İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Talat "Gelecek dünyayla bütünleşmekten geçer"

Talat "Gelecek dünyayla bütünleşmekten geçer"

<P><STRONG>KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat</STRONG>, Kıbrıs Türk halkının güvenli geleceğinin dünyayla bütünleşmekten ve Avrupa Birliği'ne (AB) girmekten geçtiğini belirterek, buna ulaşmanın yolunun da Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu söyledi.</P>

Yayın Tarihi: 05/02/10 23:39
okuma süresi: 10 dak.
Talat "Gelecek dünyayla bütünleşmekten geçer"
A- A A+

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'le görüşmesinde, basın önünde el sıkışmadığı gerekçesiyle yapılan yayınların ''maksatlı ve provokasyon'' olduğunu kaydeden Talat, AB'yle gereksiz yere çatışmayı teşvik eden bu yaklaşımın doğru olmadığını belirtti ve halkı sağduyulu olmaya çağırdı.

Brüksel'deki temaslarını tamamlayarak bu akşam KKTC'ye dönen KKTC Cumhurbaşkanı Talat, uçakta, Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) Brüksel temaslarını değerlendirdi.

''ÇOK İLGİ GÖRDÜK''

Brüksel temaslarının son derece yararlı olduğunu, çok ilgiyle karşılandığını belirterek, AP Başkanı Jerzy Buzek'le görüşmesini önemli yapan hususun, önceki AP Başkanı döneminde görüşme imkanları olmaması olduğunu kaydeden Talat, bu yüzden parlamento başkanlarıyla görüşmelere üç yıl kadar ara verildiğini, Buzek'le görüşmesiyle bunun ortadan kalktığını söyledi.

Talat, Buzek'in Kıbrıs sorununu yakından bilen biri olmadığını, kendisine birinci elden bilgi verme fırsatı bulduğunu ifade ederek, Buzek'in son derece ilgili davranarak sorular sorduğunu ve yardım etmek arzusunu ifade ettiğini bildirdi. Buzek'e Kıbrıs sorununa ilgi göstermesinin ve Kıbrıs'ı ziyaret etmesinin yararlı olacağını söylediğini aktaran Talat, Buzek'in adaya gelmek istediğini söylediğini bildirdi.

AP'nin önemi giderek artan bir kurum olduğuna işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, o nedenle ilişkileri sıcak tutmakta yarar gördüğünü söyledi.

Buzek'in kendilerini son derece sıcak karşıladığını, ilişkilerinin devamını, aranın soğutulmaması gerektiğini ve bunun için üzerine düşeni yapacağını ifade ettiğini belirten Talat, AB Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh ve diğer bazı AB yetkilileriyle görüşmelerinde Yeşil Hat Tüzüğü'nün uygulanması, Kuzey Kıbrıs'ın AB'yle harmonizasyonu için yapılması gerekenler ve izolasyonların kaldırılması bağlamında Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulanması gibi konuları ele aldıklarını anlattı.

Talat, bütün açıklığıyla yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini ortaya koyduklarını belirterek, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'le de görüşme fırsatı bulduklarını ve rapordaki, doğrudan Kıbrıs sorununa atıfta bulunulan bölümlerle ilgili rahatsızlıklarını ilettiklerini söyledi.

''UYARILAR YAPTIK''

Türk askerinin çekilmesi, Maraş'ın Rumlara verilmesiyle ilgili taleplerin mantıksızlığını anlattıklarını belirten Cumhurbaşkanı Talat, müzakere masasında yer alan bu konuların raporda yer almasının sakıncalarını ifade ettiklerini bildirdi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yardım etmek isteyen AP'nin böyle bir raporu onaylamasının tarafsızlığını ortadan kaldıracağına dikkati çeken Talat, bu konuda uyarılar yaptıklarını belirtti.

AP Kıbrıs Raportörü Ruijten'in Kıbrıs sorununu çok sınırlı bildiğini, hatta bilmediğini kaydeden Talat, ''AB'de Kıbrıs sorunuyla ilgili genel bir yaklaşım var. O da ayrıntılarını bilmeden hakkında genel olarak konuşma alışkanlığı var, bunu her yerde görüyoruz, bu raporda da var. Gerekli uyarıları yaptık, yapabileceğimizi yaptık'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Politika Merkezi'nde bu sabah kahvaltılı toplantıda komisyonda ve diğer AB kurumlarında, daimi temsilciliklerde çalışanlarla, basına Kıbrıs sorununu anlatma fırsatı bulduğunu, çok yararlı geçtiğini kaydederek, toplantıdan sonra birçok kutlama aldığını söyledi.

Bu toplantıya katılımın çok yüksek olduğunu ifade eden Talat, iyi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti.

''KIBRIS TÜRKÜ'NÜN GÜVENLİ GELECEĞİ...''

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AP Başkanı'yla görüşmesinde, basın önünde el sıkışmadıkları gerekçesiyle yayımlanan haberlerle ilgili soruya karşılık, ''Kıbrıs Türkünün güvenli geleceği dünyayla bütünleşmekten, AB'ye girmekten geçer. Hele Türkiye'nin de AB süreci yaşadığı bir dünyada Kıbrıslı Türklerin AB dışında kalması düşünülemez. Buna ulaşmanın yolu da Kıbrıs sorununun çözümüdür'' dedi.

Talat, ''dünkü görüşmelerinden sonra karşılaştığı bu sorunun provokasyon olduğunu o anda düşünmediğini, ama bugünkü manipülasyonu görünce ne maksatla sorulduğunu anladığını'' kaydetti.

