İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Müteahhitler trafiği kitledi

Müteahhitler trafiği kitledi

<P>İnşaat Müteahhitleri Birliği, hükümete verdiği taleplerle ilgili çalışma başlatılmadığı gerekçesiyle araçlı eylem yapıyor. Müteahhitler Lefkoşa'da trafiği kitledi. Sabah saatlerinden itibaren Lefkoşa'nın girişinde iş araçlarıyla toplanan müteahhitler ve çalışanları, saat 11.00 sıralarında araçlarıyla birlikte konvoy halinde Başbakanlık önüne geldi. </P>

Yayın Tarihi: 10/03/10 12:01
okuma süresi: 8 dak.
Müteahhitler trafiği kitledi
A- A A+

Yol boyunca önce Lefkoşa Türk Belediyesi önündeki BES çalışanlarının eylemini sonra da KTHY önünde KTHY çalışanlarının eylemlerini selamlayan ve destek belirten müteahhitler araçlarını Başbakanlık önüne park ettiler.

Buarada basına bir açıklama yapan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Soner Yetkili hükümeti sektörün sorunlarına duyarsız kalmakla suçladı. "Artık yeter, dayanacak gücümüz kalmadı" diyen Yetkili şunları söyledi:

ARTIK YETER

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak öncelikle sel felaketi nedeniyle mağdur olan insanlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi bir kez daha iletmek isteriz. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için de gerekli önlemlerin alınması konusunda K.T.İ.M.B. olarak her türlü katkıyı koymaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

Bu arada bugün bu eylemi gerçekleştirmemiz nedeniyle yarattığımız rahatsızlıktan dolayı da halkımızdan özür diler amacımızın rahatsızlık vermek değil sektörümüzün önünü açmak, ivedi ve eş zamanlı girişimlerle ülkemizin lotomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünü layik olduğu konuma taşımak olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Keşke bu eylemi yapmak zorunda bırakılmasaydık. Biz yollara çıkmamak için çok çaba sarf ettik. İyi niyetle ve yapıcı bir şekilde yetkililerle sorunlarımıza çözüm aradık.Ürettiğimiz çözüm önerilerini ilgili bakanlarla paylaştık. Sektörün sorunlarına çözüm getirebilmek için neyin nasıl yapılması gerektiği konusunda somut paketler hazırlayıp ilgililere sunduk. Ama olmadı. Tüm iyiniyetli çalışmalara rağmen birçok konuda sonuç alınamadı. Sorunlarımıza çözümler üretilemedi. Sorunlarımız her geçen gün katlanarak büyüdü. Sektör durma noktasına geldi.

Bügün feryadımızı duymayıp sorunlarımıza çözüm üretmeyenlere sesimizi duyurmak ve susmayacağımızı göstermek için toplandık. Bu ülkede gelecek aradığımızı ve iş yapmak istediğimizi göstermek, yaptığımız yatırımların çürüyüp gitmesine izin vermeyeceğimizi duyurmak için burdayız.

Hükümet sorunlarımıza çözüm üretene kadar da eylemlerimize devam edeceğimizi buradan bir kez daha duyurmak istiyorum. Amacımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünü ayağa kaldırmaktır. Sektörün ayağa kalkması demek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin ayağa kalkması demektir. Sorunlarımız çözülmeyecek sorunlar değildir. Ciddi bir çalışmayla sorunların büyük bölümünün erken zamanda çözülebileceği inancını taşımaktayız. Hepsinin de çözüm formülleri vardır ve bunları yetkililere vermiş durumdayız. Hükümetten taleplerimiz şöyledir.

