İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Talat: B planımız var

Talat: B planımız var

<P>Cumhurbaşkanı Talat, B planları ve hatta başka planlarının da bulunduğunu, ancak bunları tartışmanın henüz zamanı olmadığını, kendilerinin çözüm için çalıştıklarını kaydetti. </P>

Yayın Tarihi: 05/11/09 07:11
okuma süresi: 6 dak.
Talat: B planımız var
A- A A+

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinde yapıcı ve aktif olduğunu, çözüme ulaşmak için sürekli yeni öneriler hazırladığını, ancak tek taraflı çabanın yeterli olmadığını vurguladı.

Müzakerelerin de bir limiti olduğunu, bir şey elde etmeden nereye kadar gidilebileceğinin belli olmadığını ifade eden Talat, bununla ilgili B planları ve hatta başka planlarının da bulunduğunu, ancak bunları tartışmanın henüz zamanı olmadığını, kendilerinin çözüm için çalıştıklarını kaydetti.

Talat, "Büyük bir fırsat var ve bunun son şans olduğuna inanıyorum. Teorik olarak son şans yoktur belki ama pratikte öyle değil" şeklinde konuştu.

Gelinen aşamada çözüm fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğine de işaret eden Talat, "Büyük bir fırsat var ve bunun son şans olduğuna inanıyorum" dedi.

Brüksel'de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Talat, önceki akşam Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi (CEPS) adlı düşünce kuruluşunda Kıbrıs sorunu ve müzakere süreciyle ilgili konferans verdi.

Aralarında Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Şefi Andrew Rasbash'ın da bulunduğu AB yetkilileri ve çeşitli ülkelerin diplomatik misyon şefleri yanında, akademisyenlerin de ilgi gösterdiği konferansta Talat, yaklaşık bir yıldan beri devam eden müzakere süreciyle ilgili bilgi aktararak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

ÇÖZÜM TEK TARAFLI OLMAZ
Kıbrıs sorununun çözümünün tek taraflı bir konu olmadığını, tarafların etkin katılım ve çabasının gerekli olduğunu kaydeden Talat, 2004 referandum sonuçlarına atıfta bulunarak Kıbrıs Rum tarafının olumsuz tavrına rağmen Kıbrıs Türk tarafının çözüm istencinin devam ettiğini vurguladı.

Bu doğrultuda 2008 eylül ayından beri çözüm yönünde kapsamlı müzakerelere devam ettiklerini anlatan Talat, bu yeni süreçte Rum Yönetimi Başkanı ile iki toplumlu, iki kesimli ve siyasal eşitliğe dayalı ortaklık prensibinde anlaştıklarını anımsattı.

Müzakereler çerçevesinde "Yönetim ve Güç Paylaşımı", "Ekonomi" ve "AB İşleri" konularında önemli yakınlaşma sağladıklarını kaydeden Talat, Kıbrıs müzakere tarihinde ilk kez uzlaşılan ve uzlaşılamayan noktaları içeren 30 kadar ortak belge de hazırladıklarına dikkat çekti.

Talat, diğer 3 başlıktan biri olan "mülkiyet"in en zor ve komplike konulardan biri olduğuna işaret ederek, BM'nin de onayladığı iki bölgelilik ilkesini Rum tarafının inkar etmesinden kaynaklanan sorunlar yaşandığını ve mülkiyet konusunda tek bir belge dahi hazırlayamadıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı, bir diğer önemli meselenin ise "toprak" konusu olduğunu belirtti.

KIBRIS TÜRK TARAFI YAPICI, AKTİF
Konferansta katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Talat, özetle, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı ve aktif olduğunu, çözüme ulaşmak için sürekli yeni öneriler hazırladığını belirterek, "Bu büyük fırsatı değerlendirmek istiyoruz, çünkü yeniden yakalayamayabiliriz" dedi.

Kıbrıs sorununun 46 yıllık bir sorun olduğuna dikkat çekerek, bu kadar eski bir sorunu çözmenin kolay olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Talat, bunun için çok çalışmak gerektiğini ifade etti.

Talat, Kıbrıs'ın bütün olarak AB'ye girdiğine ilişkin görüntünün kâğıt üstünde olduğunu, fiiliyatta yarısının AB üyesi olduğuna da işaret etti. Talat, Kıbrıslı Türklerin halen izolasyonlar altında bulunduğunu, günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar nedeniyle kendilerini Avrupalı gibi hissedemediklerini söyledi.

Talat, "Çözüme ulaşınca ancak adanın tümü AB'ye katılacak. Bunun tek yolu bu" şeklinde konuştu.

Talat, Türkiye'nin, izolasyon ve kısıtlamaların her iki tarafta da aynı anda kaldırılması önerisini Rum tarafının kabul etmemesi nedeniyle o konuda da ilerleme sağlanamadığını anlattı.

AB DEĞİL BM MÜDAHİL OLMALI
Cumhurbaşkanı Talat, taleplerinin Kıbrıs sorununa Avrupa Birliği'nin değil BM'nin müdahil olması yönünde olduğunu da bir soru üzerine yineledi ve AB'nin Kıbrıs sorununa gerçekten müdahil olmasının kolay olmadığını kaydetti.

Rum tarafının, gerek AB üyeliği gerekse benzer diğer nedenlerden dolayı çözüm için motivasyona sahip olmadığını kaydeden Talat, Kıbrıslı Türklerle güç paylaşımına gitmek istememelerinin başlıca sorunlardan biri olduğunu anlattı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün Brüksel'de, Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi yetkilileriyle bir araya geldi.

Talat ayrıca, Avrupa Parlamentosu'nda Liberal Grup ve Sosyalist Grup başkan ve üyeleriyle de görüştü.

Talat, bugün, KKTC saatiyle 12.00'de ise, Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile bir araya gelecek. Talat ve beraberindeki heyet, temaslarını tamamlamalarının ardından KKTC'ye dönecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.