TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

'AB'ye üyelik süreci 20-30 yıl süremez'

'AB'ye üyelik süreci 20-30 yıl süremez'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin 20-30 yıl sürmeyeceğini belirterek, ''Türkiye eğer büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye'nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye'nin üyeliği olmadan çözülemez'' dedi.

Yayın Tarihi: 17/10/09 14:59
okuma süresi: 6 dak.
'AB'ye üyelik süreci 20-30 yıl süremez'
A- A A+

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin 20-30 yıl sürmeyeceğini belirterek, ''Türkiye eğer büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye'nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye'nin üyeliği olmadan çözülemez'' dedi.

Bağış, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''6. Boğaziçi Konferansı''nda yaptığı konuşmanın ardından Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lellouche ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin ''Terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Fransa ne tür adımlar attı? Somut bir çalışma var mı?'' diye sorduğu Lellouche, Fransa ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Türkiye ile birlikte terör örgütü PKK ile mücadele konusunda seferber olduklarını söylediklerini aktardı.

''Fransa'da PKK'nın birçok uzantısını ele geçirdiklerini ve birçok kişiyi tutukladıklarını'' anlatan Lellouche, bu durumun Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Dostu ve meslektaşı olan Egemen Bağış ile birlikte ikili ilişkileri güçlendirmek için çalışma grubu kurmaya da karar verdiklerini belirten Lellouche, bunun, herkes için ''kazan kazan'' ile neticelenecek ortak bir çalışma olacağını kaydetti.

Lellouche, amaçlarının Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkileri genel olarak geliştirmek, öncelikle enerji, savunma ve stratejik ilişkilerde birlikte hareket etmek olduğunu ifade ederek, Fransa için Türkiye'nin gelişmekte olan çok büyük bir ülke olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacı olan enerji transferi konusunda Fransa'nın yardımcı olmaya hazır bulunduğunu söyledi.

Lellouche, bir konuyu özellikle vurgulamak istediğini belirterek, ''Biz Türkiye'nin dostu bir ülkeyiz. Fransa'da hiçbir şekilde Türk düşmanlığı, Türkofobi yok'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Fransa ziyaretinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Lellouche, ''Bizi birleştiren, hemfikir olduğumuz konularda birlikte çalışmalıyız. 'Anlaşamıyoruz' demek kolay. Türkiye ve Fransa arasındaki dostluk ve güven bağları da birlikte çalışmamızı sağlıyor'' dedi.

Bir gazetecinin ''Türkiye niye aynı tarihte AB'ye üyelik müzakerelerine başladığı Hırvatistan'ın gerisinde kaldı ve ilerleme raporu hakkındaki görüşünüz nelerdir?'' sorusu üzerinde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ilerleme raporunda katıldıkları kadar, katılmadıkları konuların da olabileceğini söyledi.

Geçmişteki ilerleme raporlarında Türkiye'deki insan hakları ihlalleri, işkence örnekleri ve yaşanan sıkıntılardan bahsedildiğini hatırlatan Bağış, son raporda ise daha fazla teknik mevzuattan, kanunlardaki birtakım kelimelerden ve demeçlerden bahsedildiğini anlattı.

Bunun da Türkiye'nin geldiği noktanın göstergesi olduğuna dikkat çeken Bağış, ''Bugüne kadar yayımlanmış belki de Türkiye'deki reformları takdir etme açısından en kapsamlı ilerleme raporlarından olmuştur'' dedi.

Türkiye'nin müzakerelere aynı tarihte başladığı Hırvatistan ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin açtığı fasıl sayısının Hırvatistan'dan fazla olmamasının altında çok önemli bir neden olduğuna işaret eden Bağış, ''Hırvatistan parlamentosunda AB ile ilgili mevzuat geçerken tartışma yaşanmamaktadır. Bizde ise bir maddenin geçmesi iki saat sürmektedir'' diye konuştu.

Bağış, ''Meclisimizde AB konusunda herkesin söylemlerine sadık kalıp destek olmasını bekliyoruz'' dedi.

''Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ne zaman tamamlanır?'' diye sorulan Lellouche, bu sürenin yasal açıdan uzun bir süreç olduğunu belirtti.

Sürecin ne zaman tamamlanacağını kimsenin söyleyemeyeceğini aktaran Lellouche, AB'nin kendi içindeki standartları yenilemek için yaptığı müzakerelerin bile çok uzun sürdüğünü anlattı.

Lellouche'nin bu sözleri üzerine Egemen Bağış da şunları kaydetti:

''Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci 20-30 yıl sürmez. Bundan kimsenin endişesi olmasın. 18 milyon Doğu Almanya hiçbir müzakere süreci yaşamadan bir gecede eşit vatandaşları olabildi. Çünkü siyasi konjonktür onu gerektirdi. Türkiye eğer bu büyük randevuya hazırlığını tamamlarsa siyasi konjonktür Türkiye'nin üyeliğini zaten şart koyacaktır. Çünkü bugün AB'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye'nin üyeliği olmadan çözülemez. Biz kendimize güvenelim, yapmamız gerekeni yapalım, ileri de bizi Avrupa Birliğinin ikna etmek için uğraşacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye'nin potansiyeli çok büyüktür, çok yüksektir.''

Bunun üzerine Lellouche de Doğu Almanya'nın AB'ye katılmasıyla Türkiye'nin katılmasının çok farklı olduğunu söyledi.

Lellouche, Fransa'ya sığınma talebinde bulunan Cem Uzan'la ilgili bir soru üzerine de bu kişiyi tanımadığını ve nerede olduğunu bilmediğini, ancak müracaatının olduğunu bildiğini söyledi.

Lellouche, bu konuda karar verecek olanın bağımsız bir kurul olduğunu, kendilerinin de herkes gibi bu kararı beklediklerini dile getirerek, Fransa'nın bir hukuk devleti olduğunu, bireysel sığınma konusundaki kararın siyasi algılanmaması ve nitelendirilmemesi gerektiğini savundu.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.