İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KKTC'de bir ilk: "Tıbbi çimento yöntemi ile tedavi"

KKTC'de bir ilk: "Tıbbi çimento yöntemi ile tedavi"

<P>Sağlık Bakanlığı, son 1 ay içerisinde omurga kaynaklı ağrılardan şikâyetçi olan 5 hastanın "çimento yöntemi" denilen bir uygulamayla sağlığına kavuşturulduğunu açıkladı.</P>

Yayın Tarihi: 06/04/12 12:02
okuma süresi: 5 dak.
KKTC'de bir ilk: "Tıbbi çimento yöntemi ile tedavi"
A- A A+

Bakanlık Basın Borusu aracılığıyla yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi ve Ortopedi Servislerinde yatmakta olan söz konusu hastalara, "Vertebroplasti" ve "Kifoplasti" diye adlandırılan 2 farklı yöntemle yapılan operasyon, başarıyla gerçekleştirildi.

Op. Dr. Ahmet Ebeoğlu, Op. Dr. Cenk Soydan ve Op. Dr. Erol Barçın tarafından yapılan ve hastaların şifa bulduğu operasyonda kemiklere iğne aracılığı ile tıbbi çimento enjekte ediliyor. Söz konusu "çimento yöntemi" kırıktan, kanserden ve kemik erimesinden kaynaklanan ağrılara da iyi geliyor ve problemin giderilmesine büyük oranda katkı sağlıyor.

Tıp literatüründe, "metil metakrilat" diye adlandırılan ve bir çeşit kemik çimentosu olan madde, bugüne kadar ortopedide kalça ve diz ameliyatları ile beyin cerrahisinde de kafatasının yeniden onarılmasında kullanılıyordu.

Ayrıca açıklamada, "önceleri Fransa'da, ardında da Amerika'da kanserli hastaların tedavisinde kullanılmaya başlanan yöntem artık, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde hastaların şifa bulmasında uygulanıyor" denildi.

VERTEBROPLASTİ… KOMPLİKASYON RİSKİ YÜZDE BİR

Omurga için çimento uygulamasının, 10'la 20 dakika arasında kısa bir süreyi kapsayan bir yöntem olduğu ve bu uygulamaya "Vertebroplasti" adı verildiği kaydedildi.

Açıklamada, çimentonun istenmeyen yerlere sızma riskinin mevcut olduğu fakat bu komplikasyonun görülme riskinin sadece yüzde 1 olduğu ifade edilirken, söz konusu işlem yapıldıktan beş dakika sonra hastanın yattığı servise çıkıp, yarım saat içinde de ayağa kalktığı ve gün içinde kontrol filmleri çekildikten sonra da taburcu edildiği vurgulandı.

Operasyonda hedeflenen sonucun ağrının giderilmesi ve hastanın biran önce hareketlendirilmesi olduğu da belirtiliyor.

KİFOPLASTİ

Kifoplasti hakkında da bilginin verildiği açıklamada, eğer omuriliğe baskı yoksa, yine aynı şekilde bir iğne ile ciltten girilip omurganın içinde bir balon şişirildiği ve balonun açtığı boşluk yanı çöken omurganın doldurulduğu kaydedildi.

HASTA RİSKLİ AMELİYATA GİRMEKTEN KURTULUYOR

Hastalara yapılacak açık ameliyatın büyük ve uzun süreli olduğu ve böylesi tip büyük ameliyatların büyük risk taşıdığının belirtildiği açıklamada, söz konusu operasyonlarla, hastaların büyük ve riskli ameliyata girmekten kurtulduğunun altı çizildi.

Ayrıca, bu tip hastalarda yaş ve kanser hastalığının getirdiği ek risklerin de olduğuna dikkat çekilerek, "O yüzden bu hastalarla ilgili bu tip kırıklarda, sadece lokal anestezi ile ciltten bir iğne ile omurganın içine girilmesi ve omurganın içine enjekte edilen sıvı çimentonun donması sonucunda, tıpkı diş dolgusu gibi omurganın çok sağlam bir yapıya kavuşması sağlanır. Günümüzde kanser tedavisinde geçmişe nazaran çok daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Kanser hastalarının yaşama süreleri artıyor ancak kemik ağrıları çok canlarını yakıyor. Çimento yöntemi, omurga ağrılarının neredeyse tamamen yok olmasını sağlıyor. Kanser metastazları yani yayılmalarında ve hemanjiyonlarında yani anormal damar genişlemelerinde, çimento yöntemi çok sık kullanılıyor" denildi.

İnsanların yaşlandıkça kamburlaştığı ve küçüldüğüne de dikkat çekilen açıklamada, bu olayın tamamen kemik erimesine (Osteoporoz) bağlı bir problem olduğu ve kemik erimesine bağlı olarak, insanların omurgalarında kemik yoğunluğu ve sertliğinin azaldığı belirtiliyor.

Böylelikle vücudun çökmeye başladığı ve vücut çöktükçe de insanların hem boy olarak kısalıp hem de öne doğru büküldüğünün belirtildiği açıklamada, bu durum çok ileri boyutlarda değilse, kısmen çöken kemiklerin balonla şişirilip içine kemik çimentosu doldurulmasıyla hissedilir bir düzelme sağlandığı anlatılıyor.

KAÇAK RİSKİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ…

Operasyonda, kaçak riskini göz ardı etmemek gerektiği de belirtildi ve her önüne gelen doktorun bu işlemi yapamadığı vurgulanarak söz konusu işlemin eriyen her kemiğe de uygulanamadığı ifade edildi.

Açıklamanın sonunda şöyle denildi:

"Kısacası bu işlem, işlemi bilen hekimler tarafından yapılmalıdır. Kortizon kullanan, romatizma ve böbrek hastalığı olan gençlerde kemik erimesi oluşursa, bu yöntem kullanılabilir. İşlem omurgasında çatlağı olanlara da uygulanılabilir."

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.