İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Çerkez'den AB'ye güven tazeleyin çağrısı

Çerkez'den AB'ye güven tazeleyin çağrısı

<P>Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Kıbrıs Türk halkının AB'ye olan güveninin sağlanması, ekonomik yönden güçlenmesi, kendini gerçek bir AB vatandaşı sayabilmesinin istenmesi halinde ayağının sağlam bir zemine basması gerektiğini söyledi. </P>

Yayın Tarihi: 04/03/10 16:07
okuma süresi: 10 dak.
Çerkez'den AB'ye güven tazeleyin çağrısı
A- A A+

Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılan ticaretin Kıbrıs Türk ekonomisinin kalkınması için yeterli bir araç olmadığını dile getiren KTTO Başkanı Çerkez, Kıbrıs Türk ekonomisinin sürdürülebilir bir kalkınma sürecine girebilmesi için Direkt Ticaret Tüzüğü'nün bir an önce yürürlüğe konması, Kuzey Kıbrıs'taki deniz ve hava limanlarının doğrudan ulaşım hatlarına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Oda Başkanı Günay Çerkez bu görüşlerini AB'nin merkezi Brüksel'de AB yetkilileri ile görüşürken dile getirdi.

KTTO Başkanı Günay Çerkez, Başkan Vekili Cengiz Alp, Yönetim Kurulu Üyesi Seda Yavaş ve Oda profesyonelleri Oya Barçın, Çiğdem Aksu ve KTTO'nun Brüksel temsilcisi Mualla Çıraklı'dan oluşan heyet, Brüksel'de çeşitli görüşmelerde bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun davetiyle 22-25 Şubat 2010 tarihleri arasında Brüksel'e yapılan ziyaretlerde gündeme özellikle Yeşil Hat ticaretinde yaşanan sıkıntılar, Mali Yardım ve Kıbrıs Türk ekonomisinin önünü açacak Doğrudan Ticaret Tüzüğü getirildi.

MİCHAEL LEİGH'LE GÖRÜŞME

KTTO Başkanı Günay Çerkez, Avrupa Komisyonu Genişleme Müdürlüğü Genel Direktörü Michael Leigh ve aday ülkelerden sorumlu Bölüm Direktörü Alexandra Cas Granje ile yapılan görüşmede, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kuzey'den Güney Kıbrıs'a ticareti düzenleyen Yeşil Hat Ticaretinde yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi ve ticaretin başladığı günden bugüne kadar tek bir Türk ürünün bile Güney Kıbrıs'taki super market raflarında yer almadığını, tüzüğün Kıbrıs Türk ekonomisinin kalkınması için yeterli bir araç olmadığının altını çizdi.

Çerkez, Avrupa Komisyonu'nun 2004'te yapılan referandum sonrasında oldukça doğru bir vizyonla Yeşil Hat Tüzüğü ile beraber Mali Yardım ve Doğrudan Ticaret Tüzüklerini önerdiğini; ancak Kıbrıs Rum
tarafının AB üyesi olmasının ardından birbirini tamamlayıcı olarak görev yapması amaçlanan bu iki Tüzüğün birbirinden ayrıldığını ve Mali Yardım Tüzüğü'nün 2 yıl süren bir sürecin ardından zorlukla geçirildiğini, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün ise hala beklendiğini anlattı.

Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişmesini amaçlayan Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde uygulanan projelerin büyük bir kısmının altyapı ve sivil toplum örgütleri için harcandığına ve KOBİ'ler için ayrılan dilimin sadece %13'le kısıtlı kaldığına dikkat çeken Çerkez, yakın gelecekte sadece KOBİ'lere yönelik bir mali yardım paketine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Çerkez, Kıbrıs Türk ekonomisinin sürdürülebilir bir kalkınma sürecine girebilmesi için Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün bir an önce yürürlüğe konması ve Kuzey Kıbrıs'taki hava ve deniz limanlarının doğrudan ulaşım hatlarına dahil olması gerektiğinin altını çizdi. Doğrudan ticaret tüzüğü çözüme "Katalist" etkisi yapacağını Kıbrıs Türk ekonomisinin çözümden önce ne kadar çok geliştirilirse çözümden sonra ortaya çıkacak duruma o kadar kolay adapte olunabileceğini; Kıbrıs Rum tarafıyla şu anda var olan ekonomik uçurumun acilen kapatılmaya çalışılmasına ihtiyaç olduğunu; ve böylece bir çözüm sonrasında doğacak ekonomik külfetin hafifletilebileceğini vurguladı.

