İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Tanpınar: Medyadaki sıkıntılar giderilmeli

"Medyadaki sıkıntılar giderilmeli"

<P>Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Dış Basın Birliği (DBB) Başkanı Fevzi Tanpınar ve bazı Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonunda yer alan görüşmede Fevzi Tanpınar, Meclis Başkanı Bozer'e doğru ve tarafsız habercilik için öneri içeren bir çalışma metni verdi. Çalışmada bilgi kirliliğinin önlenmesi için resmi kurumlarda basın birimlerinin etkin çalışmasının sağlanması gerektiği belirtildi.</P>

Yayın Tarihi: 01/04/10 09:12
okuma süresi: 5 dak.
"Medyadaki sıkıntılar giderilmeli"
A- A A+

Meclis Başkanı Bozer görüşmede yaptığı konuşmada halkı bilgilendirme yanında, dünyayla bütünleştirmek için KKTC'yi dünyaya tanıtmanın basının öncelikli görevlerinden biri olduğunu ifade etti. Bozer bu konuda Dış Basın Birliği'nin sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. "KKTC'nin dünyaya kendisini tanıtma ve derdini anlatma sorunu" olduğunu ifade eden Bozer, KKTC'nin uluslararası toplumda yeterli derecede tanıtılmaması ve derdinin anlatılmaması durumunda hak almanın mümkün olmadığını ve uluslararası toplumda KKTC hakkında söylenenlerin Kıbrıs Türk halkının mağdur olmasına neden olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer ayrıca basının dördüncü güç olduğunu, özellikle meclisin basınla iç içe çalıştığını söyledi.

HALKI BİLGİLENDİRME KONUSUNDA MESAFE KAYDEDİLDİ

Meclis Başkanlığı görevini aldığında halkı doğru bilgilendirmek adına ilk işinin çökmüş bir halde olan Cumhuriyet Meclisi Internet sitesini güncelleştirmek olduğunu ifade eden Bozer, Cumhuriyet Meclisi'nde gelişen günlük olayların, geçirilen yasalar, kararlar, yasaların tasarı hallerinin, Bakanlar Kurulu kararlarının Cumhuriyet Meclisi'nin Internet sitesinden görülebileceğini kaydetti.

Kamuoyunu bilgilendirme açısından bir mesafe kat edildiğini, ancak eksikliklerin de bulunduğunu ifade eden Bozer, eksikliklerle ilgili yapılacak eleştiri ve önerilere de açık olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi binasının yeterli olmamasından dolayı basına bir oda veremediğini, her iki veya üç milletvekiline bir küçük oda vermek zorunda kaldığını, bu nedenle her fırsatta yeni bir Cumhuriyet Meclisi binası gerektiğini dile getirdiğini ifade eden Hasan Bozer, ancak meclis çalışmalarını takip edecek medya mensupları için 15 bilgisayarın çalışabileceği bir altyapı hazırlattığını kaydetti.

TANPINAR

DBB Başkanı Fevzi Tanpınar ise Meclis Başkanı'na gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti ve Basın'ın Yasama, Yürütme ve Yargı'nın yanında dördüncü bir güç olarak bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

DBB'nin "KKTC'nin dışa açılan önemli bir penceresi" olduğunu ifade eden Tanpınar, DBB'nin Kıbrıs Türk halkıyla ilgili haberleri en doğru şekilde duyurduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk haklı duruşunun, mücadelesinin ve sıkıntılarının uluslararası kamuoyunda ses getirmesi için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tanpınar, bunun DBB'nin kutsal bir görevi olduğunu kaydetti.

DBB Başkanı Tanpınar tarafından görüşmede okunan ve daha sonra Meclis Başkanı Hasan Bozer'e verilen metinde, medyanın halkı bilgilendirme, kamuoyu oluşturma ve olayları yorumlama görevlerini yerine getirirken sorun yaşanmaması için medya mensuplarına önemli görevler düştüğü belirtildi.

Metinde, basının dördüncü güç olmaktan çıkıp "güçlerin medyası" haline gelmesi gerektiği savunuldu."Medyada yalan haber veya manipüle edilmiş haberler yazılabildiği, kişilerin özel hayatının ihlal edilebildiği, kişisel çıkar uğruna kamu yararının göz ardı edilebildiği" kaydedilen metinde, ülkede bu durumun yaşanmaması için bir an önce kolların sıvanması gerektiği ifade edildi.

Medyada ahlaki kuralların "adalet", "gerçeklik", "objektiflik" ve "doğruluk" olduğu belirtilen ve bunların benimsenmesinin önemine işaret edilen metinde, medyanın olayları kamuoyuna ulaştırmada topluma karşı bir sorumluluk taşıdığı kaydedildi.

Medya'daki sıkıntıların giderilmesi için Yasama, Yürütme ve Yargı'da yapılması gereken düzenlemeler de bulunduğuna da işaret edilen metinde "Özellikle toplumu yakından ilgilendiren güncel olaylarda ve konularda toplumu yanlış yönlendirecek bilgi kirliliğinin önlenmesi şarttır" denildi. Metinde söz konusu bilgi kirliliğinin önlenmesi için resmi kurumlarda medya birimleri kurulması veya mevcut birimlerin gazetecilere doğru ve hızlı haber akışını sağlamak için daha etkin çalışmasının temin edilmesi gerektiği ifade edildi.

MEDYA ORGANLARINA EŞİT YAKLAŞIM

Gizlilik içermeyen bilgilerin medya ile zamanında paylaşılması gerektiği de belirtilen metinde, söz konusu birimlerin medya organlarına eşit mesafede yaklaşmasının, medyanın hatalı veya eksik bilgi vermesini engelleyeceği vurgulandı.

Metinde ayrıca medya çalışanlarının hayat standartlarının yükseltilmesi, bu amaçla medya çalışanlarının sendikal haklarının güvence altına alınmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiği belirtildi, hayata geçirildiğinin de denetlenmesi istendi.
TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.