İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Orams çiftinin umudu İngiliz hakimler

Orams çiftinin umudu İngiliz hakimler

<P>Kıbrıs'ta siyasi görüşmeler ve emlak konularında hayati önem taşıyan Orams Davası'nda, son karar bu ay içinde belli olacak. İngiliz İstinaf Mahkemesi'nde Kasım ayında görüşülen ve karar için Ocak ayı belirlenen davanın, Lordlar Kamarası'na gitme şansı yok.KIBRIS'taki siyasi görüşmeler ve adadaki emlak konularında hayati önem taşıyan Orams Davası'nda geriye sayım başladı.</P>

Yayın Tarihi: 03/01/10 08:09
okuma süresi: 7 dak.
Orams çiftinin umudu İngiliz hakimler
A- A A+
Geçtiğimiz Kasım ayında Londra'daki İstinaf Mahkemesinde iki gün süren duruşmanın sonucu, bu ay içinde kesin belli olacak. Davayı yakından izleyen Londra Barosuna kayıtlı avukat Erdoğan Derviş, konuyu Star Kıbrıs için değerlendirerek, çıkabilecek olası sonuçları gazetemize yorumladı.
Davanın ATAD'a gönderilme olasılığından da bahseden Derviş, bu durumda davanın reddi, aynı kararın yeniden alınması veya zilyonda bir de olsa lehimize karar
çıkabileceği olasılığı bulunduğunu da söyledi.


SON ÜMİDİMİZ İNGİLİZ HÂKİMLER
Avukat Erdoğan Derviş; "Son ümidimiz İngiliz hakimler" derken, davayla ilgili kaybetme olasılığının , kazanmaktan daha fazla olduğunu öne sürdü.
Avukat Derviş, Orams Davasının, İstinaf Mahkemesi'nden Lordlar Kamarası olarak bilinen ve en yüksek yargı kurumu olan "Supreme Court"a gitmesinin mümkün olmadığını, bunun duruşmada dile getirildiğini belirterek, gazetemize şunları söyledi;

"Kamuoyunda Orams davası olarak bilinen Linda ve David Orams'a ait Rum Meletis Apostelidos'a ait arsaya yapılan villa ile ilgili duruşma, bu ay içinde kesin noktalanacağa benziyor. Bu davanın daha önce Lordlar Kamarası'na gitmeyeceği geçen mahkemede, net olarak söylendi. Ayrıca sizin de izlediğiniz gibi bu duruşma Ocak veya en geç Şubat sonunda noktalanacak. Ancak önemli olan nasıl noktalanacağı. Geçen duruşmada hatırlayacağınız gibi Oramsların avukatlarından Cherie Booth Blair Q.C, davanın yeniden ATAD'a gönderilmesi için talepte, bulundu. En büyük neden olarak da ATAD'ın Yunanlı baş hâkimi Vassilios Scouris'in tarafsız olmadığını öne sürdü. Cherie Booth Blair Q.C, duruşmada 'Kesinlikle tarafsızdır demiyorum. Dıştan bakıldığında böyle bir hâkimin Kıbrıs Cumhuriyeti ile olan bağlantılarından dolayı bağımsız olabileceğine inanılabilir mi? Bunun da cevabının kesinlikle 'hayır' olması lazım' şeklinde görüş bildirdi. Bakınız Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ATAD'daki İngiliz hâkim, hiç kimsenin bir itirazı olmadan kendiliğinden bu davadan çekildi. Kendiliğinden çekilmesine neden olarak da bu davanın İngiltere'yi yakından ilgilendirmesini gösterdi. Davayla yakından ilgilenmesinin doğru olmayabileceğini gerekçe olarak ayrılmasının nedeni olarak sundu. Kendisine çekil diyen olmadı. Yani itiraz üzerine çekilmedi.


"ORAMS AVUKATLARINI GÜLÜNÇ DURUMA DÜŞÜRDÜ"

Yunanlı hâkim ile İngiliz hâkimi karşılaştırın. Scouris, Kıbrıs'ta, Kıbrıslı Rumlara verdiği destek nedeniyle en yüksek nişanı aldı. Ve adayla ilgili böyle hayati bir davanın baş hâkimliğini yapıyor. "Scouris bunu sakladı. Kimse bilmezdi" demek ise Oramsların avukatlarını gülünç duruma düşürdü. Bu inandırıcı değil. Böyle önemli bir davada özellikle hiç inandırıcı değil. Gülünç duruma düştük."


