İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

"Vatandaşların hak ve özgürlüğü tehlikede"

"Vatandaşların hak ve özgürlüğü tehlikede"

<P>Öğlen Ajansı programında Cem Kar'ın konuğu olan Mamalı, anayasa değişikliği için gerekli kriterleri anlattı. Cumhuriyet Meclisi gündemine alınan Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi'nin değerlendiren Avukat Barış Mamalı, 162'inci maddenin değişmesi durumunda vatandaşların hak ve özgürlüklerinin tehlikeye düşebileceği uyarısında bulundu. </P>

Yayın Tarihi: 08/04/10 22:16
okuma süresi: 3 dak.
"Vatandaşların hak ve özgürlüğü tehlikede"
A- A A+

'DEĞİŞİKLİK HAKKINI HALKTAN ALACAKLAR'

Anayasa da bir değişiklik yapılabilmesi için halk oylamasına da ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Mamalı, anayasanın değişmesi durumunda bu görevin halktan siyasetçilere devrolacağını söyledi. Mamalı, anayasa değişikliğinin yapılması için gerekli olan süreci anlattı:
"Anayasa konusu bence 18 Nisan'dan sonra en çok konuşulması gereken ve en çok da tartışılması gereken konu olmalıdır. Şu anda meclisimiz yapılacak yerel seçimlerde halkın önüne belediye başkanı ve muhtar adayları haricinde bir de referandum kağıdı ortaya koyacaktır. Bu kağıt, 'Anayasa'nın 162. maddesinin değiştirilmesine ne dersiniz' diye soracaktır.

162. madde çok önemli bir konudur. Meclis bu konuya önemsiz bir konu gibi bakmış olsa da önemli bir konudur. 162 madde de; KKTC anayasasının nasıl değiştirileceği belirtilmektedir. Anayasalar, demokrasilerde insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan temel belgelerdir. Bunu unutmamak gerekir. O yüzden anayasalara normal yasalar gibi bakamazsınız. Anayasa bunları güvence altına aldığı için iktidarlar oturup bir yasa yaptıkları zaman insan haklarına aykırı bir düzenleme getirdikleri zaman anayasa mahkemesi bu yasayı alır, inceler ve 'senin yasan anayasaya uygun değildir' diyerek yasayı iptal eder. 162. madde de şöyle bir değiştirme sistemi vardır. Eğer anayasanın bir maddesini değiştirecekseniz meclise öneri yapmanız gerekmektedir. O önerinin 3/2 oy çoğunluğu ile kabul edilmesi gerekiyor. Ondan sonrada halk oylamasına gidilir. Halk da 'evet' derse anayasa değişir. Anayasa ancak bu şekilde değiştirilebilir. Anayasa halkoyu ile kabul edilmiş bir dokümandı bunu unutmamak gerekir ancak meclis şu anda bu maddeyi değiştirmek istiyor. Bunu söylerken halkın elindeki anayasa değiştirme yetkisini de gasp ediyorlar. Halk 'evet' demedikçe anayasanın herhangi bir maddesini değiştiremezsiniz. Bu değişiklikle eğer meclis 3/2 çoğunlukla onay verirse halk oylamasına gerek kalmadan anayasa değiştirilebilecekti. Bu durum özetle budur. Eğer yerel seçimlerde halka'162. maddeyi değiştirmek istiyor musunuz' denilirse ve halk 'evet' derse bu iş siyasilerin eline bırakılır ve bu anayasada yer alan birçok temel güvencemiz ve hak ve özgürlüğümüz tehlike altına girecektir. Çünkü mevcut meclis iki, üç parti oturup anlaşınca 34 kişilik çoğunluğu sağlayabilecek ve yasayı değiştirebilecektir" dedi.


Starkıbrıs-Haber: Gözde AKBEN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.