İÇ HABERLER
okuma süresi: 15 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi. Eğitim, bilim, kültür, spor ve sağlığın Adresi

Yakın Doğu Üniversitesi. Eğitim, bilim, kültür, spor ve sağlığın Adresi

Başkent Lefkoşa'da geniş kampusundaki eğitim birimleri yanında bilimsel, kültürel, sportif tesisleri, olimpik yüzme havuzu ve sağlık kurumlarıyla faaliyet gösteren Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), eğitimde 23 yılı geride bıraktı. 17 fakültesi, 55 ülkeden gelen 16 bin 500 civarında öğrencisi ve 800 akademik personeliyle yeni akademik yıla hazırlanan YDÜ, altyapısıyla birçok gelişmiş ülkenin üniversitelerini aratmıyor.

Yayın Tarihi: 25/09/11 09:33
okuma süresi: 15 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi. Eğitim, bilim, kültür, spor ve sağlığın Adresi
A- A A+

2 bin dönümlük arazi üzerinde kurulu kampusunda, 230 bin metrekarelik kapalı alana sahip YDÜ'de yeni akademik yıl ekim başında başlıyor.

HASSAN: "BİZDE YILDIZ OYUNCU ÇOK FAZLA"

19 yıldır YDÜ'de öğretim üyesi olan ve son 10 yıldır rektörlük görevini sürdüren YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, yeni akademik yıla girerken TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Hassan, "Bizde yıldız oyuncu çok fazla" derken, bunların bir bütünün parçası olduğunu ve bu bütünlük içinde, görev bilinciyle çalıştıkları zaman anlamlı olduğunu; YDÜ'de de bunun başarıldığını söyledi.

Nicel artışlar ve gelişmelerin KKTC için hoş bir şey olduğunu ifade eden Hassan, "Ama hiç şüphesiz asıl ortak amaç niteliksel gelişimi murat etmek, onun felsefesine dokunmaktır" dedi.

Hassan, 17 fakülte bulunan YDÜ'de ziraat fakültesi dışındaki tüm fakültelerin tamamlandığını ifade ederek, 65 bölümde de eğitim verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Ümit Hassan, YDÜ'de lisans üstü enstitülerin de çok yetkin olduğunu vurguladı. Sağlık, Eğitim, Fen Bilimleri Enstitülerinin hem şemalarının, hem de işlevsel dinamiklerinin çok iyi düzeyde olduğunu anlatan Rektör, "Bu tabiatıyla lisans eğitiminden doktora tezine kadarki bütünselliği de anlamlandırıyor" dedi.

Üniversitelere edinilmiş çalışma disiplinleri bakımından farklı kategorilerden öğrenciler geldiğine işaret eden Hassan, bundan dolayı bazı öğrencilerin çok iyi, bazılarının orta, bazılarının geri olduğunu belirtti.

"ULVİ VE RASYONEL GÖREV"

Hassan, her düzeydeki öğrencinin kendini geliştirebilmesi için özel bir çaba gösterdiklerini vurgulayarak, bir öğrencini bulunduğu düzeyi yukarı çıkarmanın, dört dörtlük öğrenciye sahip olmak kadar ulvi ve rasyonel bir görev kabul ettiklerini, bu konularda özel teknikler uyguladıklarını anlattı.

"YILDIZ OYUNCUMUZ ÇOK FAZLA"

800 civarında akademik personel bulunan YDÜ'de lisans eğitimi için de çok sayıda öğretim üyesi ve elemanı kazandıklarını belirten Ümit Hassan, "Bizde yıldız oyuncu çok fazla" ifadesini kullandı.

Hassan, diğer üniversitelerde de çok yetkin, değerli öğretim elemanları bulunduğunu belirterek, yıldız oyuncunun bir bütünlük içinde uyum sağladığı zaman anlamı olduğunu da vurguladı.

YDÜ'nün akademik personeli için "Yıldız oyunculuk yapmıyorlar, görev bilinciyle Kıbrıs'a katkı yapmaya çalışıyorlar" ifadesini kullanan Rektör Prof. Dr. Hassan, hocaların ders verirken yaşadıkları bilgi ve sentez transferinden öte bir bakıma bir sahne sanatını icra ettiklerini söyledi.