"MİLYONDA BİR ŞANS"

Bu nedenle davanın yeniden ATAD'a geri gitme şansı olup olmadığıyla ilgili sorumuza ise Erdoğan Derviş şu yanıtı verdi;
"Pek bir şansı yoktur. Çünkü fırsatı kaçırdık. Başında itiraz edecektik. Bunun tehlikeli bir tarafı da vardır. ATAD aslında politik bir kulüptür. Bence bu davayı İstinaf Mahkemesinin, ATAD'a geri göndermesinde yüzde bir şans bile olsa, ATAD'ın fikrini değiştirip, kendi kuruluşunun baş hâkimi olan kişiyi eleştirip, kendi kararını tersleyip, yeniden değerlendirmesi milyonda birdir. Olursa lottery'I kazanmak gibi bir şeydir. Gitmesinin tehlikeli tarafı şudur. ATAD yine değerlendirir, yine aynı kararı alabilir ve bu da son nokta, tabuta çakılan son çivi olur.
ATAD'ın kararlarının tüm AB üyelerinde uygulanma zorunluluğu vardır. İstisnası kararda hata varsa veya kendi ülkesinde kamu düzenine aykırı ise uygulanmaz. Bunu da gözden geçirmekde yarar vardır. Bugüne kadarki ATAD kararlarının büyük çoğunluğu uygulanmıştır. Uygulanmaması nadirdir. Şahsi görüşüm, zaten Kıbrıs'ın sorunu çözümlenmeden AB'ye üye alınması hataydı. Slovenya'nın sınır sorunları var diye AB'ye üyelik müzakereleri reddediliyor. Avrupa'nın aldığı zıt kararlardan biri de budur.
Davada şansımız belki en fazla yüzde 10'dir. Bence tek umudumuz İngiliz Hakimlerdir. Lehte karar alabilecek tek yer de İngiliz İstinaf Mahkemesidir. Dünyanın en tarafsız hakimleri İngiliz yargıçlarıdır. Her zaman da böyle olmuştur. İngiliz hakimler olup, biteni görüp, bize ne kadar haksızlık yapıldığını anlarsa, belki konuyu kamu düzeni kapsamında ele alır, değerlendirirlerse lehimize karar çıkabilir. Verilen kararlar ATAD'ın daha önceki kararlarıyla çarpışıyor. Kıbrıs'I AB'ye alırken, şartlı almışsın. Sonra Kıbrıs Cumhuriyet mahkemelerinde karar alınıyor ve sen bunu uyguluyorsun. Bu kendi verdiğin karara aykırıdır. Bu kadar haksızlık var ortada.. Belki İngiliz hakimler durumu bu yönden değerlendirir. Duruşma yargıçlarından Justice Pill, İngilizlerin 1960 Garanti Anlaşmasına herhangi bir kısıtlama getirip getirmeyeceği sorusunu sordu mahkemede." Eğer bu karar, Garanti Anlaşmasını etkileyecekse, bu kamu düzeni konusuna girer." Dedi. Belki bu konudan girerek, lehte karar alabilirler. Aslında İngiltere, Türkiye, Yunanistan'ın da imzaladığı Garanti Anlaşması, Kıbrıs Cumhuriyetini korumayı hedefler.
Bir başka konu ise ATAD'ın üyesi değilsen söz hakkın da yoktur. Nitekim, ne Türkiye, ne de Kuzey Kıbrıs mahkemede söz aldı, onların kendini savunması gündeme geldi. Bu davada ilgili taraf olmalarına rağmen, söz alamadılar. Kuzey Kıbrıs'ın söz hakkı olmasına rağmen temsil edilemedi. Öte yandan Yunanistan'a bol bol söz hakkı verildi."

Avukat Erdoğan Derviş, davanın ATAD'a gönderilmemesi durumunda kesin kararın bu ay veya en geç Şubat'da çıkacağı görüşünde. ATAD'a gönderilmesi halinde ise 3 olasılık var; "Reddedilebilir, Aynı kararı yeniden alabilir veya milyonda bir lehimize karar verebilir.
Londra'dan çıkacak sonuç, Kıbrıs'la ilgili birçok konuya da ışık tutacağı için, merakla bekleniyor.
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.