İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Gençler iklim değişimine karşı ağaç dikti

Gençler iklim değişimine karşı ağaç dikti

Doğasına ve geleceğine değer vererek herkese çağrı yapmayı da ihmal etmeyen doğasever gençler, etkileri görülmeye başlayan iklim değişimine ve kapıdaki kuraklığa karşı herkesin üzerine düşen görevi benzer eylemlerle yapması gerektiğini vurguladılar.

Yayın Tarihi: 29/12/09 17:14
okuma süresi: 3 dak.
Gençler iklim değişimine karşı ağaç dikti
A- A A+

Geçtiğimiz haftasonu, "Bir fidanla dünyayı değiştir!" sloganı ile hareket eden 20'ye yakın doğasever genç, kendilerine Orman Dairesi'nin temin ettiği fidanlarla yine ilgili bu dairenin Lefkoşa Sanayi Bölgesi'nde gösterdiği bir alanda toplu halde ağaç dikimi yaptı.

Bu etkinliği kendi inisiyatifleriyle internet ortamında organize olan gençler, Orman Dairesi'ne bağlı Ağaçlandırma Şubesi'nde görevli Orman Mühendisi Can Conkbayır gözetiminde bölgeye kuraklığa dayanıklı cinsten yaklaşık 100 adet okaliptüs (efkalipto) fidanı dikti.

Doğasına ve geleceğine değer vererek herkese çağrı yapmayı da ihmal etmeyen doğasever gençler, etkileri görülmeye başlayan iklim değişimine ve kapıdaki kuraklığa karşı herkesin üzerine düşen görevi benzer eylemlerle yapması gerektiğini vurguladılar. Hiçbir katkının 'küçük' olmadığını da sözlerine ekleyen gençler bundan sonra da benzer etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini belirttiler.

Ağaç dikimi sonrası bölgede bir de geniş çaplı çevre temizliği yapan aralarında ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu doğasever gençler etkinlik sonunda toplu halde hatıra fotoğrafı çektirerek yanlarında getirdikleri Kıbrıs'a özgü köy çöreği, köy hellimi ve ev yapımı böreklerden yiyerek yorgunluk attılar.


Ekilen fidanlar hakkında kısa bilgi:

Fidanın Latince adı "Eucalyptus Torquata". Bir çeşit okaliptüs türü olan bu ağaç, "Komposofella" olarakta bilinmektedir. Yaygın olarak Avustralya'da doğal olarak bulunur, 4-10 metre arasına ulaşanbilen boya sahiptir. 4 mevsim yeşil kalmasının ve kurak iklimler de kolayca büyümesinin dışında avantajları arasında çok hızlı büyümesi ve suya ihtiyac duymayışıdır. Avustralya'nın kumluk ve taşlık kesimlerinde kolayca yetişebilen bu ağaç hiçbir şekilde doğaya zararı yoktur. Yaygın olarak bilindiği üzere okaliptüs ağacının doğal su kaynaklarını tüketmesi, bataklık kurutmada kullanıldığı gibi etkiler kesinlikle bu tür okaliptüsde görülmemiştir. Su kaynaklarını tüketmeyen, suya ihtiyaç duymayan bu tür için kuru toprak huzur alanıdır. Bu avantajlarının arasında genelde pembe ve beyaz çiçek açar ve Arılar için doğal bir bal kaynağı oluşturur.

Kaynak: Lefkoşa Orman Dairesi ve Australian Native Plants Society

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.