İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

"Şimdiden Parti Başkanı, Başbakan çekişmesine girilmesi doğru değil"

"Şimdiden Parti Başkanı, Başbakan çekişmesine girilmesi doğru değil"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda, UBP'nin öncelikle Tatar'a odaklanması gerektiğinin altını çizerek, şimdiden Parti Başkanlığı veya Başbakanlık çekişmesine girilmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 23/10/19 15:01
okuma süresi: 10 dak.
"Şimdiden Parti Başkanı, Başbakan çekişmesine girilmesi doğru değil"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı Seçiminde aday olması durumunda Genel Başkanlık'ta ismi konuşulduğuna dair söylentilere Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan Rahmican Çalışkan'ın hazırlayıp-sunduğu Soru İşareti programında yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, bu konular için çok erken olduğunun altını çizerek, Tatar'ın aday olup olmayacağına dair Parti Meclisi'nin karar vermesi ve açıklamasının ardından, Tatar'ın da bunu kabul edeceğini vurguladı.

"ŞİMDİDEN PARTİ BAŞKANI, BAŞBAKAN ÇEKİŞMESİNE GİRİLMESİ DOĞRU DEĞİL"

Daha sonra, UBP'nin çok yoğun bir tempoda Cumhurbaşkanlığı Seçiminde UBP'li adayın, yani Ersin Tatar'ın kazanması yönüne konsantre olması gerektiğini belirten Faiz Sucuoğlu, "Şimdiden kim Parti Başkanı, kim Başbakan olacak çekişmesine girilmesi doğru bir şey değil. Partinin başına kimin geçeceğine veya Başbakanın kimin olacağına değil, Tatar'ı Cumhurbaşkanlığı'na nasıl getirebileceğimize odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı. Sucuoğlu, UBP'nin hiçbir zaman başkansız kalmadığını, UBP'nin KKTC'nin en büyük, en organize partisi olduğunu da anımsattı.

"GENEL BAŞKANLIK VEYA BAŞBAKANLIK İÇİN TABAN UYGUN GÖRÜRSE DEĞERLENDİRİRİM"

"Size Parti Başkanlığı veya Başkanlık görevi verilirse nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna yanıt veren Faiz Sucuoğlu, UBP tabanının böyle bir görevi uygun gördüğü takdirde tabii ki değerlendireceğini anlattı. Taban başkasını gösterirse o kişiyi de destekleyeceklerini söyleyen Sucuoğlu, UBP'nin kavgaya, didişmeye zamanı ve tahammülü olmadığını, UBP'nin öncelikle ülke, ekonomi, Kıbrıs sorunu ve Cumhurbaşkanlığı Seçimine odaklanması gerektiğini, Tatar'ın Cumhurbaşkanı olduğu takdirde Parti Başkanlığı konusunun da gündeme geleceğini kaydetti.

"İLK OLARAK İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇİN DÜŞÜNÜLDÜM"

Bakanlar Kurulu ilk açıklandığında hiçbir hayal kırıklığı yaşamadığının altını çizen Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı'na Ali Pilli'nin geçmesi gerektiğini Ersin Tatar'a da zaten söylediğini aktardı ve "Bizim yaptığımız çalışmalarda İçişleri Bakanlığı'nın UBP'ye verileceği yönündeydi, öyle bir durum olsaydı İçişleri Bakanı olacaktım, dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın da Pilli'ye verilmesi yönündeydi" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDA SAĞLIK KADAR ACİLİYET YOK, AMA CİDDİ YASAL ÇALIŞMALAR OLUYOR"

İçişleri Bakanı UBP'de olmayınca Çalışma Bakanlığı'nın kendisine uygun görüldüğünden söz eden Bakan Sucuoğlu, hiçbir hayal kırıklığı olmadığını anımsatarak, "Çalışma Bakanlığı beni önceden de cezbeden bir bakanlıktı. En az sağlık kadar geniştir. Sağlık Bakanlığı kadar aciliyet yok, ama burada da ciddi boyutta yasal çalışmalar var. Bu bakanlıkta çok motiveyim. Doğru yerdeyim" dedi.

