İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Davutoğlu: Kıbrıs engel teşkil edemez

" Kıbrıs engel teşkil edemez"

<P>Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yapılan görüşmeleri çok önemsediklerini belirterek, Westerwelle ile Kıbrıs meselesinin Türkiye-AB ilişkilerinde engel teşkil etmemesi ve iki bakanlık arasındaki stratejik diyalog mekanizmasının bir an önce hayata geçirilmesi konularında mutabık kaldıklarını açıkladı.</P>

Yayın Tarihi: 07/01/10 16:32
okuma süresi: 8 dak.
" Kıbrıs engel teşkil edemez"
A- A A+

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Türkiye ile Almanya'nın, işbirliği anlayışı içinde hareket eden iki dost ülke olduğunu söyleyerek, Türkiye ile Almanya arasında çok yakın insani iletişim ilişkisi bulunduğunu kaydetti. Davutoğlu, iki ülke arasında sadece siyasi bir ilişki değil toplumsal bir ilişki bulunduğunu belirterek, hatta bazı Türk vatandaşlarının Almanya'da "Türkiye için anavatan, Almanya için de baba vatan" dediklerini hatırlattı.

Bakan Davutoğlu, bugün birçok uluslararası alanda, bölgesel ve küresel konularda Türkiye ile Almanya'nın ortak stratejik bakış açılarına sahip, birlikte çalıştığında küresel barışa katkı sağlayacak potansiyeli yüksek iki büyük ülke olduğunu ifade ederek, "Bu çerçevede bugünkü görüşmeleri ve yeni Alman hükümetinin kurulmasından sonra yapılan bu ilk bakan ziyaretini çok büyük bir önemle karşıladık" dedi.

İki ülke ilişkilerini dün akşamki yemekte ve bugünkü görüşmelerde detaylı şekilde masaya yatırdıklarını söyleyen Davutoğlu, geleceğe dönük güçlü bir perspektif oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Bundan sonra yoğun bir istişare ve işbirliği mekanizmasının kurulmasına karar verdiklerini belirten Davutoğlu, iki bakanlık arasında daha önce kurulmasına karar verilen stratejik diyalog mekanizmasının bir an önce hayata geçirileceğini, ikili, bölgesel ve AB gibi her alandaki konularda Türkiye ile Almanya arasında düzenli işleyen kapsamlı bir mekanizma kurulacağını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, bunun yanı sıra üst düzey ziyaretlerin artacağını, daha sık bir araya gelmeye karar verdiklerini belirterek, ikili ilişkiler çerçevesinde Türk vatandaşlarının Almanya'da karşılaştığı sorunları çok açık bir yüreklilikle ele aldıklarını kaydetti. Bu konuda kendilerine iletilen talepleri konuk bakana dostane bir şekilde aktardığını ifade eden Davutoğlu, bunun bir tarafın diğer tarafa ilettiği konular olarak değil, ortak meseleler olarak, vize konuları da dahil olmak üzere ele aldıklarını ve bu konuların da gerçekten de iki ülkenin ortak meseleleri olduğunu belirtti.

Kültürel ilişkiler konusunda çok önemli bir hususa ivme katmaya karar verdiklerini söyleyen Davutoğlu, bunun Türk-Alman Üniversitesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu bildirdi. Lise eğitiminin devamının kendi açısından da şahsi açıdan yakından ilgilendiği bir konu olduğunu söyleyen Davutoğlu, "En kısa zamanda Türk-Alman Üniversitesi'nin hayata geçirilerek Türk-Alman dostluğunun gelecek nesillere bilimsel anlamda da güçlü şekilde aktarılmasını sağlayacak zemini kuracağız. Bunun için gerekli çalışmaları birlikte yürüteceğiz" dedi.

Davutoğlu, ekonomik ilişkilerde de iyi bir seyir bulunduğunu söyleyerek, Türkiye'de yaklaşık 4 bin Alman şirketinin bulunduğunu, bunları büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını anımsatarak, şu anda Almanya'nın Rusya'dan alınan doğalgazdaki artış sebebiyle dış ticarette ikinci ortak durumunda olduğunu, ancak Almanya'nın bu yarışı zamanla kapatıp daha ileri gideceğini düşündüklerini kaydetti. Rus ve Alman turistlerin sayısında da paralel bir artış bulunduğunu bildiren Davutoğlu, Almanya'nın her zaman bu özel ilişkisini sürdürmesine önem verdiklerini belirtti.

