İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Çevre platformu uyarıyor

Çevre platformu uyarıyor

<P>Sürdürülebilir Çevre Platformu, hükümetin emirnamelerle ilgili yaptığı çalışmaları değerlendirerek, bu konuda ilk yapılacak işin ülkesel fiziki planın ivedilikle hazırlanması olduğunu kaydetti. </P>

Yayın Tarihi: 06/01/10 18:50
okuma süresi: 4 dak.
Çevre platformu uyarıyor
A- A A+

Sürdürülebilir Çevre Platformu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Platformdan yapılan yazılı açıklamanın tam metni şöyle:
Hükümetin "Emirnameler" ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklama üzerine toplanan Sürdürülebilir Çevre Platformu konuyu değerlendirmiş ve bu doğrultuda yoğun bir çalışma programı belirlemiştir.

Yapılan ilk değerlendirmelerle saptadığımız ve bu aşamada kamuoyu ile paylaşmayı gerekli gördüğümüz bazı önemli noktalar şöyle:

1. Çok geniş bir halk kesiminden taban alan ve esas hedefi, ülkemizin geleceği adına doğru politikaları savunmak olan tüm çevreye duyarlı örgütler olarak, 20 yılı aşkın bir süredir savsaklanarak bir türlü çıkarılmayan "Ülkesel Fiziki Plan"ın ivedilikle oluşturulmasının yapılacak ilk iş olduğunu düşünüyoruz. Bizler, Sürdürülebilir Çevre Platformu'nun bu bildirisine imza koyan tüm örgütler olarak, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız.

2. Ülkemizdeki inşaat sektörünün sorunlarına, işsizliğe ve özellikle "ekonomik çarklara rahatlama getireceği", "ülke kalkınmasının yararına olacağı" gibi gerekçelerle gündeme taşınan ekonomik akıldan yoksun bu girişim, çare olmaktan çok, aksine yeni bir karmaşa yaratarak, başlayan çöküşü hızlandıracaktır. Plansız ve çarpık yapılaşma nedeni ile altyapı ve hizmet götürülememesi, mevzuat ve denetim eksiklikleri yüzünden kalite tutturulamaması, alıcı profilinin hiç dikkate alınmaması, kaynakların yetersizliği, çevrenin israf edilerek hızla bozulması, v.b. nedenler yüzünden pazar bulamayan onbinlerce konut elde kalırken daha fazla konut yapılmasını teşvik eden düzenlemeler getirileceğinin söylenmesi, tıkanıklıklara neden olan asıl sorunları ortadan kaldırmayacak, artıracaktır. Çünkü yapılmaya çalışılanların hiçbiri, var olan sorunların çözümüne yönelik çare ve akıl taşımamaktadır. Bu mantıksızlık bir gaflet ve ülkemize yapılacak büyük bir kötülüktür.

3. Kalıcı ve nihai bir yönetim biçimi olmayan, planlamaya doğru ilk adım niteliği taşıyan mevcut Emirnameler, imar yönetiminde ve çevreyi korumada çok yetersiz kalmaktadır. Bununla birlikte, bugün bu düzenlemeleri ortadan kaldırmak ve/veya zayıflatmak, gerek zamanlama, gerekse planlama süreçleri bakımından yanlıştır ve zaten talan edilmekte olan doğanın, hızla bozulmakta olan ekolojik dengenin daha da bozulmasına neden olacaktır.

4. Şu anda var olan dingin durumun yarattığı iklim, "Ülkesel Fiziki Plan" hazırlanabilmesi için oldukça uygun bir ortamdır. Ortalığı bulandırmak, başka koşullar yaratmak, bu daldaki faaliyetleri sekteye uğratırmak "Ülkesel Fiziki Plan"ın başarısına sabotaj niteliği de taşımaktadır. Bu nedenle Emirnamelerin, "Ülkesel Fiziki Plan"ın hazırlanmasının ardından ele alınması en akılcı yaklaşım olacaktır.

5. "Emirnamler kaldırıldı" biçimindeki bir açıklamanın hiçbir hukuki yanının bulunmadığı gibi bu doğrultuda yapılacak herhangi bir girişim, kentsel ve kırsal dokuda, tarım alanlarında, çevre kaynaklarında, doğal çevrede, ekonomimizde ve idari hukukta çok yıkıcı etkiler doğuracak kadar tehlikelidir. Yerine bir plan konmadan "Emirname"lerin kaldırılması yasal olarak mümkün değildir.

6. Bu aşamada, bir yıla kadar hazırlanacağı söylenen "Ülkesel Fiziki Plan" tamamlanıp yürürlüğe girinceye kadar, mevcut emirnameleri doğa ve kültür varlıkları aleyhine daha da zayıflatmadan, tüm ülke genelinde geçerli olacak; tarımsal ve doğal kaynaklara, kentsel ve kırsal dokuya saygı gösterecek bazı ana prensip imar kararları uygulanabilir.

Sürdürülebilir Çevre Platformu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.