EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

"Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım" projesinin final yemeği yapıldı

"Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım" projesinin final yemeği yapıldı

"Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım" projesinin geleneksel final yemeği yapıldı...

Yayın Tarihi: 23/10/19 14:05
okuma süresi: 6 dak.
"Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım" projesinin final yemeği yapıldı
A- A A+

Her yıl Eco/Agro Nitovikla işletmesinde düzenlenen "Kıbrıs Kültürünü Yaşayalım ve Yaşatalım" projesinin geleneksel final yemeği yapıldı.

3000 yıllık mağarada düzenlenen yemeğe okul öğretmen ve müdürleri ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, Mehmetçik Belediye başkanı Cemil Sarıçizmeli katıldı.

Konu hakkında yapılan konuşmalarda ve açıklamalarda eğitimin önemine değinildi ve bu projenin daha da geliştirilmesi ve projenin devlet desteği ile güçlendirilmesine vurgu yapıldı.

Zekai Altan'ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Kendi olanaklarımız içerisinde bir ilke imza koymanın gururunu yaşıyoruz. Eko –Agro Turizm İşletmesi olarak kurulan Nitovikla'nın Eko-Agro Turizm ilkelerine bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. Kültür ve Çevre'nin ticari bir uğraş olmadığının ve kırsal alan kalkınmasında ekonomik sürdürülebilirliğin temel amacı olan modelde biz doğru yönde ilerlemekteyiz. Ve bu ülkede Eko-Turizmin önünü açtık kurucu olduk. Devletin yapması gerekeni yaptık. Takdir istemeyiz tekdir de edilmeyelim. Bu ilke prensiplere bağlı olarak 2013 yılında Mormenekşe İlkokulu öğretmenlerinden Fahri Tümkan, Barış hocanın ve Uğur Çınar hocanın teşviği ve yüreklendirmesi ile Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum projesi 60 öğrenci ile başladı. "Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum Projemiz" ciddi katkılar sağlamıştır. Proje, öğretmen, veli, KTÖS, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Mehmetçik Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı ve işletmemiz işbirliği ile uygulanmıştır. İlkokul IV. Ve V.sınıflara yönelik uygulanan projede "Kıbrıs Mutfağı, El Sanatları ve Çevre" konuları uygulamalı olarak yapıldı. Uygulanan proje ayni zamanda Sosyal Bilgiler ders kitabındaki konular ile de örtüşmektedir. Amacımız uygulamaya dayalı ezberciliği kırmak. Yoğun katılımın sağlandığı projeye bazı okullarımız ulaşım sorunu nedeni ile katılamamışlardır. Turizm eski Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu'nun 2016 yılında projeyi yerinde incelemiş projenin sürdürülmesi konusunda öğrenci ve velisine yönelik bir katkı olarak ulaşım giderini karşılama kararı alıp uygulamaya koymuştur. Ulaşım katkısı ile öğrenci eğitiminde iki ciddi bir artış sağlandı. Turizm ve Kültür Eski Bakanı Sayın Fikri Ataoğlu ile birlikte yeni Turizm ve Çevre Bakanımız Dt. Ünal Üstel'in duyarlı yaklaşımı projemiz devam etmektedir. Milli Eğitim ve Kültür Bakanımız Nazım Çavuşoğlu'nun da bu projeye duyarlı ve geniş vizyonu ile yaklaşımı bizleri memnun etmiştir. Projeye yerel ve yabancı basının duyduğu ilgi de olayın sürdürülmesine ciddi katkı sağlamıştır. Okul müdürleri ve öğretmenleri, öğrenci velileri, KTÖS, Mehmetçik Belediyesi ve KITSAB (Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği) projeyi ciddi destekler vermektedirler.

2014-2015 öğretim yılı içerisinde uygulanan projede; 8 İlk Okul'da, 630 öğrencimiz ve 49 öğretmenimiz faydalanmıştır.

2016 (Ocak-Mart-Nisan-Mayıs aylarında) yılında ise 23 ilkokulda 1652 öğrenci ve 105 öğretmen, 2016-2017 öğretim yılında 24 ilkokulda 2100 öğrenci ve 222 öğretmen faydalanmıştır. (Otelin kapatılması sonucu ara veridi.)

2017-2018 öğretim yılında 34 İlk Okulda 2357 öğrenci ve 268 öğretmen faydalanmıştır, 2018-2019 öğretim yılında ise 32 İlk Okulda 1525 öğrenci ve 156 öğretmen faydalanmıştır

Toplamda 121 İlkokul ile 8 bin 264 öğrenci ve 800 öğretmen faydalanmıştır. Diğer ortaokul, lise ve Üniversiteler de eklendiğinde toplam rakamımız 8500 öğrenciye ulaşmaktadır.

Bu proje ekonomik açıdan da oldukça önemli... Bir anlamda ekonomimizi de yaratmış oluyoruz. Büyük bütçelerin ayrılmasına bile gerek yoktur. Herkes kazanıyor. En önemli katkı da öğrencilerimize sağlanan uygulamalı eğitimdir. Bu hizmetten gurur duymaktayız. Bunu biz değil bizler yarattık. Öğretmen, müdür, veliler, KTÖS, Mehmetçik Belediyesi, Turizm ve Çevre Bakanlığı ve medyamız. Mücadelemiz her koşulda inançla devam ediyor ve ettiği kadar da devam edecektir. Nitoviklanın var olması ve hizmetlerin, sürdürmesi için her türlü mücadeleyi vermektedir."

Bu proje bir ilk. Güney Kıbrıs'tan da ilgi duyuldu. Hatta bu projeden de faydalanma talebi var. Amacımız Kıbrıs kültürünü yaşatmak, Kıbrıs kültürünün eko-agro turizmde önemini farkındalığını yaratmak ve gelişimini sağlamak. Avrupa'dan gelen turistler de projeye çok ilgi duydular ve Avrupa'da da böyle bir proje olmadığını dile getirdiler. Hedef, projenin Milli Eğitim Bakanlığı müfredat programına dahil edilmesi ve her yıl Ekim-Mayıs dönemi içerisinde IV. V. Sınıf öğrencilerine her okula bir gün ayrılarak öğrencilere ulaşım katkısının sağlanarak sürdürülebilirliğini sağlamak için Turizm ve Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, paydaş örgüt ve kuruluşların desteği ile Projenin protokole dönüştürülerek her yıl standart bir biçimde uygulanmasının sağlanması en önemli beklentimizdir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.