EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

2020 YKS'de yapılan değişiklikler KKTC'yi etkileyecek!

2020 YKS'de yapılan değişiklikler KKTC'yi etkileyecek!

YÖK Başkanı Saraç, YKS sonuçlarına göre hukuk fakültelerine giriş için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak güncellendiğini, eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası sınırlaması getirdiklerini açıkladı. YÖK'ün almış bu kararın en çok KKTC üniversitelerini etkileyeceği düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 22/10/19 11:52
okuma süresi: 8 dak.
2020 YKS'de yapılan değişiklikler KKTC'yi etkileyecek!
A- A A+
Kıbrıs Postası

2020 YKS 'de önemli değişiklikler yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre hukuk fakültelerine giriş için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak güncellendiğini, eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası sınırlaması getirdiklerini açıkladı. YÖK'ün almış bu karar en çok KKTC üniversitelerini etkileyecek gibi görünüyor. Sıralamanın yukarılara alınması, sıralaması 100 bin bandında olan özellikle Hukuk Fakültesini tercih edecek öğrencilerin devlet üniversiteleri veya Türkiye'deki vakıf üniversitelerini öncelikli olarak tercih etmesine neden olacak.

2018 yılında KKTC'de Hukuk Fakültesine yerleşen öğrencilerin sıralama ortalamasının 111 bin ve taban puanın 189 binde olduğu görülüyor. Türkiye'de halihazırda 83 üniversitenin Hukuk Fakültesi olduğu düşünüldüğünde KKTC'deki birçok üniversitenin özellikle Hukuk Fakültelerinde kontenjanlarını dolduramayacak. Bu da KKTC'de doluluk oranları en yüksek olan fakültelerin başında gelen Hukuk Fakültesine gelecek öğrenci sayılarının düşmesinden endişe ediliyor.

2020 YKS'DE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

YÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖK Genel Kurulunda gelecek yıl yapılacak YKS' den sonra uygulanacak başarı sırası sınırlamasını yürürlüğe koyduklarını söyledi.

Yekta Saraç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yeni YÖK olarak Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez, meslek icra yetkisi veren bazı üniversite programlarına başarı sırası şartı getirdiklerini söyledi ve bu uygulamanın toplumun neredeyse bütün kesimlerince takdir gördüğünü ifade etti. Söz konusu sıralamanın ilk olarak tıp ve hukuk fakültelerine getirildiğini söyleyen Saraç, mühendislik, öğretmenlik ve mimarlık için de sınırlama getirdiklerini söyledi.

YAZI ULAŞTI

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yargı reformu ile ilgili "hukuk fakültelerindeki eğitimin ne denli önemli olduğunu, bunun için birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini ve başarı sırası şartının da iyileştirme yönünde yeniden gözden geçirilmesi" demişti.

Saraç yaptığı açıklamada söz konusu yazının kendilerine ulaştığını söyledi.

Saraç konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Hukuk fakültelerine kabul edilen öğrencilerin başarı sıralarına bakıldığında, devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 59 bin iken, vakıf üniversiteleri ve KKTC'deki üniversitelerde en düşük başarı sırasının 190 bin olduğunu görüyoruz. Buradaki makas çok açık. Sınıflarda verilen eğitimi öğrenci açısından zedeleyebilecek, eğitim öğretimin niteliğini aksatabilecek kadar geniş bir makas aralığı var.

YÖK Genel Kurulunca, bu durum yeniden değerlendirildi ve hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak yenilenmesine karar verildi. İlk yıldan itibaren hukuk fakültelerine alımlar bu şarta göre yapılacak."

DİŞ HEKİMLİĞİ VE ECZACILIĞA DA GELECEK

Saraç, Yeni YÖK olarak, yüksek öğretim sistemini, alan bazlı iyileştirerek daha üst seviyelere taşımaya çalıştıklarını ve bunun sonuçlarını da aldıklarını belirterek, bu çerçevede fakülte dekanlarının önerileri üzerinde ciddiyetle durduklarını vurguladı.

