İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

KADEM'in anketine göre Türkler çözüme inanmıyor

KADEM'in anketine göre Türkler çözüme inanmıyor

<P>KADEM Araştırma Şirketi tarafından Güney'deki SİMERİNİ GAZETESİ adına 22-27 Aralık tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan anketin sonuçları gazetenin bugünkü sayısında yayımladı.Anket sonucalarına göre, Kıbrıs Türkü , Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın anlaşmayı başaracakları konusunda genel olarak kötümser.</P>

Yayın Tarihi: 04/01/10 00:57
okuma süresi: 7 dak.
KADEM'in anketine göre Türkler çözüme inanmıyor
A- A A+

Ankete katılanların sadece yüzde 13,7'sinin Talat ile Hristofyas'ın anlaşmayı başaracaklarına inandıkları belirtiliyor.Buna karşın, anket sonuçlarına göre, Kıbrıs Türkünün yüzde 84,6'lık gibi büyük bir oranın anlaşma olacağına inanmıyor.
Gazete, söz konusu anketin, gazete hesabına "Kıbrıs Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (KADEM)" tarafından, 22–27 Aralık 2009 tarihleri arasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, cep telefonları ve sabit telefonlarla görüşmeler yapmak suretiyle, 18 yaş ve üzeri 505 kişiyle gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberde, söz konusu anketin konusunun; Kıbrıslı Türkler'in Kıbrıs sorunundaki görüşleri olduğu belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, Kıbrıslı Türklerin "ayrılma/bölünme" lehinde tavır takındıklarını, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerle ilgili olarak kötümser olduklarını, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la ilgili negatif düşüncelere sahip olduklarını ve "Mülkiyet" konusuyla ilgili düşünceli olduklarını yazan gazete, "ayrılma/bölünme" ve "konfederasyonun" Kıbrıslı Türkler için artık kabul edilebilir çözümler teşkil ettiklerini savundu.

Ankete dayanarak, Kıbrıslı Türklerin yüzde 48,1'inin; "uluslararası anlamda garanti altına alınmış sınırlarla birlikte ayrılmayı/bölünmeyi" kabul ettiklerini yazan gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 24,2'sinin bunu "şartlı" kabul ettiklerini, yüzde 26,9'unun ise bunu "büsbütün kabul edilemez" olarak nitelendirdiklerini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 43,8'inin ise bugünkü mevcut durumun (statükonun) devam etmesini kabul ettiğini belirten gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 18'inin bunu "şartlı" kabul ettiğini, yüzde 36,8'inin ise bunu "kabul edilemez" olarak nitelediklerini kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 44,6'lık bir oranının "siyasi eşitlik ve tek egemenliğe dayanacak iki toplumlu-iki kesimli federasyonu 'büsbütün kabul edilemez' olarak nitelendirdiğini" bildiren gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 14,7'sinin bunu "şartlı" kabul ettiğini, yüzde 39,2'sinin kabul ettiğini, yüzde 1,6'sının ise "bilmiyorum/cevap vermiyorum" dediklerini iletti.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 38,2'sinin "iki eşit devlet arasındaki konfederasyonu" kabul ettiklerini belirten gazete, yüzde 29,7'sinin bunu "şartlı" kabul ettiğini, yüzde 31,3'ünün ise "büsbütün kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 67,5'inin "Zürih Antlaşmaları'nda öngörülen birleşik devleti "büsbütün kabul edilemez" olarak nitelendirdiklerini" de belirtti.

Başbakan Derviş Eroğlu'nun Genel Başkanı olduğu Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) seçmenlerinin çoğunluğunun, yani yüzde 54,2'sinin, federasyonu "tamamen kabul edilemez" olarak nitelediklerini yazan gazete, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde (CTP) bu oranın yüzde 30,8, Demokrat Parti'de (DP) yüzde 41,4, Toplumcu Demokrasi Partisi'nde (TDP) de yüzde 11,1 olduğunu kaydetti.

