İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Serdar Denktaş tepkili

Serdar Denktaş tepkili

<P>Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gündemindeki yasa tasarılarını görüşmek üzere Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında saat 11.30'da toplandı.Meclis dünkü toplantısında Demokrat Parti'nin (DP) önerisiyle seçim yasaklarının başladığı gün itibarıyla Kıbrıs müzakere sürecinin durdurulması için Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'ne sunduğu yasa önerisinin ivedilikle görüşülmesi talebi milletvekillerinin bilgisine getirildi.Konuşmalardan sonra DP'nin seçim sürecinde görüşmelerin durması için sunduğu öneri oyçokluğuyla reddedildi.</P>

Yayın Tarihi: 22/02/10 20:02
okuma süresi: 9 dak.
Serdar Denktaş tepkili
A- A A+

Emine SİVRİ'NİN HABERİ

"RUM TARAFI ALMIŞ OLDUĞU KARARLARLA HASSASİYETLERİMİZE ÖNEM VERMEDİĞİNİ GÖSTERİYOR"
Bu sırada söz alan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, üçüncü tur görüşmelerin başlayacağı ve tarihlerin belli olduğu günlerde sundukları bir öneri olduğunu, konunun ivedi görüşülmesi gereğinin arada yaşanan olaylarla ortaya çıktığını söyledi.
Rum meclisinin oybirliğiyle bir karar ürettiğini belirten Denktaş, Rum Meclisi'nin aldığı bu kararla Kıbrıs Türk halkının hassasiyetine hiçbir şekilde önem vermediğini açık şekilde ifade ettiğini kaydederek şunları söyledi; "Rum Meclisi almış olduğu bu kararla aslında Kıbrıs Türk Halkı'nın hassasiyetine hiçbir şekilde önem vermediğini, bizim kale almadığını, en sağcısından en solcusuna bütün siyasi partilerinin oy birliği ile aldığı bu kararla çok açık bir şekilde ifade etmiş durumda" dedi.

"GÖRÜŞME MASASINDA OTURMAMIZA GEREK KALMADIĞINI AÇIKLAYARAK MASADAN ÇEKİLMEMİZ LAZIM"
Böylesi bir ortamda masada neyin görüşüleceğinin iyice düşünülmesi gerektiğini belirten Denktaş, "Rum tarafına verilecek cevabımız 4 Mart 1964'te alınan ve ülkede yaşanan karışıklık nedeniyle öldürülen Kıbrıslı Türkleri korumaya yönelik 186 numaralı karar ortadan kalkmadıkça bizim görüşme masasında oturmamıza gerek kalmadığını açıklayarak masadan çekilmemiz lazım, böylesi bir ortamda masada biz neyi görüşeceğiz, neyi konuşacağız? Bunun iyice düşünülmesi gerekir. Bizim kanaatimiz gelinen aşamada artık Rum tarafına verilecek cevabın aslında 4 Mart 1964 tarihinde alınan ve ülkedeki yaşanan karışıklık nedeniyle öldürülmekte olan Kıbrıslı Türkleri korumaya yönelik alınan 186 numaralı kararın ortadan kalkmadığı müddetçe bizim görüşme masasında oturmamıza gerek kalmadığını açıklayarak görüşmelerden çekilmemiz" diye konuştu.

Orams kararıyla ve Rum tarafının girişimleriyle görüşme zemini kalmadığını ifade eden Serdar Denktaş, "Amaçları masadan kaçırmaksa, Rumlara bu kararla bunu başardıklarını söyleyerek masadan kalkmak lazım" diye konuştu.

"RUM TARAFI BİZLERE TOKAT ÜSTÜNE TOKAT VURMAKTADIR"
Serdar Denktaş meclis kürsüsünde şöyle konuştu.
"Öyle bir noktaya varılmıştır ki artık. Rum tarafı tokat üstüne tokat vurmaktadır bizlere. Orams ve benzeri davalarla yaşatılanlar, mülkiyet görüşmesini ortadan kaldırmıştır. Rum Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı karar, siyaseten Kıbrıs Türkünün en vazgeçilmesi olarak görmüş olduğu bir unsuru 'asla kabul etmeyeceklerini' ortaya koymaktadır. Ve bizim bunun kabullenerek masadan oturmamızda bundan böyle gün gele diğer konuların konuşulduktan sonra 'bizim zaten Meclis kararımız vardı bunu kabul etmeyeceğimizi en başından söylemiştik. Buna rağmen siz görüşmeye devam ettiniz. Şimdi artık bu konudaki kararınızı geri çekin, direnmenizi geri çekin. Garantiler ortadan kalsın ve bu anlaşma olsun' noktasına taşıyacak bizi. Bunu kabullenmemiz bugünden itibaren, bu nedenle mümkün olmamalıdır. Komitede ivedilikle görüşülmesini istediğimiz işte bu 'görüşmelerin seçim süresince askıya alınması' önerisi aslında komite safhasında 'görüşmelerin sona erdirilmesi' şeklinde değiştirilerek genel kurula getirilmelidir"


DP Genel Başkanı Denktaş, 186 numaralı kararın işe yaramadığını göstermek için masadan kalkmak gerektiğini ifade ederek, Rum iradesine muhtaç olmadıklarını ispatlamak için meclisin süratle görüşmelerin devamının anlamı kalmadığını karar altına alması gerektiğini savundu.

