TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

'Rant ve ihaleye fesat karıştırma var'

'Rant ve ihaleye fesat karıştırma var'

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye hizmeti alım ihalesinde, kamuya zarar verildiğini, burada rant politikası ve ihaleye fesat karıştırma olduğunu savunarak, suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Yayın Tarihi: 06/01/10 16:51
okuma süresi: 6 dak.
'Rant ve ihaleye fesat karıştırma var'
A- A A+

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye hizmeti alım ihalesinde, kamuya zarar verildiğini, burada rant politikası ve ihaleye fesat karıştırma olduğunu savunarak, suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan bir grup itfaiyeciyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yaklaşık 5 bin itfaiyecinin görev yaptığını, bunlardan bininin kadrolu, 700'ünün sözleşmeli, 393'ün BİMTAŞ'a bağlı memur olarak çalıştığını belirten Soysal, 71 semt istasyonunda da 576 aracın bulunduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ilk olarak gerçekleştirilen taşeron itfaiye uygulamasında bin 400 kişinin işe alındığını, ihaleyi bu konuda ehil olmayan BİMTAŞ'ın kazandığını bildiren Soysal, 2009'da ihale sözleşmesinde yapılan değişiklikle ihaleye BİMTAŞ dışında başka şirketlerin girmesine imkan sağlandığını kaydetti. Yapılan ihaleyi Lapis-Makro İş Ortaklığının kazandığına işaret eden Soysal, bu ihalenin nasıl, kim tarafından ve kaça alındığına dair bilgelerin eksik olduğunu belirtti.

Soysal, ihale tarihinden 2 gün sonra BİMTAŞ'ın işçilere birer yazı göndererek, iş akitlerinin feshedildiğini duyurduğunu, 31 Aralık 2009'a kadar işten ilişkilerini kesmelerini istediğini anlattı. Soysal, iş akdi fesihlerinin, yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle yapılamadığını, işçilerin resmi olarak işten çıkarılamadığını ya da durumun işçilere tebliğ edilemediğini ifade ederek, "Yeni şirket henüz ortaya çıkmadığı için ne eski çalışanları kadrosuna kattı ne de itfaiyecileri işe aldı. Bazı işçiler, işyerine gidiyor ama burada ikna odaları kuruluyor" dedi.


İHALEYİ KAZANAN FİRMA

Lapis-Makro İş Ortaklığının, itfaiye yetkilileri aracılığıyla yaklaşık 400 işçiyle yeni iş sözleşmesi imzalattığını ifade eden Soysal, sözleşmedeki bazı maddelerin, işçinin elini kolunu bağladığını kaydetti. Soysal, gündüz Tuzla'da itfaiyeci olarak görev yapan kişinin, gece yarısı Silivri'de garson olarak çalışabileceğini öne sürdü.

Soysal, Lapis-Makro Ortaklığının; Deniz Feneri Derneği soruşturmasına adı karışan Beyaz Holding'e bağlı şirketlerden Lapis Eğitim'in, Makro Şirketi ile kurduğu bir ortaklık olduğunu savunarak, "Tüm bunların İsmail Karahan ve Beyaz Holding A.Ş'ye çıktığını görüyoruz. Lapis Eğitim'in logosu, Beyaz Holding A.Ş'nin internet sitesinde Etkin Eğitim ile birlikte yer alıyor. Ancak İTO kayıtlarında Beyaz Holding A.Ş, Erol Dilaver ve Ahmet Hüküm ile birlikte Lapis'in eski ortakları arasında bulunuyor. Yani Lapis-Makro'nun ortakları; İsmail Karahan ve Etkin Eğitim, Etkin Eğitimin ortakları ise; Beyaz Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Yönetim Kurulu üyesi ise İsmail Karahan" diye konuştu.


"TULUMBACILIK ANLAYIŞINA TESLİM EDİLİYOR"

Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, itfaiye hizmetlerini taşeronlaştırarak, yapılan işi kamu hizmeti olmaktan çıkardığını, itfaiyecilik konusunda uzmanlığı, altyapısı olmayan bir şirketin ihaleyi alabildiğini öne sürdü. Soysal, "Bu durumda itfaiyecilik, çağdaş bir itfaiye anlayışı olmaktan çıkıp, ilkel tulumbacılık anlayışına teslim ediliyor, ranta kurban ediliyor" dedi.

"İtfaiyeciliği bilmeyen bir kişinin, gittiği yangından kurtarılamayan canların bedeli nasıl ödenebilir?" diye soran Soysal, İstanbul'un son 5 gündür büyük bir tehlike altında olduğunu, itfaiyenin, kendisine yol gösteren elemanlarından yoksun, yaklaşık 5 bin eksik kadroyla çalıştığını savundu.

Soysal, "930 işçiye yazık değil mi? Çalışıp çalışmadıkları, işten atılıp atılmadıkları belli değil. 5 gündür işe gidiyorlar ama maaş alıp almayacakları belli değil. Bu çalışanların, belediyenin asli kadrosunda olması gerekir, herhangi bir şirkette değil" dedi.

CHP'li Soysal, konuyu yargıya taşıyacaklarını, gelecek hafta suç duyurusunda bulunacağını belirterek, "Kamuya zarar veriliyor. Kamuoyu yanıltılmaktadır. Burada rant politikası, ihaleye fesat vardır. Bunları yargı yoluyla engellemeye çalışacağız" diye konuştu.

Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Nihat Altaş da itfaiyecilik hizmetinin önemine değindi. Altaş, itfaiyeciliğin, kamu eliyle yürütülmesi gerektiğini belirterek, tek isteklerinin güvenceli bir işte çalışmak olduğunu dile getirdi.

Altaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin planlamalarında yaklaşık 3 yıl içerisinde istasyon sayısının 100, personel sayısının 10 bin olacağını belirterek, "Bu da şu demektir; bundan sonra gelecek personel, yine taşeron şirket üzerinden alınacaktır. Yaklaşık 3 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, bizim tahminimize göre yaklaşık 6 bin 700 taşeron şirketi elemanı olacaktır" dedi.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.