İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Öldürücü Lannate ilacı halen reçetesiz satılıyor

Öldürücü Lannate ilacı halen reçetesiz satılıyor

Güney Kıbrıs dahil AB'de yasak olan ve Erülkü çiftinin hayatını kaybetmesine yol açan öldürücü 'Lannate 90' ilacı, 3 yıl önce yapılan uyarılara karşın KKTC'de reçetesiz satılıyor.

Yayın Tarihi: 10/03/12 09:46
okuma süresi: 3 dak.
Öldürücü Lannate ilacı halen reçetesiz satılıyor
A- A A+

Ali Cansu - Kıbrıs Gazetesi

Güney Kıbrıs dahil olmak üzere AB üyesi ülkelerde satışı yasak olan ve zehirli ilaçlar arasında 'en tehlikelisi' olarak bilinen 'Laneit 90' (Lannate), Kuzey Kıbrıs'ta serbestçe satılıyor ve hiçbir denetime tabi tutulmuyor.

Kıbrıs, Oktay ve Ülgen Erülkü çiftinin ölümüne yol açan Laneit 90 ilacıyla ilgili olarak 19 Haziran 2009'da yetkilileri uyarmış ve bu ilacın AB ülkelerinde yasak olduğunu bildirmişti.

KKTC Tarım Bakanlığı yetkilisi, Kıbrısın uyarıları karşısında "elimizde böyle bir bilgi yok. Ancak Türkiye ile AB'nin eş zamanlı yasakladığı ilaçları burada da yasaklıyoruz" demişti.

Laneit 90 ilacının, Türkiye'de satışı devam ettiği için KKTC hükümeti de bu ilacın ithaline yasak koymadı. Uzmanların 'çok tehlikeli' olarak adlandırdıkları Laneit ilacı, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan, zirai ilaç satıcılarından temin edilebiliyor. Tarım ürünlerinde böcek ve haşerelere karşı önlem olarak kullanılan bu ilacın bilinçsiz kullanılması ve mahsullerin zamanından önce toplanması halinde insan sağlığına çok ciddi zararlar verebildiği ifade ediliyor.

HEPGÜLER DOĞRULADI

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Hüseyin Hepgüler, 'Lannate 90' adlı tarım ilacının Güney Kıbrıs'ta kullanımının ve satışının yasak olduğunu, Kuzey Kıbrıs'ta ise satışının devam ettiğini doğruladı.

Hepgüler, söz konusu tarım ilacının çok zehirli olduğunu belirterek, toz olarak atılması durumunda günlerce etkisinin kalabileceğini, sulandırılıp atılması durumunda ise ürünlerde kalıntı bıraktığını söyledi.

İsteyen herkesin zirai ilaç satıcılarından bu ilacı satın alabileceğini belirten Hepgüler, tüm tarım ve hayvan ilaçlarının reçete ile satılması gerektiğini belirtti. Hayvan ilaçlarının veteriner hekim tarafından, tarım ilaçlarının ise ziraat mühendisi tarafından yazılması gerektiğini vurgulayan Hepgüler, üreticilerin kullanım konusunda bilinçlendirilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Ülkedeki kanser vakalarının artmasındaki esas tehlikenin ilaç kalıntıları olduğuna dikkat çeken Hepgüler, "Şu anda merkeze kalıntı analiz laboratuarı kuruluyor. Devreye girdiği zaman analizler yapılacak" dedi.

SON KULLANIM TARİHİ 2013

Kıbrıs'a konuşan zirai ilaç satıcısı, 'Laneit 90' ilacının ithalinin yasaklandığını iddia ederken "Ancak eldeki stok bitinceye kadar satışlar devam ediyor" dedi.

Bazı kişilerin bu ilacı fare, yılan, kedi ve köpek öldürmek için kullandığına dikkat çeken firma yetkilisi, kuzeye geçen bazı Rumların da satış yaptıklarını söyledi. Firma yetkilisi, "Eldeki stoklar bitinceye kadar satışlar devam edecektir. Elimizdeki ürünün son kullanma tarihi ise 13 Şubat 2013'tür" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.