"GERÇEKTEN GÖRÜŞÜLECEK BİRŞEY KALMAMIŞTIR. ZEMİN DİNAMİTLENMİŞTİR"
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş; "Gerçekten görüşülecek bir şey kalmamıştır. Rum tarafının bu girişimleri nedeniyle zemin dinamitlenmiştir. Kendi içimizde iç düzeni çok daha iyiye götürmek suretiyle Rum tarafına muhtaç olmadığımızı, Rum iradesine muhtaç olmadığımızı ispat etmemiz lazım. Ve bunu yapmak için de suretle bu Meclis'ten, 'bu koşullarda, bu görüşmelerin devam ettirilmesinin bir anlamı kalmadığını' karar altına almamız lazım"

"'DÜNYA LİSANI KONUŞUYORUZ' SÖYLEMLERİ FUKARA TESELLİLERİDİR"
Denktaş, AP'nin aldığı kararın, yaptırım içeren bir karar olmadığını, istişari bir karar olduğunu, ama "dünya lisanı konuşuyoruz, öndeyiz, dünya bizi anlıyor" söylemlerinin "fukara tesellileri olduğunu ispatladığı" görüşünü kaydetti.

"BU MECLİS BU KOŞULLARDA GÖRÜŞMELERİN SONA ERMESİYLE İLGİLİ BİR KARAR ÜRETMELİDİR"
Serdar Denktaş, görüşmelerin askıya alınması önerilerinin komitede ivedilikle görüşülmesini istediklerini ifade ederek, "bu önerinin adını, görüşmelerin sona erdirilmesi diye değiştirmenin de çok daha yerinde olacağını" ifade şöyle konuştu; "Bu Meclis bu koşullarda görüşmelerin sona ermesiyle ilgili karar üretmelidir. Bize göre, mütekabiliyet artık geçerli bir cevap değildir"

"RUM TARAFINA, AB'NE VE BM'LERE MÜZAKERELERİN BÖYLE SÜRDÜRÜLEMEYECEĞİNİ GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ"
Serdar Denktaş, bir duruş sergilemek suretiyle Rum tarafına, AB'ne ve BM'lere müzakerelerin böyle sürdürülemeyeceğini göstermek gerektiğini de ifade ederek, "Ötesinde bir kararla, ötesinde bir duruş sergilemek suretiyle Rum tarafına, AB'ne ve BM'lere bu işin bu şekilde yürümeyeceğini göstermek zorundayız. Hiçbiri olmayacaksa ama en azından artık bu görüşmelerin önerdiğimiz şekliyle 'seçim sona erinceye kadar askıya alınması' ile ilgili ivedi karar vermemiz gerekmektedir. Bunu başarmak zorundayız.


DP'NİN ÖNERİSİ OYÇOKLUĞUYLA REDDEDİLDİ
Daha sonra parti başkanlarının uzlaşmasıyla her parti başkanına 15'er dakikalık söz hakkı verildi. Konuşmalardan sonra DP'nin önerisi onaya sunuldu ve oyçokluğuyla reddedildi.

Önerinin oy çokluğuyla reddedilmesinden sonra yeniden söz alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, partilerin görüşlerine saygı duyduğunu ifade ederek Rum meclisinin kararının ardından 3'lü zirve önerisin de geldiğini belirtti ve "bunları nasıl göremeyiz" dedi.

"MASADAN ÇEKİLMEMİZ GEREKİRDİ. AMA BU KARARI ALABİLECEK BİR YÜREK YOKSA MECLİS'TE SÖYLEYECEK HİÇBİRŞEY YOKTUR"
Serdar Denktaş DP önerisinin oyçokluğuyla reddedilmesine sert tepki göstererek konuşmasının devamında; "O kararın ardından masadan çekilmemiz gerekirdi ama bu kararı alacak yürek yoksa Meclis'te söyleyecek bir sözüm yok" ifadelerini kullandı.

DP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a çağrıda bulunarak 24Şubat'ta yapılacak görüşmede öncelikle garantiler konusunu ortaya koymasını istedi.

"CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRIM"
Denktaş; "Şimdi buradan tekrar öneride bulunuyorum. Bu kez Meclis'e değil önerim. Cumhurbaşkanına çağrım. 24 Mart'ta -yapacağı görüşmede öncelikli olarak garantiler meselesini koysun ortaya. Garantiler meselesinde bir uzlaşmaya varılmadığı müddetçe başka hiçbir konuda adım atılmasın" dedi.


"BİR KARARI GÜNÜNDE VE ZAMANINDA ALMADIĞIMIZ MÜDDETÇE KAYBETMEYE MAHKÛMUZ"
Serdar Denktaş, "Bir önlemi ve kararı gününde almadığımız takdirde kaybetmeye mahkumuz ve şu anda bunda geç kalıyoruz. Görüşmelerin askıya alınmasını bile reddederek büyük hata yapıyoruz" görüşünü ileri sürdü.

"BU KOŞULLARDA BU GÖRÜŞMELERİN YÜRÜTÜLMESİ YAPABİLECEĞİMİZ EN BÜYÜK HATADIR"
DP genel Başkanı Serdar Denktaş, "Bu koşullarda bu görüşmelerin yürütülmesi yapabileceğimiz en büyük hatadır. Ve bu hatayı yapıyoruz" dedi.

"BİZ SUNDUĞUMUZ ÖNERİNİN ARKASINDA DURUYORUZ"
Serdar Denktaş, DP'nin sunmuş olduğu öneri savunmaya devam edeceklerininde altını çizerek, "Biz sunduğumuz önerinin arkasında duruyoruz" açıklamasında bulundu.

Daha sonra tezkere onaya sunuldu ve oyçokluğuyla reddedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.