"PERFORMANS ARTIŞININ FORMÜLÜ: İYİ İLETİŞİM VE SEVGİ"

46. yılındaki bir eğitimci olarak konuştuğunu belirterek bu sözleriyle gösterişli ders verme tekniklerinden söz etmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ümit Hassan, öğrencilerin iyi iletişim ve sevgiyle performanslarının arttığını kaydetti.

Üniversitenin önümüzdeki dönemdeki yeni atılımları konusundaki soruya karşılık, "YDÜ'nün kurucusu Dr. Suat Günsel'in azmine ve yönelimine vücut verdiği Yakın Doğu camiasında atılım ve yatırımın duracağını bendeniz dile getirsem inanacak kaç kişi bulurum, bilmiyorum" diyen Hassan, şöyle devam etti:

"Gerçekten de Suat hoca yatırım ve atılımları sadece işte burada yeni yatırımlar diye değil, tarif etmesi zor, kesintisiz, bütünselliği ve belli bir hayat tarzını benimsediği için bütün camiaya uzun yıllardır benimsetme çabasında olduğundan da yatırım durmaz.

Yatırım ve yenilik, sadece tek tek değildir. Bir gidişin parçalarıdır bunlar…"

"KAMPUSUN GÜZELLİĞİ ÖVGÜ ALIYOR"

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, YDÜ'nün neyiyle tanındığı veya neyle tanınmasının amaçlandığı sorusuna karşılık, üniversitenin görünümü, fiziksel yapısı, kampusun güzelliği açılarından genellikle övgü aldıklarını söyledi.

Hassan, okul öncesinden doktora yapanlara kadar görünümün ivmesinin takdir edildiğini belirterek, "Ama görünmeyen, tutunum, iç bütünsellik, kolektif aksiyon, uyum, üst derecededir" dedi.

Ümit Hassan, "Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel'in, kimlerden, hangi gruptan, hangi akademisyenden, hangi yöneticilerden neyi alabileceği; kimin hangi işin üstesinden en iyi ve süratli gelebileceği konusundaki maharetinin işleri kolaylaştırdığını" ifade etti.

"ÖZERKLİĞİN TAM OLDUĞU BİR TUHAF ÜNİVERSİTE"

Üniversitelerde özerkliğin eski bir tartışma olduğunu kaydeden YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, "YDÜ için tuhaf bir üniversite demiştim. Tuhaf, çünkü gerçekten bilimsel özerklik tamdır. Hiçbir hocasına, öğretim elemanına, hiçbir kere dünya görüşü açısından öyle davranmamak gerektiği, bir kez olsun söylenmemiştir" dedi.

Prof. Dr. Ümit Hassan, zor zamanlarda çok kişinin de gadre uğramamasına çalışıldığını; bunların hiç bilinmeyenler olarak bir yerde kalacağını; toplum hayatı için de önemli olan bu konuda çok özen gösterildiğini; çok zor günler yaşandığını ama dik durulduğunu anlattı.

BEKTAŞ: "KONTENJANLAR YÜZDE 80 DOLDU"

YDÜ Mütevelli Heyeti Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş da TAK muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu yıl açtıkları kontenjanların yüzde 80 oranında dolduğunu söyledi.

Bu yıl 1432 öğrencinin YÖK-ÖSYM tarafından yerleştirildiğini, bunlar dışında yetenek, dikey geçiş, yatay geçiş, master doktora ve ek kontenjanla da öğrenci aldıklarını kaydeden Şenol Bektaş, şu bilgileri verdi:

"Tecrübelerimiz bize ek kontenjanla 250-300 öğrenci geldiğini gösteriyor. Dikey geçişle 150-200; yatay geçişle 30-40; master-doktora 150-200 ve yetenek sınavıyla 150-200 öğrenci gelir.

Biz 2 bin Türkiyeli öğrenci hedefliyoruz. Her yıl bin KKTC kaydımız var. Bu yıl diğer üniversitelerde açılan yeni bölümlerden dolayı biraz düştü. Büyük ihtimalle 800-900 öğrenci payımız olur."

TÜRKİYE'DEN BAKINCA… ÖNYARGILAR…

YDÜ Rektör Yardımcısı Bektaş, Türkiye'den Kıbrıs'a bakılınca buranın çok pahalıymış önyargısı olduğunu ve doğruluğunun da pek sorgulanmadığını belirterek, ayrıca Kıbrıs yurt dışında bir yer olduğu için çok uzak olmasa da uzakmış gibi bir psikolojik algı doğduğunu anlattı.

