TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Babacan: 'İMF ile bir tur daha görüşürüz'

Babacan: 'İMF ile bir tur daha görüşürüz'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile görüşmeler ve gelinen noktaya ilişkin, Orta Vadeli Program (OVP) temelinde IMF ile bir tur görüşme daha yapacaklarını söyledi ve ''Bu görüşmelerin sonucunda bir stand-by konusunda mutabakata ulaşırsak böyle bir düzenleme yapmayı tercih ederiz'' dedi.

Yayın Tarihi: 16/09/09 17:11
okuma süresi: 5 dak.
Babacan: 'İMF ile bir tur daha görüşürüz'
A- A A+

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile görüşmeler ve gelinen noktaya ilişkin, Orta Vadeli Program (OVP) temelinde IMF ile bir tur görüşme daha yapacaklarını söyledi ve ''Bu görüşmelerin sonucunda bir stand-by konusunda mutabakata ulaşırsak böyle bir düzenleme yapmayı tercih ederiz'' dedi.

Babacan, Orta Vadeli Programı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ali Babacan ''IMF ile nasıl bir perspektifte görüşmeleri sürdürüyorsunuz. Bir anlaşma olacak mı? son durum nedir?'' şeklindeki soruya karşılık, Fon ile bir süredir süredir temas halinde olduklarını hatırlattı.

Açıkladıkları OVP'nin bundan sonraki dönemde Türkiye'nin neyi yapacağını, neyi yapmayacağını ortaya koyduğunu vurgulayan Babacan, IMF'nin de bu programı inceleyeceğini ve bunun ardından program temelinde Fon ile bir tur daha görüşme yapacaklarını söyledi. Babacan, bu görüşmenin sonucunda bir stand-by konusunda mutabakata ulaşılırsa böyle bir düzenleme yapmayı tercih edeceklerini, ancak şartlarında ve çerçevesinde mutabık kalınması gerektiğini ifade etti.

Kriz döneminde IMF'nin kaynaklarının güçlendirildiğini anımsatan Babacan, Türkiye'nin şu anda IMF'ye 7-8 milyar dolar civarında borcu bulunduğunu ve bu borca yıllık yüzde 2,1 oranında faiz ödendiğini kaydetti. IMF kaynaklarının piyasa şartlarından daha uygun kaynaklar olduğunu, sadece bu açıdan bile bakıldığında Türkiye'ye uygun dış şartlarda kaynağın ülke ekonomisine katkıda bulunacağını anlatan Babacan şöyle devam etti:

''Ancak OVP'ye baktığınızda göreceksiniz ki IMF finansmanı olmazsa olmaz değildir. Hazırlıklarımızı yaparken şöyle bir varsayımda bulunduk; eğer IMF ile bir anlaşma yaparsak kullandırılacak kaynaklar direk olarak piyasaya kullanıma sunulacak kaynak olacaktır. Bizim iç borçlanma ihtiyacımız IMF'den sağlanacak kaynakla azalacaktır. Dolayısıyla içerden borçlanacağımız rakam kadar gideceğiz dışardan borçlanacağız ve bu kaynak Türk bankacılık sektörünün özel tüketim ve yatırım için kullandırabileceği kaynak haline gelecektir.

Bu konuyla alakalı temaslarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Ancak şunu söyleyebilirim ki görüşmelerimiz olumlu yönde seyretmektedir. OVP ile IMF teknisyenlerinin, ekonomistlerinin Türkiye'ye ve dünyaya bakışı önemli ölçüde birbirine yaklaşmıştır. Belki 3-4 ay önce böyle değildi... Bugün itibariyle çalışmalarda bakış açısında da önemli ölçüde yakınlaşma mevcuttur.''

Beklentileri yükseltecek bir ifade kullanmak istemediğini, çünkü bunun detaylarının konuşulacağını, genel çerçevesinin ele alınacağını vurgulayan Babacan, bundan sonraki dönemde Türkiye'nin müzakere zemininin OVP olduğunu kaydetti.

''Türkiye'nin şartlarını en iyi bilecek olan, 'Türkiye'de ne uygulanır, ne uygulanmaz, hangi politika sonuç verir, hangi politika sonuç vermez.' bunun nihai takdiri hükümettedir'' diyen Babacan, sözlerine ''IMF ile eğer bir stand-by düzenlemesi yapacak olursak, kuşkusuz bu da IMF ile üzerinde istişare edip, mutabık kalacağımız bir unsurdur'' diye devam etti.

Üzerinde çalıştıkları mali kuralın IMF ile müzakeresini de yapmaya başladıklarını da söyleyerek, ''Gelişmekte olan ülkelerde uygulanan modelleri fotokopi çekip, Türkiye'de uygulama mümkün değil. bizim ülkemizin şartlarını mutlaka göz önünde bulundurmamız lazım'' dedi.


-"TÜRKİYE NASIL TOPARLANACAK?"-


Ali Babacan, ''Türkiye -6'dan 3,5'a nasıl toparlanacak'' şeklindeki soruyu cevaplarken de Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısına dikkat çekerek, ''Finans sektörü bizim ekonomimizin dinamosu olacak. Bizim büyümemizin en önemli temel unsurlarından bir tanesi olacak'' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Programa ilişkin bir başka soru üzerine, ''Bizim bu ortaya koyduğumuz program kendi başına dahi özel sektöre, özel tüketim ve özel yatırım amacıyla kaynak bırakmayı öngören bir programdır'' dedi.

Ziraat Bankasının halka arzına ilişkin bir takvim belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Bakan Babacan, ''Bütün tabloyu görmeden herhangi bir karar vermek, herhangi bir takvim ortaya koymak istemiyoruz'' diye konuştu.

Ziraat Bankasının, daha önce varlığını zar zor yönetirken, son 7 yılda sürekli Hazineye kaynak aktardığına, kar ettiğine dikkati çeken Babacan, ''biz bunu daha da nasıl iyileştiririz, daha da mükemmel hale nasıl ulaştırırız? Onun derdindeyiz Ziraat Bankası açılımıyla, yoksa mevcut durumdan memnuniyetsizliğimiz asla yok'' diye konuştu.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.