İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Yetkili: Yeni sistem herkesin işini kolaylaştıracak

Yetkili: Yeni sistem herkesin işini kolaylaştıracak

<P>Orams Davası'nın neticelenmesiyle birlikte inşaat sektöründe neler yaşanabileceği soruları gündemi uzun bir süre meşgul etmişti. AİHM kararının açıklanmasıyla beraber de akıllardaki sorular kısmen de olsa cevabını bulmuştu.</P>

Yayın Tarihi: 19/03/10 07:00
okuma süresi: 7 dak.
Yetkili: Yeni sistem herkesin işini kolaylaştıracak
A- A A+
Günaydın Ada programında Didem Tavukçu Gürses'in konuğu olan İnşaat Müteahhitleri Birliği başkanı Soner Yetkili, bakanlar kurulunda kabul edilen ve meclise gönderilen Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasa Tasarısı ile birlikte hem alıcının hem bankanın hem de müteahhitlerin üzerindeki yükün hafifleyeceğini ifade etti. Yetkili, yurtdışında yapılan ihaleler konusunu da değerlendirerek ülkemiz müteahhitlerinin ve inşaat firmalarının ülkemizdeki projeleri yürütebilecek donanım ve rekabet gücüne sahip olduklarına dikkat çekti.

"YENİ SİSTEM HERKESİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK"
Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasa Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek meclise gönderilmesi konusunu değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Soner Yetkili, pek çok sorunun kısa vadede çözülebileceğini belirtti. Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası'nın müteahhitler için çok önemli olduğuna vurgu yapan Yetkili; "Bu durum müteahhitler için çok önemlidir. Nedenini açıklayacak olursak; bu durum sadece inşaat müteahhitleri açısından değil alıcılar ve bankalara da büyük rahatlık sağlayacak bir açılımdır" dedi. Yeni sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren Yetkili bu sistemle beraber koçanların diğer ülkelerde olduğu gibi direkt alıcının adına çevrilebileceğini söyledi. Yetkili; " Burada projeler taksimatla beraber sunulduktan sonra ve onaylandıktan sonra aynen Türkiye'de ve benzer ülkelerde olduğu gibi direkt alıcıya irtifak koçanı çevrilebiliniyor. Alıcı o koçan ile birlikte kendi bankasına giderek, bu mülkü kredilendirebiliyor. Yani uzun vadeli konut kredisine başvurabiliyor. Eskiden olsaydı 20 villalık bir proje düşünün. Tüm projeler bittikten sonra, altyapılar tamamlanasıya kadar ve koçanlar hazırlanasıya kadar kimsenin adına koçan çevrilemiyordu. Burada hem banka riskli duruma düşüyordu çünkü 20 villalık bir projenin tutarını müteahhide vermeye çekinmeye başlamıştı bankalar ve hatta müteahhitleri risk grubunda görmeye başlamışlardı. Böyle bir durumda alıcı da mağdur duruma düşebiliyordu ve 'ya müteahhit bunu ipotek ederse' diye tedirginlik yaşıyordu. Parayı önceden alıp kullanan müteahhitler devir sıkıntısı yaşıyorlardı ki halen daha bu sorun zaman zaman yaşanmaktadır. Bu yöntemle bunu müşteri kendisi alıp, herhangi bir bankadan kredilendirebilecek. Banka için bu durumda risk teşkil eden bir gelişme olmayacak. Parayı tek bir kişiye bağlamaktansa 20 ayrı kişiye verebiliyor. Bankanın verdiği para daha az olacak ve bunu daha kontrollü bir şekilde dağıtabilecektir. Kat İrtifak koçanını aldıktan sonra bunu tapuya yatırıp pullattıktan sonra onun kesinlikle hiç bir şekilde ipotek altına girmemesini sağlayacaksınız. Yani hem alıcı hem satıcı hem de bankaya yarayan bir sistemdir' dedi.

"MORTGAGE YASASI DA HAZIR"
2004 yılında ülke genelinde inşaat sektöründe yaşanılan furya ülkede çarpık yapılaşmaların olmasına büyük ölçüde neden olmuştu. Bu durumun nedenini imar planlarının ve fiziki planların olmayışına bağlayan Yetkili, 2004 senesindeki gelişmelere hazırlıksız yakalanıldığını söyledi. "Bundan sonrası için ülkede inşaat sektöründe bir canlanma olacaksa bunun için gerekli önlemleri almalıyız ve hazır duruma gelmeliyiz" diyen Yetkili, bu durumun yasalarla, imar planlarıyla ve ülke fiziki planlarıyla sağlanabileceğine dikkat çekti. İnşaat sektöründe yaşanılması öngörülen canlanma için şimdiden bir takım yasalar için gerekli mercilere başvurduklarını belirten Yetkili, çok kısa bir süre sonra ülkemizde kira yasası ve mortgate yasasının da hayata geçirileceğinin sinyallerini de verdi. Yetkili; "Üzerinde çalıştığımız kat irtifakı yasasından sonra kira yasası ve mortgate yasasını da gündeme alacağız. Uzun vadeli ve düşük faizli kredilendirmeye ihtiyaç vardır bu uygulamalar için. Sayın Ekonomi bakanı ile bizzat kendisinin de katıldığı toplantılarda uzun vadeli konut edindirme yasa tasarısını da hazırladık aslında. Burada amaç en az 15 en çok 30 sene olmak kaydıyla yaklaşık %4 düşen bakiye faiz oranlarıyla uzun vadeli hem yabancıyı hem de yerli alıcımızı kredilendirmek istedik. Tabii bunun için önce bir kaynak bulunması gerekir. Ama yasa hazırdır şu anda' dedi.

"FİRMALARIMIZIN REKABET GÜCÜ YETERLİDİR"
Yurt dışında yapılan ihalelerin ülkemizde yapılması ile ilgili isteklerini sürekli olarak gündeme getirdiklerini belirten Yetkili, ihalelerin ülkemizde yapılması için devletin pek çok makamının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin büyük bir kısmı ile de temasa geçtiklerini ve temas ettikleri herkesin kendilerine 'haklısınız, ihalelerin burada açılması lazımdır' dediklerini belirtti. Geçmiş yıllardaki iş gücü eksikliği, makine ve araç parkı gibi konuların artık çözüme kavuştuğunu ve bu durum için bir engel teşkil etmediğini düşündüğünü belirten Yetkili; "Bu durum bence anavatanımıza iyi anlatılırsa kesinlikle çözülebilecek bir konudur" dedi. Yerli inşaat firmalarının ve müteahhitlerin ülkedeki pek çok projeyi şimdiye kadar başarıyla yürüttüklerini ve bundan sonra da başarıyla yürütebileceklerini belirten Yetkili; "Ülkemizdeki bazı projeler mesela Merkezi Cezaevi projesi gibi projeler burada yapılabilinecek projelerdir. Müteahhitlerimiz burada bu tarz işlerin altına çoğu kez imza atmışlardır ve rekabetçi yönleri de yeterlidir. Bunu da AB ihalelerinden görebilirsiniz. Bu ihaleler uluslararası olarak açılıyor ve burada açılıyor. İhalelerin büyük bölümünü yerel firmalarımızın ortaklığı ile ya da yalnız yerel firmalarımız almışlardır. Bu durum burada rekabet gücümüz olduğunu da gösteriyor' dedi.
starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.