1. Yaşanan son sel felaketi de göstermiştir ki ülkenin fiziki planının ve imar planlarının çıkarılması lazımdır. Yıllardır fiziki planın çıkarılması ve imar planlarının hazırlanması gerektiğini söylüyoruz. Bir kez daha bugün bunun ülkenin sağlıklı büyümesi için şart olduğunun altını çizmek istiyoruz. Hükümet bir an önce ülkenin fiziki ve imar planlarını hazırlamalıdır.
2. Çok yüksek olan Tapu Devir Harçları, Stopaj ve KDV oranları gözden geçirilmeli ve makul saviyelere çekilmelidir.
3. Yurtdışı kaynaklı ihaleler burada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde açılmalıdır. Bu şekilde işletmelerimiz, mimar mühendislerimiz, işgücümüz, araç ve tesislerimiz çalışarak ekonomik kalkınmamıza katkıda bulunacaktır.
4. Borçların yeniden yapılandırılması konusunda verilen sözler tutulmalıdır.
5. Esnafa, sanayici ve Turizmciye sağlanan düşük faizli uzun vadeli kredilerin benzeri inşaat sektörüne de sağlanmalıdır.
6. 2010 bütçesi içinde yatırıma ayrılan pay çok düşüktür. Yatırım olmayan bir ortamda ekonomik kalkınmadan bahsetmek olanaksızdır. Bu gözden geçirilmeli, yatırımlara fırsat yaratacak şekilde bütçe yeniden düzenlenmelidir.
7. 18/98 sayılı K.T.İnşaat Müteahhitleri Birliği Yasası'nda talep ettiğimiz değişiklikler yapılmalıdır.
8. İhale Tüzüğü ve İhale Yasası ile ilgili olarak Merkezi İhale Komisyonu Başkanı başkanlığında bizlerin de yer aldığı bir komitenin oluşturulması ve bu konuda ivedi bir şekilde sonuç alınmalıdır.
9. Emirnamelerdeki düzenlemelerin birliğimizin ve ilgili sivil toplum örgütlerinin de görüşleri dikkate alınarak ivedilikle yapılması gerekmektedir.
10. Ekonomiye ivme kazandıracak ve ürünün en kısa sürede paraya dönüşmesini sağlayacak olan kat irtifa koçanı uygulaması için gerekli olan Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası ivedilikle meclisten geçirilmelidir.
11. Kira Yasası güncelleştirilmelidir. Böylece yatırım yapmayı düşünenlerin yaşaması olası sıkıntılar ortadan kaldırılmalıdır.
12. Mortgage yasasının uluslararası kriterlere uygun olarak çıkarılmalı ve uluslararası kredi şirketlerinin kredi vermesine olanak sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
13. İnşaat ruhsatları ve Nihai tasvip ile ilgili mevzuatın merkezileştirilmesi için alınan Bakanlar Kurulu Kararı' nın (Karar Numarası:S(K-II)438-2008) uygulanmasının sağlanması gerekmektedir.
14. İnşaat ruhsatı ve Nihai tasvip aşamasında Kayıtlı Müteahhit şartı aranması konusunda gerekli düzenlemeler yapılmaldır. Böylece yasal çerçevede rekabetin önü açılmalıdır.
15. Yapılan İnşaatlara kaliteyi ve güveni getirecek olan Yapı Denetimi ve Malzeme Denetiminin yapılması sağlanmalıdır.
16. Sektörümüzün disiplin altına alınabilmesi için 19/98 sayılı Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim Yasası'nın süratle gerekli değişiklikler yapılarak güncelleştirilmesi sağlanmalıdır.
17. Lefkoşa İmar Planı en kısıtlı kaynağımız olan toprak kaynağını dikkate alır biçimde dikey büyümelere olanak sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
18. Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sektörün kesinlikle önünü açacak bir girişim olan uzun vadeli konut edindirme ve yasa tasarısının gerekli kaynak ortaya koyularak yasallaştırılması gerekmektedir.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak amacımız ülke ekonomisine ciddi anlamda bir ivme kazandırma potansiyeline sahip olan inşaat sektöründeki sorunların aşılmasıdır. Keşke bugün bu eylemi yapmak durumunda kalmasaydık. Ama artık dayanacak gücümüz kalmamıştır. Hükümet edenler bir an önce sesimize kulak vermeli ve bizimle işbirliğine giderek süratle sorunlara birlikte çözüm üretmelidir. Bu konularda tüm halkımızdan, kamuoyundan, sivil toplum örgütlerinden ve siyasi partilerimizden destek beklemekteyiz. Bu memleketin hepimizin olduğunu, şahsi ve siyasi çıkarların bir tarafa bırakılıp ülkemizin refahı için hep birlikte çalışmanın zamanının geldiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Hepimiz ayni gemideyiz ve gemi su almakta, asgari müştereklerde buluşup ekonomimizi düzeltmemizin zamanı gelmiştir. Sağlıklı bir ekonomi halkımızın da refahını yükseltip ülkemizi zenginleştirecektir.

KIBRIS TÜRK İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ BİRLİĞİ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.