İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Bütçe delik zam geliyor

Bütçe delik zam geliyor

<P>Yılın 3 ayında kamu maliyesini değerlendiren <STRONG>Maliye Bakanı Ersin Tatar</STRONG>, kamu maliyesinin yavaş da olsa toparlanma gösterdiğini söyleyerek vergi mükelleflerinin yüzde 40'ının beyanname vermediğini kaydetti. Re'sen verginin kaldırılmasını savunan Bakan dünkü toplantısında bunun zorunlu olduğunu savundu.</P>

Yayın Tarihi: 31/03/10 07:59
okuma süresi: 9 dak.
Bütçe delik zam geliyor
A- A A+

Maliye Bakanı Ersin Tatar, bu yılın ilk 3 ayında bir önceki seneye göre 40 milyon TL tasarruf yapıldığını açıkladı. Tatar, rakamların kamu maliyesinin yavaş yavaş bir toparlanma içinde olduğunu gösterdiğini, mahalli gelirlerde azalma olmadığını, iyileşmenin sürmesi için siyasi iradeleri bulunduğunu ve popülizm yapmadıklarını belirtti.

Maliye Bakanı Tatar, bakanlık bürokratlarıyla birlikte dün Merit Lefkoşa Hotel'de düzenlenen toplantıda, çoğu basında ekonomi köşesi yazarı olan ekonomistlerle ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Yılın ilk 3 ayının ekonomik ve mali değerlendirmesini yapan, kamu maliyesiyle ilgili bilgiler aktaran Bakan Tatar, ekonomistlerin sorularını da yanıtladı. Benzer toplantıların belli dönemlerde tekrarlanacağı belirtildi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, toplantının başında yaptığı konuşmada, kamu maliyesinin yıllardan sonra ilk kez kontrol altına alındığını belirterek, son 4-5 yılda büyüme sürecinde çok yanlışlar yapılarak kamunun büyütüldüğünü, personel giderlerinin yılda 238 milyon liradan 1 milyar liraya; emekli giderlerinin yılda 250 milyon TL'den 600 milyon TL'ye çıktığını ve şişkin bir maliye ve finansman dengesi oluşturulduğunu söyledi.

"HAKLARI GERİ ALMADAN YAVAŞ YAVAŞ KONTROL"

Vergilerin artmasına rağmen 1 milyar liraya varan bütçe açığı olduğunu kaydeden Tatar, verilen hakları geri almadan, yavaş yavaş kontrol sağlamaya çalıştıklarını; devletin katı giderlerinin kontrolüne başlandığını; rakamların, ekonomide hafif hafif toparlanma başladığını gösterdiğini ifade etti.

Tatar, vergi gelirlerinde azalma değil, artışın söz konusu olduğunu, sadece petrol fiyatları arttığı için fon bacağında gerileme görüldüğünü ifade ederek, toplamda mahalli gelirlerde azalmanın söz konusu olmadığını ve ileriye dönük umutlu olduğunu kaydetti. "Yeter ki bu irade, siyasi kararlılık devam etsin" diyen Tatar, seçim dönemi yaşanmasına rağmen hiçbir popülist yaklaşım gütmediklerini, seçim yatırımı yapılmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Tatar, geçen yılki seçim döneminde, o dönemin hükümetinin ilk 4 ayda 11 milyon TL seçim yatırımı kullandığını, ama bu yıl seçim yatırımı yapmadıklarını kaydederek, hükümete yönelik suçlamaları reddetti.

Krizin tüm etkilerine rağmen vergi ve mahalli gelirlerde azalma olmadığını; giderlerin de kontrol altına alındığını kaydeden Tatar, yapısal bozukluklar için gereken siyasi iradenin kendilerinde bulunduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI VERİLERİ

Tatar, ülkenin önünün açılması için kamuda büyüme yerine, özel sektörün önünün açılması gerektiğini ve bunun biraz da olsa gerçekleştiğini belirterek, Merkez Bankası verilerine göre son aylarda verilen kredilerde artış, gecikmiş tahsilatlarda da iyileşme olduğunu bildirdi. Tatar, "Bu da ekonomide yavaş yavaş bir iyileşmenin, toparlanmanın olduğunu göstermektedir" dedi.

Maliye Bakanı Tatar, ithalata dayalı bir ekonomide gümrüğün önemine işaret ederek, gayrı safi milli hasılasının yarısını ithalata harcayan KKTC'de de gümrüklerin önemli olduğunu; iş adamlarının şikayetlerine yol açan ek mesai sorununun dik duruşları sayesinde iyileştirildiğini; ek mesailerin ayda 700 bin TL'den 400 bin TL'ye düşürüldüğünü açıkladı.

Bunun iş adamlarının faturasına olumlu yansıdığını kaydeden Ersin Tatar, Gümrük Dairesi'nden son 2 yılda 100 civarında personelin emekli olması ve yerlerine istihdam yapılmaması yüzünden sıkıntı yaşandığını bildirdi.

