Barack Obama yeni ABD Başkanı mı?

Yayın Tarihi: 10/06/08 00:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Cumhuriyetci ve Demokrat Partilerde "Başkanlık için aday yarışı" başladığında, bu sonucun alınacağını çok az kişi tahmin etmişti. Cumhuriyetlerde ipi göğüsleyecek birkaç kişi gözükürken,Demokratlarda Hillary Rodham Clinton'un kazanacağına kesin gözle bakılıyordu. Ben de buna inananlardan biri idim. Yarış başladığında ABD'de ve en çok nabzın attığı yer olan NewEngland bölgesinde idim. Genelde Hillary'i destekleyenler, "Bir seç,iki al" diyerek başarılı Başkanlık yapan Clinton'un uygulama ve kafa yapısından da yararlanılacağı kastediliyordu.

Cumhuriyetcilerde yarışı göğüsleyen McCain, ilkin adaylık yarışında harcamak üzere para bulamadı. İlk adaylık yoklamasında tanıtım yapamadı. Genelde din sömürüsü yapanların önde olduğu,Vietnam Gazisi ve başarılı bir Senatörlük dönemi olan McCain'in "Gizli bir demokrat" kabul edildiği, bunun için genelde Cumhuriyetcilerden destek göremediği ve yarışın yarısında adaylıktan çekileceği yazıldı ve konuşuldu. Cumhuriyetcilerde flaş isim öne çıkmadı. Yarış inişli çıkışlı başladı. Din sömürüsü kafa karıştırdı.

Adaylık yarışında direnerek başarı gösteren McCain, genel desteği bizzat kendisi sağladı.Propandasına daha sonra yardım aktı.Yarış erken sonlandı. Rakipler birer birer çekildiler. Çünkü Demokratlarda iki güçlü aday ortaya çıkmıştı ve bunlarla sadece Cumhuriyetcilerin oyunu alacak bir aday Başkanlık yarışını kazanamazdı. Büyük Sermaye anında Vietnam Gazisi, halk kahramanı, demokrat ve orta ve alt gelir gruplarına da hitap eden McCain'e destek vermeye karar verdi. Seçimi McCain'le kazanacağını kabul etti.

Demokrat Partide sür'atli bir gidiş ve ayıklama oldu.Ancak Hillary ve Obama, ciddi bir yarış yaptılar. Belli olan Demokratların ortadan tam ikiye bölündükleri idi. Çünkü ipi kimin göğüsleyeceği son ana kadar belli olmadı. Clinton'un yarıştan çekildiğini açıkladığı 7 Haziran günü bile Obama, "Başkan adaylığı "için gereken delege desteğini aritmetik olarak sağlayamamıştı. Yine de Hillary Clinton, yeterli sayıyı kendisinin sağlayamayacağını ve süper delegelerin de Obama'ya kaymakta olduğunu görünce daha fazla ısrar etmedi. Kamu oyu baskısı da buna itiyordu.

Hillary Clinton, seçmen oyunu arkasına almıştı. Kazandığı iki eyalette, Parti içi kurallar gereği delegeleri kazancına ekleyemedi. Obama ise giderek artan siyah desteğine kavuştu. Önceki seçimlerde Clinton'lardan yana olan siyah destek, adaylığın ilk günlerinde tereddüt etmişse de sonradan "İlk Siyah Başkanı" seçmek üzere tarafını belli etti. Böylece yarış sonlandı. Yardımcısının Clinton olup olmayacağu henüz belli değildir. Bana göre bu olursa, seçimi Demokratların kazanacağını şimdiden söyleyebiliriz ama Bayan Clinton'un Başkan Yardımcılığı zayıf bir olasılıktır.Eski Başkan Carter bile ortaya çıkıp bunun yanlış olacağını söyledi. Kennedy'lerin de böyle bir birliktelik istemedikleri anlaşılmaktadır.