Oda Başkanı Günay Çerkez, 2004 yılında Eurobarometer'in yaptığı anket verilerine göre, Kıbrıslı Türklerin AB kurumlarına duydukları güvenin %95 olduğunu ancak bu güvenin bugün %36'ya düşmesinin oldukça çarpıcı bir gerçek olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıslı Türklerin kendilerini AB içerisinde hissedebilmeleri için somut kazanımlara ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

MICHAEL LEIGH

Michael Leigh, Oda Başkanı Günay Çerkez'in özetlediği sorunları çok iyi algıladıklarını ve Komisyon olarak Direkt Ticaret Tüzüğü'nü önererek kendilerine düşen görevi yaptıklarını ve bu önerilerini asla geri çekmeyi düşünmediklerini, ancak esas kilidin Rumların vetosuyla oybirliği sağlanamayan AB Konseyi'nde olduğunu ve bu alanda Rum tarafının herhangi olumlu bir adım atmasının beklenmediğini söyledi. Mevcut çerçevede en iyi çözümün Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması olduğunu vurgulayan Leigh, Komisyon'un Talat-Hristofyas görüşmelerine tam destek verdiğini ve bu sürecin başarıyla sonuçlanabilmesi için tüm taraflarca desteklenmeye devam etmesi gerektiği belirtti. Micael Leigh, Yeşil Hat Tüzüğü'nün iyileştirilebilmesi için Ticaret Odası tarafından yapılan önerileri memnuniyetle karşılayacaklarını ve ellerinden geleni yapılacaklarını söyledi.

RODIGER BOOGERT'LE GÖRÜŞME

Günay Çerkez başkanlığındaki KTTO heyeti, Avrupa Komisyonu Genişleme Komiseri olarak göreve başlayan Çek Stefan Füle'nin Türkiye ve Kıbrıs konularından sorumlu Kabine üyesi Rodiger Boogert'la da görüştü.

Boogert görüşmede, göreve geldikten sonra ilk kez Kıbrıslı Türk temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdiğini ve konu ile ilgili mümkün olduğunca şey öğrenmeyi arzuladığını söyleyerek, Komisyon'un Kıbrıs'ta iki lider tarafından sürdürülen müzakere sürecine tam destek verdiğini ve görüşmelerin iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüme ulaşmasını dilediğini belirtti.

KTTO Başkanı Günay Çerkez, Kuzey Kıbrıs'tan Güney Kıbrıs'a ticareti düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü'nün Kıbrıs Türk ekonomisinin kalkınması için yeterli araç olmadığını, devamlı sorunlar ortaya çıktığını vurguladı..

Oda Başkanı Çerkez, Yeşil Hat Tüzüğünde yaşanan sıkıntılar yanında, Mali Yardım Tüzüğün'ün uygulanmasındaki aksaklıkları aktardı ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği ile yakınlaşabilmesi ve olası bir çözümde Kuzey-Güney Kıbrıs ekonomilerinin arasındaki farkın azaltılabilmesi için Doğrudan Ticaret Tüzüğünün tekrar görüşülerek kabul edilmesini arzu ettiklerini söyledi.

BELÇİKA TEMSİLCİSİ MOLS'LA GÖRÜŞME
Günay Çerkez başkanlığındaki KTTO heyeti, Belçika AB Daimi Temsilciliği COREPER-Genişleme Komitesi yetkilisi Stijn Mols'la da görüştü.

