TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

'2010 bütçesi istikrarı sağlamaya yönelik'

'2010 bütçesi istikrarı sağlamaya yönelik'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı bütçesinin, Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözeten bir bütçe olduğunu belirterek, ''Mevcut şartların üzerine inşa edilmiştir. Gerçekçi ve istikrarı sağlamaya yöneliktir'' dedi.

Yayın Tarihi: 14/12/09 15:20
okuma süresi: 6 dak.
'2010 bütçesi istikrarı sağlamaya yönelik'
A- A A+

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı bütçesinin, Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözeten bir bütçe olduğunu belirterek, ''Mevcut şartların üzerine inşa edilmiştir. Gerçekçi ve istikrarı sağlamaya yöneliktir'' dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kuruluna, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısını sundu. 2010 yılı bütçesinin, sosyal güvenlik sistemini destekleyen bir bütçe olduğunu dile getiren Şimşek, bütçede cari transferler altında yer alan sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferlerin, 2010 yılında yüzde 7,3 oranında artarak 57,7 milyar TL olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Şimşek, bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumuna 2010 yılında açık finansmanı için yapılacak transfer tutarının ise 31,8 milyar TL olarak öngörüldüğünü belirterek, ''2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile; 2010 yılında da çiftçimizin alan ve ürün bazında üretiminin desteklemesine devam ediyoruz. Bu kapsamda, 5,6 milyar TL destekleme ödemesi yapmayı planlıyoruz'' dedi.

''2010 yılı bütçesinde tarım kesimine yapılacak transferlerin toplamının ise 8,4 milyar TL düzeyine ulaşacağını öngörüyoruz'' diyen Şimşek, şunları kaydetti:

''2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi; mahalli idarelere destek olan bir bütçedir. Bu kapsamda, 2010 yılı bütçesinde mahalli idarelerin gelir paylarını yüzde 17,6 oranında artışla 19,1 milyar TL olarak öngördük. 2010 yılında toplam olarak mahalli idarelere 22,1 milyar TL transfer yapılmasını öngörüyoruz. Bu çerçevede, kırsal kesimin altyapısını desteklemek amacıyla KÖYDES projesine 525 milyon TL kaynak ayırdık. 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi, bilime, araştırmaya önem veren ve bu yöndeki çalışmaları destekleyen bir bütçedir. Bu çerçevede, TÜBİTAK'ın 2009 yılında 500 milyon TL olan ödeneklerini 2010 yılında 625 milyon TL'ye çıkarttık.''

Şimşek, GAP kapsamında 2010 yılı bütçesinde 4 milyar TL, diğer bölgesel projeler için de 2 milyar TL kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Bakan Şimşek, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde; bütçe giderlerinin 286 milyar 981 milyon TL, faiz hariç giderlerin 230 milyar 231 milyon TL, bütçe gelirlerinin 236 milyar 794 milyon TL, vergi gelirlerinin 193 milyar 324 milyon TL, bütçe açığının 50 milyar 187 milyon TL, faiz dışı fazlanın 6 milyar 563 milyon TL olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Şimşek, şöyle devam etti:

''Bu bütçe, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmayı sağlayacak, istikrarın ve refahın artırılmasını dikkate alan ve orta vadeli perspektifle hazırlanmış bir bütçedir. Biz, bütün kararlarımızı geleceğin güçlü Türkiye'si için aldık.''

Türkiye ekonomisinin genel görünümüne de değinen Şimşek, kriz nedeniyle bazı makroekonomik hedef ve tahminlerini revize etmek durumunda kaldıklarını, ancak bunun sadece Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını söyledi. Neredeyse bütün ülkeler ve uluslararası kuruluşların hedeflerini hem de birkaç kere revize etmek zorunda kaldıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

''2009 yılı bütçesinin hazırlandığı dönemde (2008 Mayıs-Eylül) birçok uluslararası ve yerli kuruluşun büyüme tahminleri bizim bütçede öngördüğümüz büyüme tahminlerinden farklı değildi. 2010 yılı için büyüme öngörümüz yüzde 3,5'tir. Ancak, IMF, OECD ve uluslararası finans kuruluşlarının tahminleri yüzde 3,7 ile 5,5 arasında yoğunlaşmaktadır.''

Bakan Şimşek, Türkiye'nin, birçok yönüyle aslında bu krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin, Hükümetleri dönemindeki güçlü performansıyla dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunu, küresel krize rağmen bu konumunu da koruduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin, krize karşı büyük bir dayanıklılık gösterdiğini belirten Şimşek, ''Bugün faiz oranları tek haneye düşmüşse, enflasyon son 40 yılın en düşük seviyelerindeyse, ülkemizin kredi notu yükseliyorsa, Türkiye'de tek bir banka batmadıysa, Türkiye bu anlamda krizden en az etkilenen ülkelerden birisidir'' diye konuştu.

Krizle birlikte, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işsizliğin arttığını bildiren Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında tarım dışı istihdam yaratmada en yüksek performansı gösteren ülkelerin başında geldiğini söyledi. 2002 yılında tarım dışı istihdamın 13 milyon 896 bin kişi iken, 2009 yılı Ağustos ayı itibarıyla 16 milyon 254 bine yükseldiğini ifade eden Şimşek, Hükümetleri döneminde tarım dışı istihdam artışının 2 milyon 358 bin kişi olduğunu açıkladı.

Şimşek, 2010 yılında öğrencilere sağlanan burs ve harç desteği ödeneklerinin yüzde 13,8, öğrenim ve harç kredisi ödeneklerinin yüzde 12,8, ilköğretim öğrencilerine ücretsiz ders kitabı desteği ödeneklerinin yüzde 6,4 oranında artırıldığını belirtti. Şimşek, önümüzdeki yıl toplam 1 milyon 634 bin öğrenciye burs, öğrenim ve katkı kredisi ödemeyi hedeflediklerini, 2010 yılı sonunda öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan ders kitabı sayısının da toplam 1 milyar 108 milyona ulaşacağını kaydetti.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.