İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Nami: Çapraz oya henüz onay vermedik

Nami: Çapraz oya henüz onay vermedik

<P>KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM ve AB ile ilişkilerinden sorumlu özel temsilcisi Özdil Nami, Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının önerisi olan "çapraz oy" konusuna Türk tarafının henüz onay vermediğini açıkladı.</P>

Yayın Tarihi: 01/04/10 14:31
okuma süresi: 4 dak.
Nami: Çapraz oya henüz onay vermedik
A- A A+

Talat, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla Eylül 2008'den beri sürdürdüğü müzakerelerde gelinen aşamayla ilgili bilgi verdi. Toplantıda, müzakere heyetinde yer alan Nami, uluslararası hukuk uzmanı Tufan Erhürman, AB Koordinasyon Merkezi sorumlusu Erhan Erçin ve ekonomist Mustafa Besim de ana başlıklarda anlaşmaya varılan ve varılamayan konulara ilişkin teknik bilgi aktardı

Nami, müzakereler çerçevesinde kurulan çalışma grubu ve teknik komitelerin çalışmaları hakkında bilgi verirken, liderler seviyesinde toplam 71, temsilciler seviyesinde 100'ü aşkın görüşme yapıldığını, Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi ana başlıklarında ortak metinler, 3 ana başlıkta da 30 ortak metin hazırlandığını kaydetti.

Toprak ve Güvenlik konularında ciddi yakınlaşma sağlanamadığı için ortak metin hazırlanamadığını belirten Nami, ikinci turda, liderlerin temel uzlaşmazlık konularını ele almasının ve daha fazla yakınlaşmayı hedeflediğini söyledi.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerde daha fazla sonuç alınabilmesi ve Yönetim ve Güç Paylaşımı'nda tam uzlaşma sağlanabilmesi için 4 Ocak 2010'da kapsamlı öneri paketi sunduklarını hatırlatan Nami, Türkiye'nin de desteğiyle sunulan bu paketin uluslararası alanda çok yapıcı bulunduğunu kaydetti. Nami, Rum tarafının, bu paketi kabul etmeyeceğini açıklamasına rağmen yoğun görüşmelere yardımcı olduğunu ifade etti.

Paketin tüm unsurlarında henüz uzlaşmaya varılmadığından, başta "çapraz oy" sistemi dahil bazı konularda Türk tarafının henüz onay vermediğini belirten Nami, kabulün gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

"BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un adayı ziyaretinin çözüme vurgu yaptığını" kaydeden Nami, liderlerin de kapsamlı çözüme ulaşmayı teyit ettiğini söyledi. Liderlerin ortak açıklamasının yankılarına değinen Nami, BM ve AB yetkililerinin açıklamalarından örnekler verdi.

-ERHÜRMAN: "DEVLETLER EŞİT STATÜDE OLACAK"-

Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığındaki uzlaşmalar ve uzlaşılamayan noktalar hakkında bilgiler veren uluslararası hukuk uzmanı Tufan Erhürman da 15'e yakın yakınlaşma kağıdı bulunduğunu söyledi.

Erhürman, kurulması planlanan federasyonda bulunacak devletlerin anayasaları, federasyonda yetki paylaşımının nasıl olacağı, federal devletin organlarının hangileri olacağı, dış ilişkiler ve vatandaşlık başlıklarında bilgi aktardı.

Erhürman, kurulacak devletlerin anayasalarının referanduma sunulacağını belirterek, devletlerin eşit statüde olacağını vurguladı.

Egemenlikle yakından ilintili bir noktanın da yetki paylaşımı olduğunu ifade eden Erhürman, eşitlikte ısrarlı olduklarını vurguladı.

Yasama organında önemli oranda anlaşma sağlandığını, senato ve temsilciler meclisi olacağını, senatoda eşit temsil bulunacağını anlatan Erhürman, senatoda karar alırken her kurucu devletin senatörlerinin en az dörtte birinin oyuna ihtiyaç duyulacağını belirtti
AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.