Yatırımın önündeki engelleri aşmak gerek

Yayın Tarihi: 22/09/08 00:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Bugünlerde "Köşe yazarlarının" yazılarına göz gezdirirseniz mali ve ekonomik alanda felâket yaşandığına tanık olursunuz.Hükümet yandaşı olmayan Sendika ve Sivil Kitle Örgütlerinin açıklamaları da bu yoldadır. Bu tutum yanlışa mı dayanıyor? Hatalı mıdır? Çıkış yolu nedir?

Tepki yanlış değildir. Hatta iktidarın esas sahibi CTP'nin tepedeki yetkilileri sorunu kabul etmekte ama sorumlu olarak "Kıbrıs sorununu"
göstermektedirler.Sorun çözülecek,sorunlar bitecek! Oysa dönüp Güneye bakanlar,"Kıbrıs(Rum)Cumhuriyeti'nde de dağ gibi sorunları, grev ve protetsoları görürler. Yani iş koşullar ne olursa olsun Rum Cumhuriyetine yamalanmakla bitmez. Her kişi kendi çalışması ile evine ekmek taşıyabilir. Kimse kimseye karşılıksız ekmek vermez. Hele Rumun Türk'e bedava ekmek verdiğine Kıbrıs tarihi boyunca tanık olunmadı.

KKTC'de yıllarca önce iktidar el değiştirdi.Önce Talat Başbakan oldu; sonra Cumhurbaşkanı seçildi ve yerini yeni Hükümete bıraktı. "UBP'nin bıraktığı miras" diyerek bugünkü sorunları başkasına yığma olanağı yoktur. O devir kapandı;yeni bir dönem yaşanmaktadır.Hem de Türkiye'den oluk oluk paranın aktığı bir dönem...Ben onca yıl milletvekilliği ve Bakanlık yaptım, onca Hükümeti izledim, hiç birine Türkiye'den CTP Hükümetine yapılan yardım kadar mali yardım yapılmadı. Belki şimdi muslkuk azıcık kıısldı ama yatırımların parası oluk oluk akmaktadır.Biz yetmediği için Bakanlığın izaz ikram kalemini ayın ilk haftası harcar ve gerisini cebimizden öderdik. Hele o günün Partilerinin böyle şimdiki gibi iftar sofraları döşeyecek paraları olmuyordu. Şimdi çeşme adeta boşaldı...

Ben ekonomik kriz üstüne yazı yazmak istiyorum. Eleştirmek ve çıkış yolu göstermek benim tarzımdır. Bazı köşe yazarları "Buradan nasıl çıkacağız?" diye soruyorlar. Halk da soruyor. İş adamı soruyor. Sendika dayatıyor."Sivil itaatsizlik" uygulamasına geçildiği söyleniyor. Bana göre bu geri tepen bir silâhtır. Hükümet sözcüleri ise çıkmaz konusunu geçiştiriyorlar. Bana göre gerçek nedene parmak basmıyorlar. Ben sıralayayım, onlar hatam varsa söylesinler:
1.KKTC'de yatırımlar istenildiği kadar süratli yapılamamaktadır.Bürokrasi yatırımın önündeki en büyük engeldir. Parti kökenli oldukları için atanan yetkililer yetersiz ve hatta bazıları bilgisizdirler. Bürokratların çoğu yatırımıncıya kök söktürmenin görevleri olduğuna inanmaktadırlar. Ne acı Bakanlıklar da bunu savuşturacak yapıda değildir. Bilgi gidiş gelişi, eksik, hatalı ve gecikmelidir. Ciddi kaydı olmadığı için evraklar sık sık kaybolmaktadır.

2.Devletle işi olan azap çekmektedir. Ne Müdür ve ne de onun altındakiler İngilizin tanımı ile "Halka hızmet etme" konumunda olduklarını bilmemekte, kabul etmemekte, aksine halkın oraya kadar gelerek başlarını ağrıttığına inanmaktadırlar. Yoksa sabahın köründe önü dolu olan bir bayan memur,telefonu kulağına yapıştırıp,halka arkasını dönüp, evinin sorunlarını konuşmaya veya başkası ile telefon dedi kodusu yapmaya kalkar mı? Müdahale edenleri de azarlar mı? Azarlayan memura söz söyleyecek, denetleyecek biri var mı? Bunu ciddiyetle "Verimlilik" açısından ele alan Sendika var mı? Yok.

3.Yatırım bütçesinden yapılan harcamalara bakıldığında, alt yapı yatırımlarına devam edildiği, iş ve üretim alanına yatırım yapılmadığı veya KKTC yurttaşı olanlara yatırım kredisi sağlanmadığı, sağlansa da devede kulak kabilinden olduğunu görürsünüz. Oysa bizim gereksinimiz iş alanı açmak, eve ekmek taşıyacak insanımıza Güneyden Kuzete çekmektir. Bunun da yolu KKTC yurttaşlaırnın üretgen ve iş alanı yartacaka yatrımlaırna uzun vadeli kredi sağlamaktır. KKTC Sanayi Odasının açıkladığı gibi ben de bugüne kadar Ankara'daki kaynaklardan KKTC yatırımcısına uygun miktarda kredi sağlandığına tanık değilim. Varsa açıklansın. Hatta bazı krediler,KKTC'de yatırım amaçlı verilmiş ama bu yatırımlar yapılmamış ve krediyi alan firmalar bunu Türkiye'deki, yatırımlarında kullanılmışlardır.Bunu incelemekte büyük yarar vardır. Bu sadece AK Parti gününde değil, ondan da öncelere gitmektedir.

4.Bugün ana tartışma konusu elektrik ve sudur. Elektriği güneş enerjisi,en çevirmekten başka kârlı girişim yoktur.Bırakınız güneş dilencisi Avrupa ülkelerini, Türkiye de bizim önümüze geçti.Yasasını yaptı yatırımın önünü açtı.Bizde hâlâ ayak sürünmektedir.

Su konusunda öncelikle küçük arıtma ünitelerini iş yerlerine ve evlere bağlamak ve hemen Türkiye'den su nakil projesinin nasıl hızlandırılacağını burada, Lefkoşa'da karara bağlamak gerekmektedir. Yoksa 2050 yılında bile bu proje tamamlanamayacaktır.

KKTC'deki sorunların altında, önce kazanılmamış paranın etrafı sarması, bol keseden harcama yapılması, bu nehir kuruyunca da borçların ödenememe durumu vardır. Yatırım parası olmayınca işsizlik etrafı kemirmektedir.O hâlde KKTC yatırımcısına uzun vadeli kredi sağlayarak sorunun çözülmesi ana tercih olmalıdır. Sadece içe hitap eden ticaret, ülkenin önünü açmaz. Yatırım yapmak,üretmek ve dışa satmak, iş ve reel gelir demektir.

Al sana çıkış yolu...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.