İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Davutoğlu ortak açıklamadan memnun

Davutoğlu ortak açıklamadan memnun

<P>TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, müzakere süreciyle ilgili ortak açıklamasının "son derece olumlu ve gelecekte yapılacak müzakerelere ışık tutucu nitelik taşıdığını" söyledi.</P>

Yayın Tarihi: 01/04/10 20:26
okuma süresi: 7 dak.
Davutoğlu ortak açıklamadan memnun
A- A A+

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'na girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta müzakereler neticesinde "kalıcı, kapsamlı ve başta belirtilen ilkelere uygun şekilde bir barışın gerçekleşmesini" ümit ettiklerini kaydetti. Kıbrıs Türk tarafının sürecin tıkandığı yerlerde, süreci açan taraf olduğunu belirten Davutoğlu, müzakere sürecinde Türk tarafının yoğun çabasıyla son iki ay içinde önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

Müzakerelerin "zihinsel egzersizler" olarak kalmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, müzakerelerin hedefinin açık olması ve kaydedilen gelişmelerin de ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, ilerlemelerin kayda geçmesine ilkesel olarak büyük önem verdiklerini, 30 Martta seçimler öncesinde iki lider arasında son görüşme yapıldığı için, süreçte nerede olunduğunun tespiti açısından bu açıklamayı çok olumlu gördüklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle konuştu:

"Bu açıklamayla ortaya konan temel prensiplerin de, seçim sonrasında sürecek müzakereler için bir anlamda zemin teşkil ettiğini düşünüyoruz. Belli aralıklarla bu açıklamaların yapılması, sürecin nerede olduğunu göstermesi açısından önem taşır."

ABD'DEN OLUMLU MESAJLAR

Davutoğlu, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın görevine dönüşüne ilişkin olarak da bir tarih belirlenmediğini, konuyla ilgili duyurunun önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydetti.

"Son telefon görüşmesi sonrasında bu noktada olumlu bir seyir olduğunu" belirten Davutoğlu, "kaygılarımızı giderici, beklentilerimizi karşılayıcı mesajlar artmaktadır" diye konuştu.

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmeyi "son derece verimli ve yapıcı" olarak niteledi ve Clinton'ın Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin yanında Azerbaycan-Ermenistan arasındaki süreçteki gelişmeleri kendisine aktardığını söyledi.

"Bu konuda Türkiye'nin kanaatlerini, beklentilerini, kaygılarını doğrudan aktarma imkanı buldum" diyen Davutoğlu, Clinton'ın kendisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da yapılacak toplantıya katılmasına verdikleri önemi teyit ettiğini bildirdi ve şöyle devam etti:

"Türk-Amerikan ilişkilerinin taşıdığı stratejik boyutun farkında olduklarını bir kez daha söylediler. Biz de bu konuyu değerlendireceğimizi söyledik. Bu konuyu değerlendiriyoruz, ancak önemli olan hem Türk-Amerikan ilişkilerinin kapsamlı işbirliği boyutunun sürdürülebilir olması, hem Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin hayatiyetinin sağlıklı bir şekilde sürmesi, hem de Kafkaslarda kalıcı ve adil bir barışın yerleşmesini sağlamak. Ben bu üç konuda son haftalardaki gelişmeler sonrasında çok daha iyimser ve ümitli bakabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bu konulardaki çabalarımız artacak, kararlarımız da bu yönde olacaktır. Sayın Başbakanımızla tekrar istişare ettikten sonra bu kararları duyururuz."

Başbakan Erdoğan'ın Washington'a gitmesi durumunda eşlik edip etmeyeceği ve orada Ermeni diasporası ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, alınacak karar çerçevesinde bir gidiş söz konusu olursa Başbakan Erdoğan'la beraber olacaklarını belirtti.

Davutoğlu, geçenlerde yaptığı bir televizyon görüşmesinde söylediği hususun "ilkesel bir husus" olduğunu vurgulayarak, "Hemen bu gezi için geçerli olduğunu düşünmemek lazım" dedi.

Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin dışında "Türklerle Ermenilerin her yerde birlikte olabilmeleri, konuşabilmeleri" açısından diaspora ile görüşmeyi önemli gördüklerini ifade eden Davutoğlu, önümüzdeki dönemde bunların hepsinin değerlendirilecek hususlar olduğunu sözlerine ekledi.

"SREBRENİÇA KATLİAMI"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Sırbistan Parlamentosu'nun "Srebreniça katliamı" nedeniyle özür dilemesiyle ilgili olarak 30 Martta alınan bu kararın Balkanlarda barış ve istikrar için "çok önemli" bir karar olduğunu belirterek, "Biz bunu Balkanlardaki problemlerin psikolojik bakımdan, psikolojik eşiğin aşılması bakımından çok önemli görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin Balkanlar politikasının "çok açık ve net" olduğunu ifade eden Davutoğlu, son 6-7 ayda Balkanlarda çok aktif bir rol üstlenildiğini kaydederek, "Bu politikanın esası bütün ülkeler için güvenlik, karşılıklı üst düzey diyaloğun ülkeler arasında sürdürülmesi, ekonomik kalkınma ve alışverişin artırılması ve kültürel çoğulculuğun muhafaza edilmesidir" diye konuştu.

Davutoğlu, Bosna Hersek ile Sırbistan'ın Balkanlardaki barış ve istikrara yönelik ortak bir yaklaşım içinde olmalarının sevindirici olduğunu, Türkiye'nin de bu politikanın yerleşmesi için aktif bir politika sürdürdüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'in istikrarı Balkanların istikrarı açısından en temel unsurdur. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü koruması, Bosna Hersek içinde yaşayan değişik grupların birbirlerine güven duygusu içinde yaklaşmaları Balkan barışı açısından büyük önem taşıyor. Bu güven unsurunun yerleşmesi için de Sırbistan'ın katkısı gerekiyordu. Sırbistan Parlamentosunun aldığı bu karar bu yönde psikolojik eşiğin aşılması yönünde olumlu bir karardır."

Türkiye'nin Bosna Hersek'i NATO ve AB bağlamında desteklediğini belirten Davutoğlu, son zamanlarda Türkiye'nin çeşitli ülkelerde Bosna Hersek'in dostları grubu oluşturma yönünde gayretleri olduğunu, ayrıca Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek üçlü görüşmelerini başlattıklarını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 5 Mart Pazartesi günü Bosna Hersek'e bir ziyaret yapacaklarının altını çizen Davutoğlu, bu ziyarette bütün taraflarla görüşmelerde bulunacaklarını belirtti.
AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.