İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KTTO: Haksız rekabete son verin

KTTO: Haksız rekabete son verin

<P>Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, odanın "Kayıt Dışı Ekonomi ve Kayıt Dışılığın Yarattığı Haksız Rekabet" konusundaki çalışmasını Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Maliye Bakanı Ersin Tatar'a sundu.</P>

Yayın Tarihi: 06/01/10 19:47
okuma süresi: 4 dak.
KTTO: Haksız rekabete son verin
A- A A+

Bakanlıkta yapılan görüşmede, ülke ekonomisinin iyileştirilmesi için yaptıkları çalışmalara ve önerilerine Maliye Bakanı'nın olumlu yaklaştığını anlatan Çerkez, bu yönde alınacak her önlemin Oda tarafından destekleneceğini söyledi.

Olumlu adımlara rağmen ekonominin bütününe yönelik tedbir alınmaması ve gecikmeler nedeniyle alınan önlemlerin etkisinin yeterli olmadığını belirten Çerkez, Oda tarafından hazırlanan raporda, ekonominin yapısal sorunlarına ve alınması gereken acil tedbirlere ilişkin önerilerin yer aldığını kaydetti.

KKTC ekonomisinin güçlendirilmesi için her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını kaydeden Ticaret Odası Başkanı Çerkez, "Yeter ki haksızlıklar kalksın ve iş insanları desteklensin" ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı ekonominin devlet kadar iş insanlarını da olumsuz etkilediğini anlatan ve ciddi önlem isteyen Çerkez, "Kayıt dışılığın en büyüğü kamuda çalışanların ikinci iş yapmasıdır. Kimsenin para kazanmasına karşı değiliz ama rekabet koşullarının herkese eşit olması gerekir" dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, Ticaret Odası ile işbirliğinin önemini vurguladı ve kayıt dışılık konusunda hassas olduklarını belirtti.

Kayıt dışı ekonominin haksız rekabet yanında devletin gelirleri bakımından da son derece önemli olduğuna işaret eden Tatar, Vergi Dairesi'ne "çalışmaların hızlandırılması ve vergi kaçağının önlenmesi için" talimatı olduğunu söyledi.

Bir işyerinin zarar da etse beyanını vermek zorunda olduğunu kaydeden Tatar, en ufak müessesenin bile topladığı KDV'yi devlete beyan edip yatırması gerektiğini anlattı.

KDV'lerin devletin gelirlerinde önemli pay tuttuğunu belirten Tatar, devletin giderlerini karşılamak için gelirlerin arttırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen KKTC ekonomisinin tahribat almadan yoluna devam ettiğini, vergi gelirlerinde de önemli düşüş olmadığını bildiren Tatar, özetle şunları söyledi:

"Basından takip edebildiğimiz kadarıyla Güney Kıbrıs'ta da bazı sıkıntılar vardır. Onların da bütçe açıkları giderek büyümektedir. Ama onların bir anavatanı yok. Onlar bu paraları gidip AB'dan borçlanmak durumundadırlar ve gerçekten sıkıntı içindedirler. Bizim açıklarımızı karşılamak için Anavatan bize önemli bir katkı yapıyor. 2010-2011-2012 yıllarında toplam 3 milyar TL bir kaynağın buraya aktarılması protokolle artık kontrol altına alınmıştır" dedi.

Büyüme için devletin ekonomideki ağırlığını azaltıp kaynakların daha fazla özel sektöre aktarılması gerektiğini de yineleyen Tatar, sağlık sektöründe özel hastanelerle olumlu gelişmelerin yaşanmasını örnek gösterdi. Tatar, "Çözüm olur veya olmaz, KKTC ve ekonomisini güçlendirmeliyiz ki, masada elimiz güçlü olsun" dedi.

İşadamlarına, "risk alırken ölçülü olun" uyarısında da bulunan Tatar, "Çünkü eğer büyük hata yaparsanız, ondan sonra devlete gelip 'beni kurtar' derseniz, kurtaramam. Elimde o kaynak yok. Bizim imkanlarımız belli" ifadelerini kullandı.

Ticaret Odası'nın "gümrüklerden KDV'nin kaldırılması" çağrılarını da yanıtlayan Tatar, KDV'nin devletin önemli bir gelir kalemi olduğunu, tüm gelirlerin kayıt içinde olmaması nedeniyle de gelecek tüm katkılara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Tatar, "Bütün ekonomi kayıt altında olsa belki olabilirdi" dedi.

Tatar, dövizdeki düşüş çerçevesinde ithalattan kaynaklanan maliyetlerin düşürülmesi ve fiyatlarda yeniden düzenleme yapılması için de işadamlarına çağrısını yineledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.