AP Başkanı'yla basın önünde el sıkışmadıkları için görüşmenin resmi olmayan bir görüşme diye nitelendiğini belirten Cumhurbaşkanı Talat, AP'nin resmi web sitesinde görüşmenin hem gündemde yer aldığına hem de fotoğraflarının yayımlandığına işaret etti.

Talat, özetle şunları söyledi:

''Bu görüşmenin resmi görüşme olmadığını iddia etmek komiktir. Heyetler arası görüşme yaptık. Bu ilk defa böyle olmadı. Birçok defa böyle oluyor. Giriyorsunuz, oturuyorsunuz, o sırada basın giriyor ve görüntü alıyor. Bizde de öyle değil mi? Ben de misafirlerimle her defasında basın önünde el sıkışmam, bazen basın ister de kalkar el sıkışırım. Örneğin geçen gün AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Temas Grubu geldi, karşılıklı oturduk, basın geldi görüntü aldı, gitti. Ama ben onlarla basın gelmeden önce el sıkışmıştım. El sıkışmayı ille de basının önünde yapmak gerekmiyor.

Kaldı ki AP Başkanı'yla görüştüğümüz odada, basın için el sıkışacak ortam da yoktu, bayrak yoktu, çok geniş bir masa vardı. Büyük ihtimalle o nedenle oldu. Ondan sonra basına görüntü imkanı verdiğine göre, hatta Sayın Buzek basının önünde giriş konuşması yaptığı halde, bu görüşmenin gayrı resmi olduğu veya bana hakaret edildiği gibi yorumlanması maksatlıdır.''

''AB'YLE ÇATIŞMAYA GİRMEMİZİ TEŞVİK EDEN BİR PROVOKASYONDUR''

Cumhurbaşkanı Talat, bu olayın bir provokasyon olduğunu ifade ederek, bunu şöyle açıkladı:

''Bizim yeterince sağlıklı değerlendirme yapamadan, yapmadan tepki göstermemizi ve AB'yle bir anlamda gereksiz yerde çatışmaya girmemizi teşvik eden bir yaklaşımdır. Kıbrıs Türkü'nün AB'ye karşı bir güvensizliği olduğu bilinen bir şeydir ne yazık ki çeşitli nedenlerle. Bunu daha da artırmaya çalışmak ve gereksiz yere, olmamış bir eylem nedeniyle bunu yapmaya çalışmak demektir. Ayrıca benim Avrupalılar tarafından aşağılandığım, sessiz kaldığım, yani aşağılanmaya boyun eğdiğim imajı yaratılmaya çalışılıyor bu yayınlarla. Bunlar kesinlikle maksatlı, provokatif yayınlardır.''

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, halkın kimin ne olduğunu, bu tür yayınların niçin, ne karşılığı yapıldığını da bildiğine işaret ederek, halkın sağduyulu davranmasını istedi.

Gerektiği zamanlarda, gereken tepkiyi göstermesini bilen insanlar olduklarını ifade eden Talat, ''Bunu bugüne kadar ispat ettik. Biz halkımızın çıkarlarını korumak için her şeyi yaptık, yaparız. Brüksel ziyaretinin maksadı da buydu. Halkımızın aydınlık geleceğini Avrupa'da bir kere daha dile getirmek, vizyonunu ortaya koymak hedefindeydik. Halkımızın aydınlık geleceğini yıkmak, karartmak isteyenlerin provokasyonlarına hiç kimse gelmemeli, manipülasyonlara kapılmamalı'' diye konuştu.

Talat, bir başka soru üzerine, ''Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulanması konusunda Rum tarafının katı duruşu bulunduğunu, AB kurumları ve orada görev yapanların ciddi şekilde Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması için ne yapabileceklerini sorguladıklarını gördüğünü'' söyledi.

-''NE KADAR GÜNAH İŞLEDİKLERİNİ BİR KERE DAHA GÖRÜYORUZ''-

Rum tarafının AB içinde bulunmasının buna ciddi engel teşkil ettiğini kaydeden Talat, şunları dile getirdi:

''Çok fazla bir şey yapabileceklerini düşünmüyorum. Örneğin AP'nin kararı. Hem tarafsız davranmaya çalışıyor, 'siyasi girişim yapmayacağım' diyorlar, hem de yapmış oluyorlar. Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı AB'de olmasının en ciddi sakıncalarını işte bu olaylarda görüyoruz. O nedenle biz AB'nin mümkün olduğunca tarafsız kalması için azami gayreti göstereceğiz ama bileceğiz ki Rumların içinde olması yüzünden AB tam tarafsız olamaz. AB'ye Rumların tek yanlı girişinin ne kadar sakıncalı olduğunu ve bunu engelleyemeyen veya engellemek istemeyen geçmiş yönetimlerin ne kadar ciddi günah işlediklerini de bir kere daha görmüş oluyoruz.''

Türkiye ilerleme raporunda değişikliğe gidileceğine dair bir izlenim edinip edinmediği sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Talat, bazı noktalarda düzeltme yapılabileceğini düşündüğünü ama bunların tatmin edici olup olmayacağını bilmediğini söyledi.

Talat, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili hususların bu raporda yer almamasının en doğrusu olacağını belirterek, raporun değişmesi için Türkiye'nin de girişimlerinin sürdüğünü, kendisinin de Kıbrıs'a döndükten sonra da temaslarını sürdüreceğini ifade etti.

AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.