İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Görüşmelerin kesilmesi önerisi Meclis'te reddedildi

Görüşmelerin kesilmesi önerisi Meclis'te reddedildi

<P>KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, Demokrat Parti'nin (DP) seçim sürecinde Kıbrıs müzakerelerinin durdurulması yönündeki önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesi talebi oy çokluğuyla reddedildi.DP'nin ''müzakereler kesilsin'' önerisine karşı çıkarak ''ret'' oyu veren Meclis'teki siyasi partiler, Kıbrıs müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini ortaya koydu.</P>

Yayın Tarihi: 22/02/10 14:25
okuma süresi: 5 dak.
Görüşmelerin kesilmesi önerisi Meclis'te reddedildi
A- A A+

Genel Kurulda konuşan ana muhalefet Cumhuriyeti Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, DP'nin önerisinin gerçeklere uygun olmadığını ifade ederek, görüşme sürecini kesintiye uğratmak isteyenin Rum tarafındaki siyasi liderlik olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafıyla Türkiye'nin çözüme kararlılıkla ulaşmak isteyen taraf olduğunu vurgulayan Soyer, bunun tüm uluslararası aktörler ve kamuoyu tarafından da görüldüğünü kaydetti.

DP'nin önerisine sıcak bakmadıklarını açıklayan Soyer, ''Görüşmelere ara vermek yerine kararlılıkla sürdürerek, Güney Kıbrıs'ın gaspçı anlayışını dünyaya deşifre etmek lazım'' dedi.

Rum Meclisinde garantiler karşıtı alınan kararı eleştiren Soyer, bunun, süreci dinamitleyen iki yüzlü bir karar olduğunu ifade etti.

-''RUM TARAFI SAMİMİYETSİZ''-

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili İrsen Küçük de Kıbrıs Rum tarafının görüşmelerde samimi olmadığını ifade ederek, ''Kapsamlı çözümden kaçan taraf hep Rum tarafı oldu'' dedi.

Rum meclisinin yayımladığı bildiriyle garantörlüğün askıya alınmasını istediğini belirten Küçük, bunun da samimiyetsizlik örneği oluşturduğunu, buna karşı ortak bir karar almalarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Küçük, Cumhuriyet Meclisi'nin oybirliğiyle bir karar alması gerektiğini, bunun en isabetli karar olduğunu, bu nedenle DP'nin önerisine katılamayacaklarını açıkladı.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise müzakere sürecinin devam etmesi ve en erken zamanda çözümle sonuçlanması gerektiğini ifade ederek, Rum meclisinin kararının uluslararası hukuka ters olduğunu söyledi.

Çakıcı, müzakerelerde üç garantör ülke ile Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının oturup uzlaşı sağlamasının gereklilik olduğunu kaydederek, Rum Meclisinin kararının süreci baltalayan bir karar olduğunu ifade etti. Çakıcı, öneriye oylarının ret olduğunu da açıkladı.

Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı da çözümsüzlüğün tek sebebinin Rum yönetimi olduğunu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın yürüttüğü sürecin önemli rol oynadığını ifade ederek, müzakerelere destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Garantilerin sadece Rumların karar vereceği bir konu olmadığını belirten Avcı, ''Rum meclisinin kararı bağlayıcı değil ama çözüm sürecini dinamitleyici bir karardır'' dedi. Kararın zamanlamasının da önemli olduğunu ifade eden Avcı, ''Rum tarafının beklediği gibi masadan ayrılmak doğru değil'' şeklinde konuştu.

''Görüşme masasında olmak demek hakların iadesi anlamına gelmez. Garantörlük, eşitlik, vazgeçilmez bir çizgi'' diyen Avcı, Rum tarafının köşeye sıkıştığını belirterek, ''Bizim meclisten de garantörlüğün olmadığı bir çözüm kabul edilemez kararı çıkması lazım'' dedi.

DP'nin önerisine olumsuz oy vereceklerini kaydeden Avcı, Kıbrıslı Türklerin haklarının masada kararlılıkla savunulması gerektiğini belirtti ve ''ancak 42 yıl daha da devam edemez'' diye de ekledi.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ize partilerin görüşlerine saygı duyduğunu ifade ederek, masadan ayrılmak gerektiğini savunarak, ''Ama bu kararı alacak yürek yoksa söyleyecek bir sözüm yok'' ifadesini kullandı.

Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Talat'tan, 24 Şubat'ta yapılacak görüşmede öncelikle garantiler konusunu ortaya koymasını istedi.

Serdar Denktaş, ''Bir önlemi ve kararı gününde almadığımız takdirde kaybetmeye mahkumuz ve şu anda bunda geç kalıyoruz. Görüşmelerin askıya alınmasını bile reddederek büyük hata yapıyoruz'' görüşünü ileri sürdü.

Daha sonra DP'nin önerisi onaya sunuldu ve oyçokluğuyla reddedildi.

50 sandalyenin bulunduğu KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 26, CTP 15, DP 5, TDP 2, ÖRP 2 milletvekili ile temsil ediliyor.
AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.