Kasım ayında Demokratlar, Barack Obama'ya, Cumhuriyetciler de McCain'e oy vererek yarışı kazanmak istemektedirler. Aslında şimdiki Başkan Bush da seçimi etkilemek için hâlâ oyun çekmektedir. İran'a savaş açılması başarılamazsa da, Irak'tan çekilmemek için orada birden fazla ABD üssü oluşturmak, savaşa son verilse bile ABD'yi orada tutmanın başka yolu olarak algılanmaktadır. Bu da Başkan Bush'un oyunudur. Ancak McCain, ileri yaşına rağmen "Milliyetci ve dini" kesimin adayı olarak ortaya çıkmıştır. Irak'tan çıkmamak gibi, söylemleri belirli çevreye şirin görünmek içindir.

232 yıllık ırkçı bir tarihe sahip ABD'de, Barack Obama, ilk siyah Amerikan Başkanı olmaya hazırlanmaktadır. Belli ki Martin Luter King'den sonra köprülerin altından çok su geçti. Clinton'ların sürüklediği oy oraya yüzde yüz kaymasa da, bunun %80'lerde olacağına inanılmaktadır. Bu durumda Demokrat Parti, yine de büyük zafer kazanacak görünmektedir.Çünkü Obama olayı beyaz-siyah olarak hiç algılamadı. NewHampshire gibi nitelikli seçimde, (bizzat tanık oldum) Obama'nın arkasında beyazların desteği daha fazla idi. Hele Üniversite gençliği Obama'dan yana tavır aldığını sürekli öne çıkardı.

Obama kimdir,neye inanır,politikası nedir? İç mi, dış konulara mı ağırlık verecektir? Orada bulunduğum esnada iç sorunlara yaklaşımı son derece insancıl ve de Cumhuriytetcilerin tam karşısında idi. ABD, bugün Başkan Bush'un politikaları yüzünden en yüksek "İşsizlik oranı" ile karşı karşıyadır.Sağlık politikası iflâs etmiştir. Belirli Eyaletlere kalkınmada öncelik verilerek adım atılması gerekecektir.

Türk medyası "McCain ile Obama dış poltikada yarışacaklar" diyerek olaya yanaştı. Oysa McCain'in sıcak karnı dış politika. Çünkü Başkan Bush, nerede ise Savaş Başkanı oldu. Amerikan ekonomisi bu yüzden sarsıldı. Petrol fiyatları dünya tarihinde tavan yaptı. Başkan Bush'un baskısı, petrolcü ülkelerde dikkate bile alınmadı. İlk kez Euro, doların önüne geçti. Bazı ABD karşıtı ülkeler ise petrol satışlarında dolar yerine Euro kulanmaya kalkttılar. Dolar dış dünyada yıllarden beri ilk kez en düşük değere indi. Dolayısıyla dışilişkilerde birçok ülkede sürdürülkmekte olan silâhlı çatışma, petrol ve doların değeri, seçimde McCain'in başına belâ olacaktır.

Obama, talihlidir. Siyah oyları alırken, demokratların genelinden de kabul görmektedir. Çok ciddi bir ekibi vardır ve Başkan olduğu takdirde yeteneği yüksek bir kadro ile ülkeyi yöneteceğine inanılmaktadır. Savaş karşıtlığı sandığa olumlu yansıyacaktır. Yeter ki kazandıktan sonra şu veya bu nedenle dönüş yapmamış olsun. Onun Afrika kökenli ailesibib bulunması, yok ailesinin müslüman, kendisinin katolik oluşu gibi sözler;ya da gittiği Kilisenin Papazının pot kırması, artık Obama için olumsuzluk getiremez. Amerikan halkı yaşanan gerçeklerle karar verecektir.

Son söz: Bana göre ABD Barack Obama'yı Başkan görecektir.Barack Obama,Kenya asıllı müslüman bir babayla,beyaz ABD'li bir annenin oğludur.Çocukluğu Hawaii adalarında geçti.6 yaşında annesi Endonezyalı üvey babasıyla birlikte Endonezya'ya taşındı. 4 yıl sonra Hawaii'ye döndü. Obama yıllar sonra Columbia Üniversitesi ve Harvard Hukuk Fakültesini bitirdi. 2004'de 46 yaşında Senatör seçildi. 2008 yılının Kasım ayında, ABD Başkanlığı için Demokrat Parti adayı olarak yarışa giriyor...

Şunu eklemeliyim: Türkiye veya Kıbrıs konusu ABD Başkan adaylığı yarışında gündeme gelmedi. Adaylık yarışında en etkin lobi Yahudi lobisi idi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.