"KISMETSE 2 TANE AFFI 15 KASIM'A KADAR MECLİS ÇIKARACAK"

Kayıtsız işçi konusu ve Af Yasası hakkında konuşan Sucuoğlu, şu anda bu konuyu Meclis'e sunduklarını, komiteye girdiğini, komitede görüşülüp Meclis'e gönderileceğini ve Meclis'te de oylama yapılacağını açıkladı.Af Yasası'nın 15-20 gün içerisinde yasallaşacağına dikkat çeken Faiz Sucuoğlu, Af Yasası ile birlikte hazırladıkları genelge ve tüzükler olduğunu belirtti. Meclis, Af Yasası'nı geçirirken, gelecekte tekrardan bir affa ihtiyaç olmaması için ciddi kontrol mekanizmalarını da Af Yasası ile beraber çıkaracaklarını söyleyen Sucuoğlu, "Kısmetse 2 tane affı 15 Kasım'a kadar Meclis çıkaracak" ifadelerini kullandı.Ekonomik krizde ciddi sorunlar ortaya çıktığını ve iş adamlarının temiz, yani borçsuzbelgesi alamadıkları için ihalelere giremediğini, borç alamadığını, dolayısıyla ciddi bir sorun yaşandığını vurgulayan Bakan Sucuoğlu, bu sorunlara yeni bir sıkıntı eklememek, iş insanları ve işçilerin önünü açmak için çalıştıklarının altını çizdi.

"GENEL SAĞLIK SİGORTASI'NIN BAKANLIĞIMIZLA İLGİLİ KISMI 2020 HAZİRAN VEYA HEMEN SONRASINDA YASALLAŞACAK"

Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi veren Sucuoğlu, 75 sayfalık yasanın hazırlandığını, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili Türkiye ile 1 ay önce, protokol hazırlamak için görüşmeler olduğunu, protokol hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde protokolü imzalayacaklarını anlattı.Her şeyin doğru gittiği takdirde, Genel Sağlık Sigortası'nda Çalışma Bakanlığı ile ilgili kısmının 2020'nin Haziran ayı veya hemen sonrasında yasallaşacağını işaret eden Faiz Sucuoğlu,"Genel Sağlık Sigortası yasallaştığı zaman, hemen uygulanamıyor, Sağlık Bakanlığı'nın da altyapı önemli, Maliye Bakanlığı için de primler, gelirler toplandığı zaman açık kalıyor, bu açığı da Maliye'nin de desteği sağlaması gerekiyor" dedi.

"GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ BİZ DİĞER BAKANLIKLARDA EKSİK DİYE BEKLEMEYECEĞİZ"

Yasayı geçireceklerini, yasayı geçirirken de Sağlık ve Maliye Bakanlığı gibi yardımcı bacakların hazır olması gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, tüm bunlar hazır olduktan sonra da Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe gireceğini belirtti. Otomasyon Sistemi'nin Sağlık Bakanlığı tarafından bitirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, "Biz diğer bakanlıklarda eksik diye beklemeyeceğiz, bitireceğiz ve Meclis'e sunacağız. Meclis'ten geçer, bu arada diğer bakanlıklar da çalışmalarını hızlandırır. Radikal anlamda bu kararı ürettik ve çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası'nın KKTC'de son 30 yılın en önemli reform yasalarından birisi olacağını da sözlerine ekledi.

"BAKANLAR KURULU'NDA UFAK SORUNLAR OLUYOR, ŞU ANA KADAR CİDDİ SORUN OLMADI"

"Projelerinizi hayata geçirme noktasında hükümet ortaklarınız ile ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?" sorusuna cevap veren Faiz Sucuoğlu, ufak tefek sorunlar olduğunu, o sorunların UBP'nin kendi içinde de olabildiğini ifade ederek, şu ana kadar Bakanlar Kurulu'nda ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını açıkladı.