10 Kıbrıslı Türk'ten 6'sının Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın "ağırlıklı oyla birlikte dönüşümlü başkanlık" konusundaki önerisiyle hem fikir olmadığını yazan gazete, Derviş Eroğlu'nun partisi UBP'de bu oranın yüzde 73, Serdar Denktaş'ın partisi DP'de ise yüzde 79'lara ulaştığını belirtti.

Buna göre, Kıbrıslı Türklerin yüzde 61,4'ünün Hristofyas'ın önerisiyle hem fikir olmadığını dile getiren gazete, Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 28,5'nin bununla hem fikir olduklarını, yüzde 10,1'inin ise tarafsız olduklarını kaydetti.

Gazete, CTP'nin yüzde 42,9'unun, "Mustafa Akıncı'nın partisi" TDP'nin ise yüzde 11,1'inin de bu öneriyle hem fikir olmadığını yazdı.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 56'sının "Mülkiyet" başlığını müzakerelerdeki en zor problem olarak düşündüklerini ileten gazete, "Mülkiyet" başlığını yüzde 21,8'le "Toprak", yüzde 13,7'yle "Garantiler" ve yüzde 7,7'yle "Yeni Anayasa"nın takip ettiğini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın anlaşmayı başaracakları konusunda genel olarak kötümser olduklarını ifade eden gazete, Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 13,7'sinin Talat ile Hristofyas'ın anlaşmayı başaracaklarına inandıklarını iletti.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 84,6'lık gibi büyük bir oranın anlaşma olacağına inanmadığını, yüzde 1,8'inin ise bu soruya "bilmiyorum" dediklerini veya cevap vermediklerini ifade etti.

Gazete, 2008 yılının Temmuz ayında (müzakereler başladığı zaman) Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilen ankette söz konusu oranın yüzde 33 olduğunu; o zamandan bu yana Kıbrıslı Türklerin müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanacağına dair inançlarında büyük oranda düşüş yaşandığını belirtti.

Gazete, "Kıbrıslı Türklere göre Talat Ankara'nın piyonu" ara başlığıyla devam ettiği haberinde; "Talat müzakerelerde Türkiye'nin onayı olmaksızın ne derece kararlar alabilir?" şeklindeki soruya, ankete katılanların yüzde 87,9'unun "asla/katiyen" şeklinde yanıt verdiklerini belirtti.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 6'lık bir oranın Cumhurbaşkanı Talat'ın yeterince serbest hareket edebileceğine inandıklarını ifade etti.

Söz konusu ankete dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıslı Türkler arasındaki popülerliğinin önemli düşüş gösterdiğini kaydeden gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 74,7'sinin Hristofyas hakkında olumsuz düşündüklerini bildirdi.

Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 12,5'inin Hristofyas hakkında olumlu düşünceleri bulunduğunu belirten gazete, yüzde 12,7'sinin ise bu konuda tarafsız olduklarını kaydetti.

2008 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen ankette, Kıbrıslı Türklerin yüzde 33'ünün Hristofyas hakkında olumlu düşündüğünü hatırlatan gazete, şu anda 4 Kıbrıslı Türk'ten 3'ünün bu konuda olumsuz düşüncelere sahip olduğunu kaydetti.

Gazete, "Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, mal-mülklerle ilgili ilk söz hakkına kimin sahip olması gerektiğine inanıyorsunuz?" şeklindeki soruya ise ankete katılanların yüzde 57,8'inin "bugünkü kullanıcı" şeklinde cevap verdiklerini bildirdi.

Gazete, ankete katılanların yüzde 37,8'inin bu soruya "yasal sahipler" şeklinde yanıt verdiğini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 78'lik bir oranının, garantilerin çözüm durumunda da muhafaza edilmesini istediklerini ileten gazete, yüzde 21'lik bir oranın ise bunların yürürlükten kaldırılması gerektiğini düşündüklerini yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.