"Şimdi bunlar yavaş yavaş aşılıyor. İstanbul, İzmir, Ankara'dan her gün kaç tane uçak olduğunu herkes görüyor artık.." diyen Bektaş, geçen yıl öğrenci sayısının en düşük düzeyde kaldığını; bu yıldan itibaren yavaş yavaş yükselişe geçeceklerine inandığını söyledi.

Prof. Dr. Şenol Bektaş, Türkiyeli öğrenci açığının üçüncü ülkelerle kapatılması gerektiğini ve YDÜ'ye her yıl ortalama 300 civarında üçüncü ülke uyruklu öğrencinin geldiğini ifade ederek, KKTC genelindeki üniversitelere de 1500 civarında üçüncü ülke öğrencisi kayıt yaptırdığını bildirdi.

Son zamanlarda Afrika'dan özellikle Nijerya'dan öğrenci gelişinde büyük artışlar görüldüğünü kaydeden Bektaş, maddi sıkıntılar yaşanan Pakistan ve diğer ülkelerden ise azalma olduğunu ancak buna rağmen Afrika'nın güzel bir Pazar olduğunu dile getirdi.

Bektaş, üçüncü ülkelerdeki tanıtım çalışmaların TC Büyükelçiliği'nin koordinasyonundaki konsorsiyum tarafından sürdürüldüğünü ifade etti.

HARÇLAR YERİNDE SAYDI

YDÜ'de harçlarda bu yıl artış yapılmadığını belirtirken "Harçlar yerinde saydı" diyen Bektaş, iletişim, mühendislik fakülteleri, turizm yüksek okulu ve yetenekle öğrenci alan bütün bölümlerde eğitim harcının TC'li öğrenciler için yarı bursa çevrildiğini; bunun da bu akademik yıl için 2 bin 800 Euro demek olduğunu açıkladı.

"Bu rakamı TC uyruklu öğrenciler benimsedi. İsteyenler 4 bin 200 Euroluk paket program alabilir. Bunda harç, yemek ve 4 kişilik odada konaklama var" diyen Prof. Dr. Şenol Bektaş, "Tanıtım çok önemli. Sadece üniversitelerin değil KKTC'nin tanıtımı da yapılmalı. Son yıllarda turist sayısındaki artış bizim için çok önemlidir. Her gelen üniversitelerimizi de öğrenmiş oluyor" diye konuştu.

TÜRK BASINININ ÖNYARGILI YAYINLARI

YDÜ Rektör Yardımcısı Bektaş, karşılaştıkları sorunlara ilişkin sorulara karşılık, Türk basınının tam da kayıt dönemlerine denk gelen"zamansız, önyargılı ve hak etmedikleri" yayınlarından yakındı.

Üniversitelere hiçbir söz hakkı tanınmadan yapılan bu haberler yüzünden mağdur olduklarını anlatan Bektaş, tek yanlı verilen bu haberler yüzünden direkt savunma pozisyonuna geçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

"Şu bir gerçek ki Anadolu nezdinde üniversitelerimiz pek tanınmaz. Üniversitemizi ziyaret edenler hayretler içinde kalıyor. Bu insanları demek ki bir şekilde müdahil etmek lazım. Ben gelecek için umutluyum. Gidişat en alttan yükselmeye başladı" diyen Şenol Bektaş, YDÜ'nün bugün ulaştığı 17 fakülte sayısının Türkiye'nin birçok üniversitesinde bile bulunmadığını belirtti.

"PARLAMENTOYA DA YANSIYINCA ÇOK DAHA GÜZEL BİR KKTC"

Siyasi tanınmışlığı olmayan KKTC'nin üniversiteler sayesinde kazandığı saygınlığa değinen YDÜ Rektör Yardımcısı Bektaş, şunları dile getirdi:

"Ülkemizde turizm ve eğitim sektörleri ayakta kaldı. Her ikisinin de getirisi hemen hemen aynı. Her yıl 400 milyon dolar civarında gelir getiriyor her biri. Eğitimde her mezun ettiğimiz öğrenci kendi ülkesine döndüğünde ülkemizin tanıtımını yaptığını düşünüyoruz ve tanınmayan ülkemiz için bu çok önemli. Tanımayan bir ülkeyiz ama bu üniversiteler sayesinde KKTC'ye bir saygınlık sağlıyoruz. KKTC'deki tüm yükseköğretimin hala devlet nezdinde veya parlamentoya yansıdığına ben inanmıyorum. Öyle bir gün gelirse ve bu üniversitelerin mezunları da mecliste yerlerini alır tahmin ederim çok daha güzel bir KKTC olacak."