Uzun zamandır diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine de başarı sıralaması şartı getirilmesi ile ilgili talepler aldıklarını aktaran Saraç, şöyle devam etti:

"11. Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde bu fakültelerin taleplerini de değerlendirdik. Diş hekimliği programı için devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 67 bin 855 iken, vakıf üniversitelerinde 88 bin 168, KKTC'de ise 116 bin 362 olduğunu görüyoruz. Arada çok büyük bir fark var. Eczacılık fakültesine baktığımızda ise devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 47 bin 878, vakıf üniversitelerinde 121 bin 557, KKTC'de ise 169 bin 803. Burada da çok açık bir makas aralığı var.

Bunun için öğrenci merkezli bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımın, girdi esaslı iyileştirmenin yüksek öğretimin kalitesine olumlu etkileri olacağı düşüncesiyle, başarı sırası şartını iki fakülte için daha genişlettik ve eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını da 80 bin olarak belirledik."

Saraç açıklamasının devamında "Eğitim bilimciler, başta nitelik itibarıyla eksik olan öğrencilerin, eğitim sürecinde bu eksikliklerinin giderilebileceğini, iyi bir bilgiyle ve yetkinlikle mezun edilebileceğini, bunun örneklerinin olduğunu söylüyor. Ama istisnaları dışında, girdideki niteliğin, çıktının niteliği ile doğrudan ilişkili olduğu çok açık. Hocalarımız gayet iyi bilir. Çok farklı başarı sırasındaki öğrencilerin aynı sınıfta bulunması eğitim öğretim ortamını olumsuz etkiliyor. Bu durum iyi bir donanım ve yetkinlikle gelen öğrencilere büyük bir haksızlık olarak ortaya çıkıyor." dedi.

KKTC ÜNİVERSİTELERİ ETKİLENECEK

YÖK'ün almış bu karar en çok KKTC üniversitelerini etkileyecek gibi görünüyor. Sıralamanın yukarılara alınması, sıralaması 100 bin bandında olan özellikle Hukuk Fakültesini tercih edecek öğrencilerin devlet üniversiteleri veya Türkiye'deki vakıf üniversitelerini öncelikli olarak tercih etmesine neden olacak. 2018 yılında KKTC'de Hukuk Fakültesine yerleşen öğrencilerin sıralama ortalamasının 111 binde taban puanın 189 binde olduğu görülüyor. Türkiye'de halihazırda 83 üniversitenin Hukuk Fakültesi olduğu düşünüldüğünde KKTC'deki birçok üniversitenin özellikle Hukuk Fakültelerinde kontenjanlarını dolduramayacak. Bu da KKTC'de doluluk oranları en yüksek olan fakültelerin başında gelen Hukuk Fakültesine gelecek öğrenci sayılarının düşmesine neden olacak. YÖK Atlasta KKTC'de Hukuk Fakültelerinin aldığı öğrencilerin sıralamaları yıllara göre değişmekle birlikte 125 bin ve 190 bin arasında olduğu aşağıdaki tablodan da anlaşılmaktadır. Sıralamanın 150 binden 190 bine yükseltildiği 2018 YKS'de bile KKTC'de birçok üniversite hukuk kontenjanlarını dolduramadı. Vakıf ve devlet üniversiteleri arasındaki makası azaltmak ve Hukuk, Diş Hekimliği ve Eczalık programlarında öğrenciler arasındaki seviyeyi azaltmak amacıyla yapılan bu uygulamadan sonra KKTC üniversitelerinin de kaliteye daha çok önem vermeleri gerekecek. Halihazırda yaşanan hayat pahalılığı, uçak biletlerindeki yüksek ücretler, toplu ulaşım gibi sorunlardan sonra YKS'ye girecek öğrencilerin tercihlerinin Türkiye'ye yönleneceğini söylemek yanlış olmaz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.