"İŞ UYUŞMAZLIKLARININ DAVASIZ HALİ YASASI'NDA YASAL SORUNLAR ÇIKTI, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Hükümet programında yer alanİş Uyuşmazlıkların Davasız Hali Yasası hakkında konuşan Sucuoğlu, bu yasanın; mahkemeye gitmeden bir şekilde müdahil olup işçi ve işveren arasında ara bulucu olması ilgili olduğunu, bu konuda başka yasal sıkıntılarçıktığını, ancak üzerinde çalışmaların sürdüğünü işaret etti.

İŞ YASASI'NIN AB MÜKTESEBATINA UYGUN DÜZENLENMESİ KONUSU…

Hükümet programında yer alan İş Yasası'nın AB müktesebatına uygun düzenlenmesi konusu hakkında konuşan Bakan Sucuoğlu, şu anda onunla ilgili 2 tane teknik komite toplantısı kaldığını ve biteceğini,onun ardından Başsavcılığa, daha sonra Başbakanlığa, oradan geldikten sonra da Bakanlar Kurulu'na götüreceklerine dikkat çekerek, ilk fırsatta bitirip Meclis'e sunacaklarını vurguladı.

"ENGELSİZ YAŞAM EVİ PROJESİ BİTTİ, HEDEFİMİZ 2020 HAZİRAN-TEMMUZ HİZMETE AÇMAK"

Engelsiz Yaşam Evi projesini bitirdiklerini açıklayan Sucuoğlu, Maliye Bakalığı'nda blokeyi beklediklerini, 15 gün içerisinde blokeyi alıp ihaleye çıkacaklarını vurgulayarak, Engelsiz Yaşam Evi'nde hedeflerinin 2020 Haziran-Temmuz gibi hizmete açmak olduğunu dile getirdi.

"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE DENETİM VE EĞİTİM ZAAFI VAR"

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim ve denetim zaafı olduğuna dikkat çeken Faiz Sucuoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın altındaki tüzüklerin çıkmadığı için tekerleği olmayan araba yaratıldığını ve tüzükler olmadığı için arabanın yürümediğini belirtti.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TÜZÜKLER TAMAM, 6 AY SÜRE TANIDIK…"

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda tüzükleri bitirdiklerini, inşaat sektöründe çalışan ve işverene 6 aylık süre tanıdıklarını söyleyen Sucuoğlu,"6 aylık süreden sonra her inşaatta iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olacak. Sorumluluk, görevler paylaştırıldı, sorumlular hangi aşamada kimdir biliyoruz, cezai yaptırımlar paylaştırıldı" ifadelerini kullandı.

"ARTIK İSKELE, İNŞAAT İLE BİRLİKTE YÜKSELECEK, SIKI DENETİMLER OLACAK, UZMANLARI DİNLEMEYEN İNŞAATLAR KAPATILACAK"

İnşaatlarda yüksekten düşme olaylarına ilişkin, AB, Türkiye ve Güney Kıbrıs'taki gibi inşaat başladığı andan itibaren iskelenin inşaat ile birlikte yükseleceğinin altını çizen Bakan Sucuoğlu, dolayısıyla bunlar için 6 aylık süre tanıdıklarını, o süreden sonra da çok sıkı denetlemeler olacağını,iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını dinlemeyenler inşaatların kapatılacağını aktardı.

"BAZI SENDİKALAR SİYASİ PARTİ GİBİ DAVRANIYOR VE ÖZEL SEKTÖRDE SENDİKALAŞMA ZORLAŞIYOR"

Özel sektörde sendikalaşma için yanlış bir algı olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, şu anda özel sektörde sendikalaşma için yasaların uygun olduğunu, herkesin sendika kurabileceğinden veya sendikaya üye olabileceğinden bahsederek, "Bazı sendikalar siyasi parti gibi davrandığı için işverende güven kaybı var, bu da özel sektörde sendikalaşmayı zorlaştırıyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.