Tatar, TL kullanımıyla alım gücünün arttığını belirterek, tüketici kredilerinin faizlerinin de düştüğünü, vatandaşların olumlu yansımalarını gördüğünü kaydetti.
Bakan Tatar'ın ardından Bakanlık Müsteşarı ve daire müdürleri kendilerini tanıtarak ve dairelerinin çalışma alanları hakkında bilgiler aktardı.

Ardından toplantıya katılan ekonomistler, yorumlar yaptı ve sorular yöneltti.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, soruları yanıtlarken, 2010 bütçesinde mahalli gelirlerin 1.6 milyar TL olarak öngörüldüğünü ve gidişatın bu rakama ulaşılacağını gösterdiğini söyledi. Ekonominin kayıt altına alınmasını hedeflediklerini belirten Tatar, Vergi Dairesi'nin yeni bir binaya ihtiyacı olduğunu ve bu yapılınca otomasyona da geçileceğini; böylece vergi mükelleflerinin daha iyi takip edilebileceğini anlattı.

YEREL GELİRLERDE HEDEF 2 MİLYAR TL

Yerel gelirleri 1.6 milyar TL'den 2 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini, böylece Türkiye'den gelecek yardımların yatırımlara gitmesinin sağlanacağını kaydeden Tatar, bazı kesimlerin daha düşük vergi ödeme talepleri karşısında dik durduklarını ve hayır demeyi öğrendiklerini söyledi.

"YÜZDE 40 VERGİ BEYANNAMESİ VERMİYOR"

Tatar, vergi mükelleflerinin yüzde 40'ının beyan vermediğini ve re'sen verginin zorunlu hale geldiğini anlatarak, günün sonunda hesap vereceğini ve mahcup duruma düşmek istemediğini ifade etti.

TASARRUF… EMEKLİYE AYRILMALAR ARTTI

Yılın ilk 3 ayında devlet bütçesinde 40 milyon TL'ye yakın tasarruf sağlandığını, bundan memnun olduğunu ifade eden Tatar, kamuoyunda yaratılan spekülasyonlardan dolayı emekli ikramiyelerinden vergi alınacak korkusuyla kamu çalışanlarının emekliye ayrılma taleplerinde artış görüldüğünü de açıkladı.
Böyle bir politikalarının söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Tatar, 5-6 milyon TL emekli ikramiyesi ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, oysa devlette bilgi birikimli personele ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Tatar, banka mevduatlarının 6.6 milyar TL'ye çıktığını da açıkladı ve emekli ikramiyelerinin mevduata dönüştüğüne inandığını söyledi.

"GÜNEYDEN ALIŞVERİŞLERDE ÖNEMLİ DÜŞÜŞ VAR"

Maliye Bakanı Tatar, gümrüklerden gelen bilgilere göre, Güney'den alışverişlerde önemli düşüşler olduğunu açıkladı. Halkta bilinç oluştuğunu ve bunun böyle sürmesini dilediklerini kaydeden Tatar, dövizin de düştüğünü ve tüccarların da mallarının satış fiyatlarını düşürmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, Türkiye'den kamu maliyesine 400 milyon TL geldiğini, belediyelere katkı payının yerel gelirlerin yüzde 7.5'inden yüzde 8.5'ine çıkarılmasıyla bütçe açığının da 150 milyon TL'ye çıktığını; Türkiye'den gelen para da eklenince 550 milyon TL açıktan söz edilebileceğini anlattı.

"SİGORTALARA HER AY 15 MİLYON TL

Sosyal Sigortalar'a her ay toplam 38 milyon TL olan emekli maaşlarını ödemesi için 15 milyon TL katkı yapıldığını; ayrıca 100 milyon TL borcu olan bu kurumun yüzde 23 faiz ödediğini; tüm bunların sosyal güvenlik sistemindeki sıkıntıları gösterdiğini kaydeden Maliye Bakanı Tatar, bu yıl bütçe açığının tüm bunlar düşünüldüğünde 600 milyon TL'ye de çıkabileceğini bildirdi.

"ELEKTRİK FİYATLARI ARTIŞ GEREKTİRİR"

KIBTEK'in her ay zarar ettiğini ve elektrik fiyatlarında artış gerektiğini belirten Tatar, DAÜ'ye her ay 15 milyon TL katkıda bulunduklarını kaydetti. Tatar, KTHY'de işlerine son verilen 137 kişinin nerede istihdam edileceğinin sonra tartışılacağını; BRT'ye de her ay 3 milyon TL verildiğini, meclis gündemindeki BRTK Yasası'yla öngörülen personel artışının, kurumun kendi geliri varsa yapılabileceğini düşündüğünü söyledi.

Ersin Tatar, yatırımlarda en azından planlama aşamasında iyileşmeler bulunduğunu, bunun bütçe gelirlerini de artıracağını belirterek, 2010'da ekonomide yüzde 4 büyüme öngörüldüğünü kaydetti. Tatar, yatırımların YAGA onayından geçtiğini ve eğer 3 yıl içinde yatırım yapılmazsa verilen arazilerin geri alındığını da belirtti.

Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.