirin alt yapı yatırımlarına harcanmamasını eleştirdi.

Yayın Tarihi: 25/07/19 16:08
okuma süresi: 4 dak.
"Her geçen gün Girne'yi kaybediyoruz!"
A- A A+
Girne Postası – Sosyal Medya

Girneli iş adamı Murat Şenkul'un sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Girne'nin alt yapı sorununu mevcut mali ve yönetim yapısı ile Girne Belediyesi'nin tek başına çözemeyeceğini belirtti. "Girne'yi her geçen gün kaybediyoruz" diyen Şenkul, belediyenin acil bir şekilde kanalizasyon sorunuyla ilgili Girne'deki otel sahipleri, inşaat şirketleri, sivil toplum örgütleri ve Girnelilerin içinde olduğu bir toplantı yapması gerektiğini belirterek, "Çıkacak fikirler neticesinde bir komite oluşturarak bu sorunu kentin tüm paydaşları ile beraber çözülmelidir" ifadelerini kullandı.

Şenkul'un paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"2012 KKTC Bütçesi yaklaşık 3.1 milyar TL.

-2018 KKTC Bütçesi yaklaşık 5.7 milyar TL.

Artış yaklaşık %84

-2012 Girne Belediye bütçesi yaklaşık 32 milyon.

-2018 Girne Belediye bütçesi 129 milyon. (gerçekleşen bu rakama biraz uzak 100 diyelim yuvarlak)

Artış bütçeye göre yaklaşık %400

Gerçekleşene göre de yaklaşık %320

KKTC bütçesinde oranla Girne Belediye bütçesi 3.2 kat fazla artmış 2012-2018 döneminde ! Peki ne olmuş da bu fark oluşmuş?

Evet belediye işletme izinleri gelirlerini, meslek vergisi gelirlerini, akıllı sayaca geçmekle ve artan su fiyatı ile su gelirlerini artırmıştır ama…

Bu gelir farklılaşmasının ANA sebebi,

Girne'deki inşaat patlaması ile birlikte,

Konut başına alınan yaklaşık 1500 TL su sayaç bedeli,önceleri 1500 olan daha sonra Nidai beyin 1000 TL'ye düşürdüğü konut başına kanalizasyon bağlantı ücreti ve ilçedeki imar dosyalarından alınan HARÇ ve RUHSAT paraları oluşturmaktadır.

Peki bu inşaat patlamasından elde edilen gelir nerede kullanıldı?

Şehrin altyapısına yönelik ne yapıldı? Evet bugün yaşanan trafik ve kanalizasyon sorunun kaynağı bu büyümedir fakat benim hesabıma göre son 6-7 yılda yaklaşık 100 milyon TL den fazla bu inşaat patlamasından gelir elde eden belediyemiz bunun ne kadarını Kanalizasyon altyapısı için ayırdı? Cevap belli, hemen hemen HİÇ.

Ve şimdi kanalizasyon için 6-7 milyon Euro (40-45 milyon TL) lazım diyoruz.Yoksa denizler ve Girne mafolacak.

Bir Girneli olarak 3-4 yıldır kanalizasyon meselesini buralardan yazıp çizerim. Belediyemizin bunu bugün itibarı ile ÖNCELİK haline alması sevindirici ancak inşaatlardan gelen milyonlar var iken gereken yatırımı yapmayarak, şuan daralan Girne piyasasında bu yatırımı yapmak zorunda kalmak hem üzücü hem de kolay iş değildir.

Mevcut mali ve yönetim yapısı ile Girne Belediyesi bu sorunu tek başına çözemez. Benim önerim bu konuda belediyenin acil bir şekilde konunun muhatabı olan Girne'deki otel sahipleri, inşaat şirketleri, sivil toplum örgütleri ve tabi Girne için Gailesi olan tüm Girnelileri içine alacak geniş katılımlı bir Kanalizasyon toplantısı yapması ve orada çıkacak fikirler çerçevesinde de bir komite oluşturarak bu sorunu kentin tüm paydaşları ile beraber çözmesidir. Her geçen gün Girne'yi kaybediyoruz. Çok zamanımız yok açıkçası."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.