İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yine bankalar krizi

Yine bankalar krizi

<P>Continental ve Yeşilada Bank Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi. Deniz Bank'ın faaliyetleri askıda..Tugay: "Mevduat kabul etme ve gerekirse kredi kullandırma dahil her tür bankacılık işlemleri eskiden olduğu gibi bu bankaların çalışanları tarafından yürütülecek" </P>

Yayın Tarihi: 12/12/09 00:43
okuma süresi: 6 dak.
Yine bankalar krizi
A- A A+

Continental Bank ile Yeşilada Bank'ın yönetimi, Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (TMSFİF)'e devredildi. Denizbank'ın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni ise, 3 ay süreyle geçici olarak durduruldu. Continental Bank ile Yeşilada Bank'ın yönetim ve denetimi son birkaç yıldır sermaye ve öz kaynak yetersizliği yaşadığı ve mali yapılarındaki gelişmeler tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerine zarar verecek niteliğe ulaşabileceği gerekçesiyle Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu'na devredildi. Denizbank'ın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni ise, öz kaynaklarının 31 Aralık 2008 itibarıyla 2 milyon doların karşılığı Türk Lirası'nın altına düşmesi ve 2009 yılı Nisan ayı sonuna kadar bahse konu öz kaynağı nakit olarak tamamlayamaması nedeniyle geçici olarak durduruldu. Söz konusu bankalar TMSFİF bünyesinde ve güvencesinde olmak üzere ve yine TMSFİF tarafından atanan yönetim kurulları aracılığıyla pazartesi gününden itibaren normal bankacılık faaliyetlerine devam edecek.

BANKALAR YASASI GEREĞİNCE
Merkez Bankası Müdürü Ahmet Tugay dün saat 19:00'da beklenmedik bir basın toplantısı düzenleyerek, Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıda Bankalar Yasası gereğince aldığı bu kararları açıkladı. Tugay basın toplantısında, KKTC Merkez Bankası'nın Bankalar Yasası gereğince tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli olarak ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek her türlü işlem ve uygulamaları önlemeye, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli karar ve tedbirleri almaya ve uygulamaya yükümlü ve yetkili olduğunu söyledi.

Tugay, şunları söyledi:
"Merkez Bankası'nın, yasaların verdiği yetki çerçevesinde yaptığı denetlemeler sonucunda bankalar yasasına ve bu yasaya dayanılarak alınan kararlara ve yapılan düzenlemelere bankacılık ilke ve teamüllerine aykırı ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikte işlemlerin tespit olunması halinde bu işlemlerin düzeltilmesini, verilen süreler dahilinde talep edilen düzeltmelerin yapılmaması durumunda bankanın emin bir şekilde çalışmasına ve mevduat sahiplerinin korunmasına yönelik her türlü tedbiri almaya ve uygulamaya, alınan tedbirlere rağmen bankanın mali bünyesinin güçlendirilmesine imkan bulunmadığının ya da mali bünyesinin bu tedbirler alınsa dahi güçlendirilemeyecek derecede zayıflamış olduğunun yükümlülüklerinin toplam değerinin varlıklarının toplam değerini aştığının veya faaliyetine devamının mevduat sahiplerinin hakları mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin tespiti halinde bankanın yönetim ve denetimini fona devretmeye veya bankacılık işlemleri yapma ve/veya mevduat kabul etme iznini kaldırmaya yetkilidir."

KAYNAK SIKINTISI
Continental Bank Ltd. ve Yaşilada Bank Ltd'in son birkaç yıldır sermaye ve özkaynak yetersizliği sorunları yaşadığını kaydeden Tugay, bu sorunların giderilmesi konusunda gerekli uyarıları yapmalarına rağmen banka sahipleri tarafından alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını söyledi. Yapılan denetimler sonucu bankaların mali yapılarındaki gelişmelerin tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerine zarar verecek niteliğe ulaşabileceğini göz önüne alarak, ilk önce Bankalar Yasası'nın Merkez Bankası'na verdiği yetkiler çerçevesinde söz konusu bankaların bankacılık yapma işlemlerine kısıtlama getirildiğini ifade eden Togay, ancak mevcut koşullarda mali yapılarının düzeltilmesine imkan kalmadığının müfettiş raporları ile tespit edilmesi üzerine TMSFİF'na devredilmelerine karar verildiğini anlattı.

"ZARAR ÜRETEN MALİ YAPILAR"
Sözkonusu bankaların mali yapılarının bozulmasının, etkileri halen devam eden global ekonomik kriz koşullarından çok zarar üreten mali yapılarının gerekli sermaye arttırılmasıyla dengelenmemesi neticesinde oluşan özkaynak yetersizliğinden kaynaklandığını dile getiren Tugay, söz konusu bankaların TMSFİF bünyesinde ve güvencesinde olmak üzere ve yine TMSFİF tarafından atanan yönetim kurulları aracılığıyla pazartesi gününden itibaren normal bankacılık faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

"HER TÜRLÜ İŞLEM ÇALIŞANLAR TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK"
"Bu kapsamda mevduat kabul etme ve gerekirse kredi kullandırmak da dahil olmak üzere her türlü bankacılık işlemleri eskiden olduğu gibi bu bankaların çalışanları tarafından yürütülecektir" diyen Tugay, bu iki bankanın TMSFİF'na devredilmesi ile bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının devam ettirilmesi güvence altına alınmış olduğunu ve bugün itibarıyla bankacılık sektöründe mali bünye zafiyeti gösteren banka kalmadığını da belirtti. Tugay, halkın TMSFİF'e devredilen bankalardan mevduatlarını çekmemeleri için herhangi bir önlem almayı düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, hiç bir yığılmaya gerek olmadığını, bankaların canlı bir banka olarak çalışmaya devam ettiğini, her türlü mevduatı ödemeye ve her türlü bankacılık işlemine devam edeceklerini söyledi. Tugay, bankaların sadece yönetiminin TMSFİS'e devredildiğini yineledi. Başka bir soruyu yanıtlarken de Tugay, TMSFİS'in bu bankalar için "gereken ne ise onu yapacağını" ekledi.
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.