İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Aslanbaba'dan "Yurt Dışı Türkler" yorumu

Aslanbaba'dan "Yurt Dışı Türkler" yorumu

<P>Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde UBP Milletvekili Ejder Aslanbaba da "Yurt Dışı Türkler" konusunda konuştu.</P>

Yayın Tarihi: 05/04/12 15:58
okuma süresi: 5 dak.
Aslanbaba'dan "Yurt Dışı Türkler" yorumu
A- A A+

Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı Birimi'nin kurulmasında yöntemin yanlış olabileceğini belirten Aslanbaba, amacın yurt dışındaki Türklere hizmet etmek ve yatırım yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın protokol dışına çıkamayacağını belirten Aslanbaba, Dışişleri'nin lobicilik yapamayacağına dikkat çekti.

"Muhalefetin amacı yurt dışında yasayan Kıbrıslı Türklerin gelmesini, KKTC'ye yatırım yapmalarını önlemekse bunu söylemeleri gerekir" diyen Aslanbaba, birimin "yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yardım edip, onları adaya getirip Cumhurbaşkanının elini kuvvetlendirmek" amacında olduğunu söyledi.

Basını ve milletvekillerini birimi gidip görmeye davet eden Aslanbaba, birim için "sanal" değerlendirmesini eleştirdi.

"Biz yurt dışında yasayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz" diyen Aslanbaba, birimin kendisinin değil Kıbrıs Türkü'nün olduğunu söyledi.

Bankalara olan borçları ve alacakları konusunda da bilgi veren Aslanbaba, ilk lobicik faaliyetini yapmakta olduklarını kaydetti.

Dünyada bir milyon Kıbrıslı Türk bulunduğunu, 300'ünün KKTC'de, kalanının yurt dışında bulunduğunu belirten Aslanbaba, "Bırakın yurt dışındaki vatandaşlarımız güvenle KKTC'ye gelsin, yatırım yapsın" dedi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, "1974 Barış Harekatı ve Anamur'la Geçitköy Arasında İnşa Edilecek Su Projesi" konusunda yaptı.

1974'ü Kıbrıslı Türklerin uzun süre beklediğini, İngilizlere ada kiralanırken Osmanlı geri gelmek düşüncesiyle bunu yaptığını ifade eden Töre, dönemle ilgili tarihi bilgi verdi.

İngilizlerin amacının boğazları kontrol altına alma düşüncesi bulunduğunu ifade eden Töre, 96 yıl sonra Türk Askerinin anlaşmalardan doğan hakkını kullanarak adaya geldiğini kaydetti.

Girit'teki Türklerin durumu konusunda bilgi veren Töre, Atatürk'ün Kıbrıs'a verdiği değeri de anlattı.

1974 sonrasında KKTC'de ekonomik kalkınma için büyük seferberlik başladığını anlatan Töre, Türkiye'nin su sıkıntısını gidermek için KKTC'ye 17 gölet yaptığını, 2 tanesinden sulama suyu olarak kullanıldığını, diğerlerinden istenilen düzeyde yararlanılamadığını, bunların ıslah edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'den su getirilecek olmasının büyük bir katkı olduğunu, "su kaça satılacak" düşüncesini doğru bulmadığını belirten Töre, Kıbrıs Türkü ile TC'nin bir bütün olduğunu ve adada kalıcı olduğunu kaydetti.

Töre, KKTC'de su politikalarının iyi takip edilmesi gerektiğini de vurguladı.

ULUÇAY

CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay da, Brüksel temasları ile ilgili bilgilendirme konuşması yaptı.

UBP Milletvekili Hasan Taçoy ile Brüksel de grup başkan vekilleri ve Yüksek Temas Grubu ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden Uluçay, Yüksek Temas Grubu 2011 raporunu sunduğunda bazı üyelerin raporu beğenmeyerek alternatif rapor sunduğunu, amaç doğrultusunda fazla bir mesafe kat edilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Kendilerinin de gruba eleştiriler sunup alternatif çözüm önerileri sunduklarını belirten Uluçay, grubun KKTC'ye geçmesinde ve burada gecelemede sıkıntılar olduğundan öngörülen hedeflere ulaşılamadığını anlattıklarını, grup üyelerinin bu konuda sıkıntı çekmeyecek kişilerden oluşması gerektiğini aktardıklarını ifade etti.

Bir yıl içerisinde Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini birçok parlamenter ve grupla paylaştıklarını ve birçok parlamenterden olumlu yanıt aldıklarını söyleyen Uluçay, Türkçe'nin resmi dil olması ile AB ile ilişkileri daha ileri götüreceğini ve gençlerin Avrupa'da iş bulmasını kolaylaştıracağını söyledi.

Kıbrıslı Türk gençlerinin staj imkanlarından yararlanamadığını, bunun değişmesi gerektiğini ifade eden Uluçay, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün geçmesi gerektiğini de vurguladı.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü geçerse Kıbrıslı Türklerin politik statüsünün yükseleceği düşüncesinin hakim olduğunu ve kendilerinin bunun doğru olmadığını belirtmekte olduklarını ifade eden Uluçay, ekonomik yapının gelişip AB'a uyumlu olması için bu tüzüğe ihtiyaç olduğunu parlamenterlere ilettiklerini söyledi.

Uluçay, Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti konusunu da gündeme getirdiklerini kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.