İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Kıbrıs "Derin kulak" üssü

Kıbrıs "Derin kulak" üssü

<P>On dergisi son sayısında "Big Brother Kıbrıs'ta yaşıyor" başlığı altında verdiği haberde, dünyayı dinleyen Echolon üslerinin Kıbrıs halkasını anlattı. </P>

Yayın Tarihi: 21/10/09 07:40
okuma süresi: 9 dak.
Kıbrıs "Derin kulak" üssü
A- A A+

Neredeyse dünyadaki bütün telefon, faks, telsiz, SMS ve elektronik posta iletişimini dinleyebilen dev bir kulak olarak tanımlanan Echelon üslerinden en önemlilerinden birinin, Kıbrıs'ta kurulduğu belirtiliyor.

On dergisi son sayısında "Big Brother Kıbrıs'ta yaşıyor" başlığı altında verdiği haberde, Trodos dağlarının zirvesinde ve Ağrotur üssünde ABD-İngiliz işbirliği içerisinde Kıbrıs'taki Echolon üslerinden söz ediyor.
ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda istihbarat örgütlerinin dünya üzerindeki iletişim sistemlerini denetlemek için kurdukları ortak projenin kod adı olan Echolon'un liderliğini ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA yapıyor. Echolon, telefon görüşmeleri, e-mailler, internet bağlantıları, uydu haberleşmeleri gibi tüm modern iletişim sistemlerini denetliyor ve yakalanan "tehlikeli" unsurlar (Anglo-Amerikanlar'a göre) yakın takibe alınıyor.

Nasıl çalışıyor?
On Dergisi'nde konuyla ilgili olarak yayınlanan haber şöyle:
Telefonda konuşuyorsunuz, arkadaşınızla internette chat yapıyorsunuz, işiniz icabı faks çekiyorsunuz, özetle günümüz teknolojisiyle çalışan bir iletişim aracı kullanıyorsunuz.

Nerede isterseniz olunuz, eğer iletişim aracıyla haberleşiyorsanız derin kulaktan kaçamazsınız.

Kara istasyonları, casus uçakları ve uyduları veya denizaltılar sizi anında yakalar. Kurtuluşunuz yok.

Ancak, kimse sizin peşinizde değil. Öncelikle ilgi alanlarına girmeniz gerekiyor. Aslında bunun için çok çaba harcamanız gerekmiyor. İletişim araçlarından herhangi birini kullanırken, siz veya muhatabınız "anahtar kelimelerden" birini kullanırsa, derin kulak hemen devreye giriyor. Ve Echelon denilen sistem sizinle ilgilenmeye başlıyor.

Peki anahtar kelimeler nelerdir? "Echelon" kelimesi bunlardan biri. Ama en tehlikeli kelimeler "İslamcı terörist", "Usame Bin Ladin", "eroin" gibi kelimeler bu günlerde. Aslında Echelon'un dağarcığındaki on binlerce kelimeyi bilmeye imkan yok. Tabi ki sadece kelimeleri takip etmiyorlar, cümleleri, paragrafları, ard arda gelen cümlelerin ulaşacağını tahmin ettikleri noktaları da takip ediyorlar. Eğer sizi izlenmeye değer bulurlarsa, günlerce, aylarca hatta yıllarca iletişiminizin davetsiz kulak misafiri oluyorlar. Gerekirse uydu görüntüleriyle peşinize düşüyorlar.
George Orwell'in 1984 romanını okuyanlar, "Büyük Birader"in ne olduğunu bilir. İşte bahsettiğimiz tam da bu. Yaptığınız her şeyden haberi olan, attığınız her adımı takip edebilen bir sistemden söz ediyoruz.

Kıbrıs'ın rolü
İlerleyen satırlarda Echelon'la ilgili daha fazla bilgi vereceğiz ama, bu arada Kıbrıs'ı da bu işe karıştıralım.

Öncelikle Kuzey Kıbrıs'ta şu anda polis veya sivil otoritenin elinde haberleşmenizi dinleyebilecek cihazların olmadığını söyleyerek sizi rahatlatalım. Ancak, bu dinlenmediğiniz anlamına gelmez çünkü, "saplama" denilen "ilkel" yöntemle komşunuz bile sizi dinleyebilir. Ayrıca, askeri istihbaratta bir takım gelişmiş cihazlar bulunduğu da dedikodular arasında.

Yine iddialara göre (ki bunların hiçbiri bugüne kadar yalanlanmadı) Kıbrıs adası Echelon sistemi için çok kritik bir ada. Bu nedenle 1950'li yıllardan beri adada ABD ve İngiltere'nin dinleme istasyonları var.
Hemen Trodos ve Ağrotur diyeceğinizi biliyoruz. Biz de bunlara eski Karava'yı (Alsancak) ve Alaköy'ü ekleyelim. Gerçi şimdi Kuzey'deki bu iki istasyon kullanılmıyor ama bir takım kaynaklar, Beşparmak Dağları'nda şüpheli bazı antenlerden söz etmeden de duramıyor.

Kapraz üssü
Aslında Annan Planı'nın tartışıldığı 2004'te ABD'nin Kıbrıs'ta üsler kuracağından da bahsediliyordu. Hatta, Echelon açısından çok önemli bir noktada olduğu ve Karpaz'da bir ABD üssü kurulacağı da bazı basın organlarında yer almıştı ama dikkat edeni fazla değildi. Zaten Annan Planı Kabul edilmeyince, ABD planları da ertelenmiş.

ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ni (BOP) duyunlarınız vardır. İşte BOP, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'den başlıyor. Ada'nın İsrail'in yanı başında ve Suveyş Kanalı'na da sadece 200 kilometre uzakta olması, Ege ve Türkiye limanlarını kontrol altında tutabilmesi, Doğu Akdeniz'in kontrolünü garantilemesi nedenleriyle vazgeçilemez bir konumda. ABD, BOP'u Kıbrıs'tan yönetmek istiyor. Bu istek de dünyanın en gizli ve en etkili istihbarat toplama sistemi olan Echelon'un Kıbrıs'tan koordine edilmesini zorunlu kılıyor. Sistemle ayrıca, Ortadoğu, Orta Asya ve tüm Kafkaslar da izlenecek (Trodos ve Ağrotur'daki sistemlerin bunu çoktan yapmaya başladığı da söyleniyor).

İyonosfer uygunmuş(!)
Echelon dinleme sistemleri için Kıbrıs, bilinen üç yerden biri olarak gösteriliyor. Milyarlarca dolarlık yatırımlarla yapılan uydu sistemlerinden dahi başarılı olan bu sistemin komuta merkezlerinin üzerindeki iyonosfer tabakasının belli özelliklere sahip olması gerekiyor. Kuzey Avustralya ve Pasifik Okyanusu'ndaki takımadalarla birlikte bu sistemin en iyi işleyeceği üçüncü yer olarak Kıbrıs'ın adı geçiyor.

Dünyada pek çok yerde Echelon dinleme istasyonları ve merkezleri var ama bunların içinde 4 tanesi vazgeçilemez olarak değerlendirilir. Bunlar :
- Ayios Nikolaos ve Ağrotur, Kıbrıs
- Geraldton, Avustralya
- Guam, Pasifik
- Kunia, Hawaii Adası'nda olanlardır.

Trodos artacak
Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin dokunulmaz ve tartışılmaz olmasının en büyük sebebi aslında Amerikan üsleri gibi hizmet vermeleri ve Echelon dinleme sisteminin önemli bir parçası olmalarıdır. ABD'nin Trodos Dağı'nda bulunan Echelon sisteminin kapasitesinin çok daha artırılması önemli. Bu sistemin iyi çalışması için komuta merkezlerinin bulunduğu yerlerin üzerindeki iyonosfer tabakasının belli özelliklere sahip olması gerekir.

Ayrıca, ABD casus uydularının yörüngelerinin bu alanların tam üstünden geçmesi önemli. Bu dört yerin içinde Kıbrıs'ın bu açıdan da çok ayrı bir öneme sahip olduğu ve bu iki kritere uyan ender kara parçaları arasında bulunduğu iddia ediliyor.

Bir tanesi de Güney Lefkoşa'daki ABD Büyükelçiliği'nde bulunan Kıbrıs'taki dinleme ve istihbarat antenleri, ayni zamanda enerji pazarını takip ederken, özellikle de Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattının ilk takip sıralarında yer aldığı belirtiliyor.

Kıbrıs'taki çanaklar ile Kıbrıs'ın Kuzeyi ve Güneyi, Ortadoğu, Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar, Kuzey Afrika gibi bölgelerin istihbarat bilgileri toplanırken, terörizm ve karşı istihbarat sistemi yönetenlerin özel ilgi alanını oluşturuyor.

21 Ekim 'Echelon'u kitleme günü'
Derin kulağın düşmanları da var ve bugün "Echolon'u Kitleme Günü." Sistemin şifreleme algoritmalarını sıkıntıya sokmak isteyen on binlerce kişi bugün, Echolon'a yakalanacak mesajları yüz binlerce mail adresine gönderecek. Böylece sistemin kitlenmesine çalışacak.

Bireylerin haberleşme özgürlüğünüğ savunan gruplar ile nternette yer alan gizlilik ve mahremiyeti savunan gruplar, Echelon'u protesto etmek için her yılın 21 Ekim'ini 'Echelon'u kitleme günü' ilan ettiler.

NSA'nın ve dolayısıyla Echelon'un en büyük sıkıntısı, gittikçe gelişen teknolojiye bağlı olarak şifreleme algoritmalarının da gelişiyor olması. ABD'li Phil Zimmerman, kendi bulduğu Mükemmel Sır Saklama (Pretty Good Privacy) adlı şifreyi internetten ücretsiz dağıttı. İzleyen yıllarda bu algoritmayı, daha karmaşık ve çözülmesi zor algoritmalar takip etti. Bu yüzden NSA, çözümü süper-bilgisayarların bile binlerce yılını alabilecek algoritmaları çözmek için, kuantum-bilgisayarların gelişmesine öncülük ediyor.

Ancak, her yıl 21 Ekim'de, binlerce kullanıcı internet üzerinden yolladıkları elektronik posta ile Echelon'u çökertmek için yarışıyor. Yine her yıl, geleneksel olarak Amerika'da kişisel bilgilerin dokunulmazlığını zedeleyen kişi ve kuruluşlara 'Büyük Birader' ödülleri dağıtılıyor.
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.