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bektaş, ülkede kültür sanat faaliyetlerine ilginin artmasını, eğitim düzeyinin yükselmesine bağlarken, Kıbrıslı Türklerin artık eğitim açısından, Kıbrıslı Rumlardan geri olmadığını vurguladı.

YDÜ'nün salonlarını tüm sivil toplum örgütlerine ücretsiz kullandırdığını belirten Bektaş, sağlık yatırımlarına da önem verdiklerini ve Kıbrıslı Türk hastaların yurt dışında zorluk yaşamasını istemediklerini, Türkiye'den birçok tanınmış doktorun YDÜ Hastanesi'ne gelerek hizmet verdiğini anlattı.

YDÜ

YDÜ'nün web sitesinde yer alan bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın 17/1986 sayılı Milli Eğitim Yasası'na bağlı olarak Bakanlar Kurulu onayıyla 1988'de kurulan üniversite, bugün 55 civarında ülkeden gelen öğrencileriyle, uluslararası bir kimlikte yükseköğrenim veriyor.

Avrupa Üniversiteler Birliği'ne (EUA), UNESCO bünyesindeki Dünya Üniversiteler Birliği'ne (IAU), Uluslararası Mühendislik Eğitimi Topluluğu (IGIP), Uluslararası Saygın Medikal Akreditasyon Sistemi (JCI) ve İslam Dünyası Üniversiteler Federasyonu'na (FUIW) tam üye olan YDÜ, çağdaş bir kampus alanı içinde yapılanıyor.

YDÜ, bütün fakülteleri, yüksekokulları, enstitüleri, laboratuvarları, atölyeleri, bilgisayar merkezleri, kültür merkezleri, kütüphanesi, yurtları, olimpik kapalı yüzme havuzu ve diğer sosyal ve sportif tesisleri ile Özel Yakın Doğu İlkokulu ve Özel Yakın Doğu Koleji bir bütün oluşturuyor. Kampustaki YDÜ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi ile dünya sorunlarına çözüm aranıyor.

YDÜ'deki fakülte, enstitü ve yüksek okullarla merkezler şunlar:

Atatürk Eğitim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi,Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sahne Sanatları Fakültesi, Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi; İlahiyat Fakültesi, Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulları, Meslek Yüksekokulu, Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Eğitim Bilimleri Enstitüleri, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rûmi Enstitüsü, YDÜ Öğretim Üyeliğine Atanma ve Yükseltilme Yönetmeliği, İngilizce Hazırlık Okulu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Merkezi, Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, Psikolojik Danışma Merkezi, TEAL Araştırma Gemisi, Turizm Araştırma Merkezi, YDÜ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi, YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi, Yer Deniz Atmosfer Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Herbarium."

KÜTÜPHANE

YDÜ Kütüphanesi, 500 bin açık raf sisteminde kitap kapasitesine sahip. 50 binden fazla elektronik dergi, 6 bin 500 DVD, 17 film izleme kabini, 12 bireysel ve grup çalışma odası, bin kişilik 4 amfitiyaro, 350 kişilik tiyatro sahnesi, 600 kişilik kafeterya ve 600 kişilik çalışma masasıyla dünya standartlarında bir kültür ve bilgi erişim merkezi. 24 saat açık bu kompleksten tüm toplum ücretsiz yararlanabiliyor.

HASTANE

Yapımına Mart 2008'de başlanan ve geçtiğimiz yıl 20 Temmuz'da hizmete giren YDÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 55 bin metrekare kapalı alana sahip. Hastanede 22'si VIP olmak üzere 209 tek kişilik hasta odası, 8 ameliyathane, 24 yoğun bakım ile 17 yeni doğan yoğun bakım ünitesi bulunuyor.

Kıbrıs'ın olduğu kadar Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu bölgesinde sağlık hizmetleri alanında hem fiziki hem de bünyesindeki servis özellikleriyle öne çıkan hastane, aynı zamanda bölgenin en büyük 'özel üniversite hastanesi' olma özelliğini de taşıyor.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.