GİRNE
okuma süresi: 4 dak.

Girne bölgesi yerel yönetimleri, Batı Nil Virüsü'ne karşı harekete geçti!

Girne bölgesi yerel yönetimleri, Batı Nil Virüsü'ne karşı harekete geçti!

"Batı Nil Virüsü" teşhisi ile Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde tedavi görmekte olan bir hastanın hayatını kaybetmesinin ardından hükümet ve yetkililer harekete geçti. Girne bölgesi yerel yönetimleri, Batı Nil Virüsü'ne karşı koruyucu tedbirleri arttırarak çalışmalarına hız verdi.

Yayın Tarihi: 29/07/19 11:53
okuma süresi: 4 dak.
Girne bölgesi yerel yönetimleri, Batı Nil Virüsü'ne karşı harekete geçti!
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

'Batı Nil Virüsü' nedeniyle tedavi gören 62 yaşındaki Hilmi Bolel hayatını kaybetti. Virüs tespit edilen iki hastadan biri taburcu olurken, diğerinin ise hastanede tedavisi sürüyor. Batı Nil Virüsünün ülkede can almasının yankıları devam ederken, vatandaşlar "gerekli önlemler alınıyor mu?" sorusunu yöneltiyor.

Girne bölgesi yerel yönetimleri temizlik ve sağlık işlerinden sorumlu yetkililer, Batı Nil Virüsüne yönelik yürütülen çalışmalar hakkında Girne Postası'na bilgi verdi. Girne Postası'na yapılan açıklamalarda, Batı Nil Virüsüne karşı devlet kurumları, yerel yönetimler ve halkın iş birliği ile 'entegre bir mücadele' yapılması gerektiği dikkat çekti.

"HALK MÜCADELEDE YER ALMALI"

Girne Belediyesi Sağlık Şubesi'nden Girne Postası'na verilen bilgide, Batı Nil Virüsü'nün yayılımını engellemek için derelerin kurutulması, durgun suların tasfiye edilmesi ve sivrisineklerden arındırılması gerektiği bildirildi. Çalışmaların da bu yönde yapıldığı belirtilirken, ilaçlamaların özellikle sulak, bataklık ve sazlık alanlarda yapıldığı aktarıldı.

Halkın da Batı Nil Virüsü'ne karşı mücadelede yer alması gerektiği kaydedilirken, vatandaşların çevrelerinde, bahçelerinde, yaşam alanlarında durgun su oluşumuna izin vermemesi gerektiği ifade edildi. Saksı altlarındaki biriken suların dökülmesi ve hayvanlar için konulan suların sürekli değiştirilmesi gerektiği bildirilirken, havuzlarda ve kuyularda durgun su bırakılmaması, havuzların klorlanması, suların tahliye edilmesinin önemine işaret edildi.

"NİL VİRÜSÜNE KARŞI MÜCADELE ARALIKSIZ SÜRÜYOR"

Lapta Belediyesi Temizlik Şube Birimi'nden yapılan açıklamada, Lapta ve Lapta'ya bağlı 14 köyde sivrisinekle mücadelenin aralıksız sürdüğü belirtildi. Sivrisinek kaynaklarına lavra halindeyken müdahale edildiği aktarılırken, vatandaşların talebi üzerine evlerde de ilaçlamaların yapıldığı ifade edildi. Yılın 12 ayı mücadelenin halihazırda devam ettiği, ancak Batı Nil Virüsü teşhisiyle 1 kişinin hayatının kaybetmesinin ardından çalışmaların yoğunlaştırıldığı kaydedildi. Sulak alanlar, bahçeler ve havuzların düzenli olarak kontrol edildiği belirtildi. Evlerde ise özellikle lavabo altlarının ilaçlandığını aktarıldı. Sivrisinek ve haşerelerle mücadelede kullanılan lavrasit ilaçların çevreye zarar vermeyen ekolojik ilaçlar olduğunun altı çizildi. Sivrisineklerin üremek ve çoğalmak için uygun su kaynaklarına ihtiyaç duyması nedeniyle vatandaşların evlerinde veya çevrelerinde su kaynağı bekletmemesi gerektiği belirtildi.

"SU BİRİKİNTİSİ BIRAKILMAMALI"

Çatalköy Belediyesi Temizlik Şubesi'nden yapılan açıklamada ise, Çatalköy bölgesinde virüsün kontrolüne yönelik mücadelenin devam ettiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ile istişare içinde hareket edildiği bildirilirken, Hilmi Bolel'in virüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, ilaçlama çalışmalarının yoğunlaştırıldığı kaydedildi. Doğal bitki örtüsüne zarar vermeden biyolojik ilaçlarla gerekli koruma tedbirlerinin alındığı vurgulandı.

Batı Nil Virüsü'nün yayılımını önlemek için vatandaşların da kişisel tedbir alması gerektiğine işaret edildi. Sinek kovucu spreyler kullanmak ve pencerelere sineklik takılmak gibi önlemler alınabileceği vurgulanırken, su birikintilerinin ciddi tehdit oluşturduğu bu nedenle vatandaşların su kaynağı bırakmamaya özen göstermesi gerektiği de kaydedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.