İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Bütçe görüşmeleri başladı

Bütçe görüşmeleri başladı

<P>Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2 Milyar 645 Milyon 273 Bin 043 TL'lik 2010 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısını görüşmeye bugün başladı. İrsen Küçük başkanlığındaki Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi'nde, Başkan Vekili Teberrüken Uluçay, Ali Çetin Amcaoğlu, Mutlu Atasayan, Ömer Kalyoncu, Afet Özcafer ve Mehmet Arif Tancer yer alıyor.</P>

Yayın Tarihi: 12/11/09 15:11
okuma süresi: 3 dak.
Bütçe görüşmeleri başladı
A- A A+

Komitenin bugünkü toplantısına, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Mustafa Emiroğluları da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Ersin Tatar, 2010 bütçesinin hükümetlerinin ilk bütçesi olduğuna işaret ederek, bu bütçeyle ekonomik istikrarın sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Hükümetin aldığı tedbir ve düzenlemelerle, Türkiye'nin katkıları sayesinde 2009 bütçesindeki açığın sınırlı seviyede kalmasının sağlandığına işaret eden Tatar, 2010 yılı bütçesini hazırlarken bu olumsuz yapının ortadan kaldırılmasının ve gerçekçi, sürdürülebilir bir öngörünün esas alındığını kaydetti.

Kamunun daha etkin olarak çalışması ve özel sektörün rekabet gücünün artırılmasının hedefleri arasında olduğuna işaret eden Tatar, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine her alanda katkılarının öneminin altını çizdi.

Konuşmasında göreve gelmelerinin ardından yaptıkları icraatlara geniş bir şekilde yer veren Tatar, KKTC'nin dünya ile bütünleşmesi ve halkın AB standartlarını yakalayarak refah seviyelerini yükseltme çabalarını sürdüreceklerini anlattı.

Tatar, 2010 bütçesinde personel giderlerine yüzde 37.80, Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primine yüzde 1.71, Mal ve Hizmet Alımları Giderlerine yüzde 6.49, Bütçe Cari Transferlerine yüzde 43.58, Sermaye Giderlerine 4.14, Sermaye transferlerine yüzde 1.62, borç vermeye yüzde 0.21 ve yedek ödeneklere de 4.44 pay ayrıldığını söyledi.

Bütçenin, yüzde 49.26'sının mahalli gelirlerden karşılanacağını kaydeden Bakan Tatar, fiyat istikrar fonu gelirlerinin yüzde 09.99, diğer fon gelirlerinin yüzde 01.40, döner sermaye gelirlerinin 00.18, Türkiye'den gelen yardımlarının yüzde 11.53, Türkiye'den gelen kredilerin yüzde 22.30 ve iç kaynakların da yüzde 05.34 yer tuttuğunu açıkladı.

Maliye Bakanı Tatar, 2010 bütçesinde 13'üncü maaş ödemesinin yer aldığını da belirtti..

Tatar, dünyada yaşanan ekonomik kriz ve ülkedeki etkilerini de dikkate alarak, bütçe imkanları çerçevesinde kamuda çalışan insanların enflasyon nedeniyle gelirlerinde yaşayacakları kayıpların karşılanması için bütçede ödenek ayrıldığını anlattı.

Tatar, 2010 yılında çalışanların aylık maaş ve ücretlerinde yapılacak artışların, mali imkanlar ölçüsünde ve ülkenin ekonomik gelişmesi göz önünde bulundurularak belirleneceğini ifade etti.

Bakan Tatar ayrıca, Hükümetin 2010 bütçesindeki temel amacının sürdürülebilir bir kamu finansman dengesini kurmak ve gerekli yapısal tedbirleri uygulamaya koyarak, ekonomide sürdürülebilir kalkınma sürecini sağlamak ve buna paralel olarak da üretime dayalı büyümeyi gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
brt

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.