İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıs'ta okumak masraflı iş

Kıbrıs'ta okumak masraflı iş

<P>Üniversite öğrencileri, Kuzey Kıbrıs'ta hayat pahalılığından ve ev kiralarının yüksek olduğundan yakınıyor. Yurtdışından ülkemize okumaya gelen ve ev kiralamak durumunda kalan üniversite öğrencilerinin en büyük kâbusu ev kiraları. Ülke ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden birisi olan üniversitelerimize her yıl sayısız öğrenci gelirken, bu öğrenciler geri memleketlerine gidişlerinde adadaki hayat pahalılığını anlatıyor. </P> <P> </P>

Yayın Tarihi: 15/03/10 09:03
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıs'ta okumak masraflı iş
A- A A+

Ülkemizin turizm kenti olan Girne'de faaliyet gösteren Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) öğrencileri, Kuzey Kıbrıs'ta okumanın verdiği zorlukları ve yaşadıklarını sıkıntıları STAR KIBRIS'a anlattılar.

Üniversite öğrencileri, Kuzey Kıbrıs'ta hayat pahalılığın olduğundan yakınıyor. Ev kiralarının bedelinin çok yüksek olduğunu söyleyen öğrenciler, ulaşım sıkıntısı da çektiklerini ekliyor. Öğrenciler, bir yere gidebilmek için taksi tutmak zorunda kaldıklarını, bunun da pahalıya mal olduğunu belirtirken, elektrik, su ve bunun gibi giderleri de bütçelerinin karşılamadığını anlatıyorlar.

Ülkede, sağlık hizmetlerinin de ihtiyaca cevap vermediğini savunan öğrenciler; "Devlet hastaneleri yetersiz ve bakınmaya giden öğrencilerle ilgilenilmiyor. Özel hastanelere gitmek zorunda kalıyoruz" dediler.

TANJU ÖZTÜRK:

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) dördüncü sınıf halkla ilişkiler öğrencisiyim. 2005 yılında geldim adaya ama KKTC yaşam standardı Türkiye'ye göre çok yüksek bunu anlayabiliyorum burası bir ada ülkesi ve üretim olmadığı için çoğu temel ürünler Türkiye'den geliyor ama bunu fırsata çevirenler var bunu rahatça görebiliyorum. Öğrencilerin en çok sıkıntı çektiği bir konu ise ev kiraları çok yüksek birde ev sahipleri sterlin para birimini kullanıyorlar biz de sterlinin düşmesini dört gözle bekliyoruz. Ben adaya geldiğim zaman inşaat sektörü fazla gelişmemişti o zaman anlıyorduk ev kirasının pahalı olmasını ama şimdi her yere bina yapılıyorken neden ev kiraları halen yüksek bunu anlamış değilim. Ulaşım yok denecek kadar az Kıbrıs'ta onun için bir yere gitmek için taksi tutmak gerekiyor bu da bizi çok sarsıyor.

HÜSEYİN KENAN:

GAÜ Türkçe Öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisiyim. Kıbrıs'ta öncelikle şunu dile getirmek isterim ev kiraları çok yüksek öğrencinin bu fiyatı ödemesi çok zor. Temel ihtiyaçlar yüksek fiyatta elektrik çok yüksek su parası biz bunlara para yetiştiremezken kendi ihtiyaçlarımıza nasıl para yetiştireceğiz. Kıbrıs'ta okuyan öğrencilerin genelde aileleri orta seviyede ailenin çocukları bu hayat şartı bizi zorladığı kadar ailemizi de zorluyor.

ERGUN ÖZTÜRK:

GAÜ Yönetim Bilişim Sistemleri dördüncü sınıf öğrencisiyim. Kıbrıs'ta hayat standartları çok yüksek. Üretim yok bunun sonucu olarak ve ada ülkesi olmasından dolayı her şey yurt dışından geliyor ve ister istemez pahalı oluyor bu yüzdende öğrenciler etkileniyor. Bence burada her şeyden önce sağlık hizmeti yok devlet hastaneleri yetersiz bizde mecburen özel hastanelere gidiyoruz bu da bizi çok etkiliyor. Isınma elektrik üzerinden olduğu için öğrencileri çok fazla etkiliyor.

CEYHUN SAĞLAM:

GAÜ Bankacılık ve Finans birinci sınıf öğrencisiyim tahmin edersiniz ki buraya ilk gelen öğrenciler yeni yerler görmek isteyecek ama göremeyecekler çünkü ulaşım yok ilk sıkıntı burada başlıyor. Adaya alışma sürecinde öğrenciler yemek sıkıntısı çekiyor çünkü öğrenciye uygun yemek yenebilecek mekânlar pek fazla yok bunu da rahatça görebiliriz. Ev kiraları bunu sohbet ettiğin her öğrenci de demiştir çünkü öğrenciyi en çok sıkıntıya sokan konu bu birde elektrik su da üstüne eklenince çıkılmaz bir hal alıyor. Bir diğer sıkıntı ise sağlık, devlet hastaneleri yeterince ilgilenmiyor mecburen bizde özel sektöre gidiyoruz artık siz düşünün öğrencinin halini.

CENK AKDENİZLİ:

GAÜ Taşımacılık ve Lojistik birinci sınıf öğrencisiyim. Türkiye'den buraya gelen öğrenciler çoğu orta seviyedeki ailelerin çocukları malum Türkiye'de ki ekonomik sıkıntılar adada ki hayat pahalılığını çekilmez yapıyor. Bunun akabinde de bazı öğrenci arkadaşlarımız ailelerine yardım için çalışmak zorunda kalıyor bu da derslerinden geri kalmasına neden oluyor.

SARP ŞİMŞEK:

Türkiye standardında buraya gelen bir öğrenciyi fiyatlar çok etkiliyor. Gerçekten fiyatlar yüksek bunu çok basit bir örnekle görebiliriz Türkiye'deki simitin fiyatı ve buradaki simitin fiyatı adadaki pahalılığı rahatlıkla gösterir bize. Ev kirası, ısınma, bence biz burada okumuyoruz, Türkiye'deki memur hayatını çekiyoruz. Bu hayat pahalılığından birçok öğrenci okulunu ya donduruyor ya da bırakıyor.

StarKıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.