İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Bağış: 4'lü zirveye varız

Bağış: 4'lü zirveye varız

<P> Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, muhalefet partileri destek vermese de gerekirse referandumla anayasa sürecini devam ettireceklerini belirterek, "Sonuçta Türkiye'nin sorunlarını çözmek için ne lazımsa onu yapmalıyız diye düşünüyorum. Eğer muhalefet partileri bu konuda 'istemeyiz' tavrını sürdürürlerse o zaman biz de halka gideriz. Halkımızın vereceği karar her zaman hakkaniyet kararı olacaktır. Ona da saygı duyarız" dedi.</P>

Yayın Tarihi: 22/01/10 15:55
okuma süresi: 5 dak.
Bağış: 4'lü zirveye varız
A- A A+

Bağış, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Muhalefet destek vermese de gerekirse referandumla anayasa sürecini devam ettireceğiz diyor musunuz" sorusuna, "Tabii ki" yanıtı verdi.

Bağış, "Türkiye'nin sorunlarını çözmek için ne lazımsa onu yapmalıyız diye düşünüyorum. Eğer muhalefet partileri bu konuda 'istemeyiz' tavrını sürdürürlerse o zaman biz de halka gideriz. Halkımızın vereceği karar her zaman hakkaniyet kararı olacaktır. Ona da saygı duyarız" diye konuştu.

Bütün siyasi partilerden ne kadar demokrasi, insan hakları ve özgürlük istediklerini yansıtan bir anayasa taslağı hazırlamalarını isteyen Bağış, Anayasa Komisyonunun bu taslakları inceleyerek, farklı kesimlerin ortak taleplerini içeren ortak bir anayasa metni haline dönüştürebileceğini ifade etti.

Yakın zamanda bir anayasa değişikliği bekleyip beklemediğiyle ilgili olarak da Bağış, AK Parti'nin görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini, ancak muhalefet partilerinin bu konuda bir cevap vermesi gerektiğini söyledi.

-"ÖNEMLİ OLAN ZİHİN AÇMAKTIR"

AB sürecinde önemli olanın fasıl açmak olmadığını da belirten Bağış, "Önemli olan zihin açmaktır. Türkiye'de zihinleri değiştirmemiz, açmamız gerekiyor. AB üyesi ülkelerde Türkiye aleyhindeki zihinleri de açmamız gerekiyor. Bu konuda 2010'da gereken adımları atacağız" diye konuştu.

AB ülkeleri ile ilgili yürütülen vize çalışmalarına da değinen Bağış, AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye uyguladığı vizenin bir kısmının hukuki boyutunu araştıran ayrı bir hukuk birimi oluşturduklarını kaydederek, "Onu inceliyoruz ama bir yandan da yapmamız gereken teknik çalışmalar var. Biyometrik pasaportlara geçmemiz lazım. O çerçevede İçişleri Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, ABGS, Darphane ile birlikte Türkiye'ye yakışır, rahat kopyalanamayacak, taklit edilemeyecek biyometrik pasaportların hazırlanması için bir süreç başlattı" dedi.

Bağış, AB ile Türkiye arasında geri kabul anlaşmasının müzakerelerine başlandığını, ayrıca Türkiye'nin sınırlarını daha güvenli hale getirme yönünde çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

-KIBRIS-

Kıbrıs konusunda ise Bağış, ilk defa hem Türkiye ve Yunanistan'da hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde çözümü çok açık şekilde talep eden liderler bulunduğunu kaydederek, Türkiye'nin her aşamada çözümden yana tavır ortaya koyduğunu söyledi.

"Türkiye son 7 yılda uyguladığı farklı Kıbrıs politikasıyla adadan tek bir askerini çekmeden, bir karış toprak dahi vermeden uluslararası bakışı değiştirmiştir" diyen Bağış, herkesin Türkiye'nin limanları açmaması halinde AB üyelik müzakere sürecinin duraksayacağını söylediğini, ancak bunun tam tersinin gerçekleştiğini bildirdi.

Bağış, şunları kaydetti:

"AB ülkelerinin yeni pazarlara ulaşması için Türkiye çok önemli bir merkezdir. Yasa dışı göç, uyuşturucu ve terörle mücadelede Türkiye çok önemli bir kalkandır. Türkiye'nin artılarıyla AB'ye çok büyük katkıları olan bir ülke olduğunu Avrupalılar da görmeye başlamıştır. 600 bin Kıbrıslı Rum için Türkiye'yi göz ardı edemeyeceklerine ben yürekten inanıyorum."

Kıbrıs sorununa çözüm konusunda dörtlü bir zirvenin yapılması konusunun AB dönem başkanlığını üstlenen İspanya'da yetkililer tarafından dile getirildiğini bildiren Bağış, bu tür toplantılara Türkiye'nin her zaman sıcak baktığını belirterek, "Biz 'memnuniyetle geliriz' dedik. Yeter ki dörtlü, beşli toplantılar olsun. Türkiye ve Yunanistan, hatta garantör ülke olan İngiltere'nin de katılımıyla yapılacak bu tür toplantılara sıcak baktığımızı her vesileyle dile getirdik. Önemli olan burada üzümü yemektir, çözümü bulmaktır. Önemli olan kalıcı, adil, siyasi eşitliğe dayalı bir çözümün ortaya çıkmasıdır" diye konuştu.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller konusuna da değinen Bağış, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla ilgili olarak, "Ben Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı kararı biraz endişe verici buluyorum. Sonuçta Ermenistan kendi bilir. Türkiye gibi güçlü, dinamik bir ortakla sınırların açılması onların çıkarınadır" ifadesini kullandı.
AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.