Oda Başkanı Günay Çerkez, Mols'a Yeşil Hat ticaretinin mevcut durumu, Mali Yardım Tüzüğü'nün uygulanmasındaki aksaklıklar ve doğrudan ticaret ve uçuşlara duyulan acil ihtiyaç konusunda KTTO'nın görüşlerini özetledi ve AB Konseyi'nin Rum tarafına bu konularda baskı uygulaması gerektiğini vurguladı. Stijn Mols, AB Konseyi üyesi çoğu ülkenin Kıbrıslı Türklerin içinde bulunduğu durumu çok iyi anladığını ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi konusunda hemfikir olduğunu; ancak, Konsey'de var olan oy birliğiyle karar alma şartı çerçevesinde Rum tarafının direkt ticaret ve uçuşlar konusunda bir türlü ikna edilemediğini söyledi. Mols, Yeşil Hat Ticareti'nin iyileştirilmesi ve ikinci bir Mali Yardım paketi için Avrupa Konseyine öneri götürebileceğini belirtti.

DİĞER GÖRÜŞMELER
KTTO heyetinin Brüksel'de ayrıca AP Başkan Yardımcısı ve Kıbrıslı Türklerle Temas Grubu Başkanı Çek Liberal MEP Libor Roucek, Bulgar Liberal Milletvekili Metin Kazak, İngiliz Liberal Parlamenter Andrew Duff, Türk asıllı Alman Sosyal Demokrat Avrupa Milletvekili İsmail Ertuğ ile görüştü. KTTO Heyeti bu görüşmelerde de Yeşil Hat ticareti, Mali Yardım Tüzüğü'nün uygulanması ve doğrudan ticaret ve uçuşlarla ilgili görüşler aktarıldı. KTTO Heyeti Brüksel'de kaldığı süre içerisinde Kısa adı ESBA olan European Small Business Alliance'ın Brüksel Temsilcisi Patrick Gibbels, Danışman Michael Ulrich ve Baş Danışman Frederic Soudain ile de görüştü.

TÜRK İŞ DÜNYASI İLE BİRLİKTELİK

KTTO heyeti Brüksel'de faaliyet gösteren Türk iş dünyası temsilcileriyle de bir araya geldi.

Yemekli toplantıya TOBB Brüksel Temsilcisi Bülent Bilgiç, TÜSİAD'ı temsilen Gamze Erdem, TÜSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt, TÖSED ve DEİK Brüksel Temsilcisi Vakur Dağdeviren, Türk İş ve Araştırma Kuruluşu TUR-BO Başkanı Mehmet Gökgöz, Kıbrıslı Türk Avukat İzzet Sinan ve KKTC Brüksel Temsilciliği 3. Sekreterleri Lale Şener ve Havva Ülgen katıldı.

Toplantıda, AB-Türkiye-Kıbrıs üçgeni çerçevesinde AB'de yaşanan gelişmeler ele alınarak AB nezdinde daha fazla ve daha etkili bir lobi yapılması ihtiyacına dikkat çekildi. Görüşmede KKTC-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler de detaylı bir şekilde tartışılarak, Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılması durumunda bu ilişkilerin kopartılmadan daha da güçlenerek devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türk iş dünyasının Rum iş dünyasıyla yapacağı temaslarda Kıbrıslı Türk iş insanları ile birlikte yapması gerektiği üzerinde duruldu.

Bilgilendirme toplantıları:
KTTO Heyeti Brüksel'de bulunduğu süre içerisinde Avrupa Komisyonun düzenlediği

*Kıbrıs'a Makro-Ekonomik Bakış,

*Müktesebat Askıda,

*Tarım ve Kırsal Kalkınma İçin Fırsatlar,

*2010 ve Sonrasında Yeşil Hat Ticareti İçin Fırsatlar,

*CE Standartları,

*İş Yerinde Sağlık ve Güvenlik Alanlarında AB Mevzuatı,
konularındaki bilgilendirme toplantılarına katıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.