Bir konuyu daha kapsamlı şekilde ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, son dönemde yürütülen demokratik açılım ve terör tehdidine karşı yapılacak faaliyetleri ele aldıklarını çünkü Avrupa'nın güvenlik konularını ve bu tür terör faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirlere sadece ulusal bir mesele olarak değil Avrupa için de bir güvenlik sorunu olarak baktıklarını bildirdi. "Terör tehdidinin tümüyle ortadan kalkması için birlikte çok daha yoğun şekilde çalışacağız" diyen Davutoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye'de demokratik standartların daha da yükseldiğine herkesin şahit olacağını, ancak buna paralel olarak terör tehdidinin de azalması için birlikte çalışılması gerekeceğini kaydetti.

-TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ-

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerini kapsamlı şekilde ele aldıklarını belirten Davutoğlu, konuk bakanın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destek için teşekkür ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bütün konuşmalarında vurguladığı 'pacta sund servanda' (ahde vefa) ilkesini bir kez daha burada gündeme getirmiş olmasından duyduğumuz memnuniyeti de ifade ettim. Almanya, AB'nin lokomotif, kurucu ülkelerinden biridir ve Almanya'nın Türkiye-AB ilişkilerine stratejik bir perspektiften baktığından eminiz. Bu stratejik perspektif de hem Türkiye'nin hem Almanya'nın hem de AB'nin önümüzdeki dönemdeki uluslararası konumunu pozitif etkileyecektir. Biz bu desteğin artarak sürmesini istiyoruz."

Davutoğlu, görüşmelerde Westerwelle'ye Kıbrıs konusunda kapsamlı bilgi sunduğunu söyleyerek, "Kıbrıs meselesinin Türkiye-AB ilişkilerinde bir engel teşkil etmemesi konusunda mutabık kaldık" dedi. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir barışın BM parametreleri etrafında sağlanması için neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, Almanya'dan daha aktif rol almalarını rica ettiğini çünkü kapsamlı bir barış için çok uygun şartlar bulunduğunu bildirdi.

Davutoğlu, görüşmelerde Afganistan konusunu da ele aldıklarını söyleyerek, Afganistan'ın, iki ülkenin NATO ittifakı çerçevesinde faaliyet gösterdiği önemli bir çalışma alanı olduğunu ve bu konudaki görüşlerinin mutabık olduğunu, bundan sonra da işbirliğini geliştirme konusunda anlayış birliği içinde olduklarını ifade etti.

Davutoğlu, ayrıca bölgesel konuları ve bu çerçevede Orta Doğu'daki gelişmeler, İran'ın nükleer programı ve Kafkasya'daki Türkiye-Ermenistan normalleşmesi ve Karabağ sorununu ele aldıklarını söyleyerek, "Çok büyük bir fırsat teşkil eden bu gezi, Türkiye ile Almanya arasında son dönemde birikmiş birçok konunun gözden geçirilmesine imkan tanımıştır" dedi.

-"NORVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİNE BİR NOTA VERİLDİ"-

Davutoğlu, Norveç'te bir Türk ailesine yönelik tutumla ilgili basına yansıyan habere yönelik soru üzerine de "Norveç'te vatandaşımız Döndü Tulum'un maalesef çok acı bir şekilde kaybı, bizi büyük bir teessüre sevk etmiştir. Gerek ailesine, gerekse bütün yakınlarına buradan taziyede bulunmak istiyorum. Bütün vatandaşlarımızın hukukunu takip etmek bizim görevimizdir. Bu durumda ise sadece bir vatandaşımızın hukukunu takip etmek değil, bir insan hakları, insani bir durum da söz konusu" diye konuştu.

Olayı yakinen takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, "Burada bir ihmal ve kusurun olup olmadığı konusunun araştırılması için Norveç makamlarına resmen başvurduk. Ankara'da Norveç Büyükelçiliğine bir nota verildi, bir girişimde bulunuldu. Oslo Büyükelçiliğimiz de olayı yakinen takip ediyor" dedi.

Bu tür olayların cereyan etmemesinin çok önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, etnik, dini, kökeni ne olursa olsun, medeni bir toplumda karşılaşılmaması gereken bir tablo olduğunu belirterek, sebepleri araştıracaklarını ve Norveç makamlarıyla bu konuya açık şekilde görüşeceklerini kaydetti.
AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.