EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Güngör: 2010'da kriz devam edecek

Güngör: 2010'da kriz devam edecek

<P>DAÜ Öğretim üyelerinden Hasan Güngör, "2010 ve Kriz Devam......" başlıklı yazısında "İçinden geçmekte olduğumuz global ekonomik kriz hız keserek 2010 yılında da devam edecek" şeklinde görüş ortaya koydu.Güngör'ün yazısının tümü şöyle:</P>

Yayın Tarihi: 04/01/10 08:37
okuma süresi: 4 dak.
Güngör: 2010'da kriz devam edecek
A- A A+

2010 ve Kriz Devam......

İçinden geçmekte olduğumuz global ekonomik kriz hız keserek 2010 yılında da devam edecek. Bugüne kadar uygulanan ekonomik politikalar krizin hızını azaltsa da iyileşme yavaş ve sancılı bir şekilde devam edecektir. KKTC' nin ilk etapta etkilendiği Türk ekonomisi gelecek yıl büyüme çabalarını sürdürerek ortalama % 7 civarı bir enflasyon oranıyle yüzleşecek ki bu da KKTC' deki fiyatlara yansıyacaktır. KKTC' nin 2010 için ön görülen resmi büyüme oranı % 4' tür. Bu da Türkiye için öngörülen % 3.7 büyüme oranıyla tutarlı görünmektedir. Yine KKTC' nin yakından etkilendiği ekonomilerin başında gelen Güney Kıbrıs ekonomisi gelecek yıl Euro Zone' da gerçekleşmesi beklenen düşük büyüme hızına paralel bir ekonomik büyüme seyri izleyecektir. Özellikle Türkiye ve Güney Kıbrıs' taki gelişmeler KKTC ekonomisinin dış ticaret ve istihdam alanlarında zorlanacağını işaret etmektedir. Güney Kıbrıs' taki düşük büyüme güneyde çalışan istihdam olanaklarını olumsuz etkileyebilecektir.

KKTC hükümetinin 2009 yılı için almış olduğu önlemler 2010 yılında daha etkin bir şekilde kendini gösterecek ve özel sektöre sağlanan düşük maliyetli kredilerle birlikte inşaat sektöründe atılması planlanan adımlar ekonominin daha canlı bir duruma gelmesine yardımcı olacaktır. Ancak inşaat sektörü için herhangi bir etkin dış talebenin olmayacağı, bunun yerine iç talepte bir takım canlanmalar olacağını söylemek mümkündür.

Bankacılık sektöründeki büyümenin 2010 yılında yavaşlaması ve plase edilemeyen fonların serbest kalmasıyle faizlerde bir miktar daha düşüş gerçekleşecektir. Bankacılık sektöründeki tahsili gecikmiş alacakların 2009 yılına göre daha fazla gerçekleşmesi de önemli bir olasılıktır. Bunun da temel nedeni daralan ekonomik dönemde verilen kredilerin geriye dönüşlerinde yaşanabilecek zorluklar olacaktır. Böylelikle bankacılık sektörünün karlılığında da 2010 yılında 2009 yılına göre bir zayıflama olacaktır.

Kamu maliyesinde öngörülen gelişmelere bakıldığı zaman 2009' a kıyasla 2010 yılı bütçesinin % 3 büyüyecek olması gelecek yıl için fazla bir umut vaad etmemektedir. Bütçenin yaklaşık olarak yarısı mahalli gelirlerle finanse edilirken % 34' ü T.C. yardım ve kredilerinden oluşacaktır. Geriye kalan dilim ise temel olarak diğer fon ve sermaye gelirlerinden karşılanacaktır. Dolayısıyle bütçenin oluşumu bize geçmişten pek de farklı olmayan bir yapının devamının sağlanacağını göstermektedir. Ancak bütçede öngörülen büyüme, ekonomide öngörülen % 4 civarındaki büyümeyi destekleyip destekleyemeyeceği ile ilgili küçük bir paradoks barındırmaktadır.

Özel sektörün mevcut şartlarda ve mevcut teşviklerle ciddi bir büyüme sergilemesi de son derece zor görünmektedir. Eğer Kıbrıs sorununda sürpriz bir gelişme olmaz ve çözüm gerçekleşmezse ve buna bağlı olarak dış talepte bir genişleme oluşmazsa 2010 için de umutlar hüsranla sonlanabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.