Sağlıksız ilişkiler

Yayın Tarihi: 16/02/20 11:32
okuma süresi: 6 dak.

Arnavut, Romanya’lı, İtalyan, Somalil’li ve Hintli beş arkadaşıma sordum.

Geldiğiniz ülkenin Londra Büyükelçisi veya Yüksek Komiserinin (İngiliz Topluluğu üyesi ülkeler için) kim olduğunu biliyor musunuz?

Beşinden de cevap “hayır, ne gereği var?” oldu.

Aynı soruyu 3 Kıbrıslı üç de Türkiyeli altı kişiye de sordum. Hepsi de şakır şakır şimdiki KKTC Londra Temsilcisi ve TC Büyükelçisinin isimlerini tereddüt etmeden saydılar.

Bizim mahallede yaşayan Ali Dayı sadece şimdiki değil, geçmiş 3 KKTC Londra Temsilcisinin ve iki Konsolosunun ismini de saydı.

Ali Dayı fazla dışarı çıkmayan, KKTC televizyonlarını uydudan izleyen 80lik birisi.

“Şimdi bu Ertanç da ne demeye getiriyor” diye soracaksınız.

Demek istediğim, sorguladığım konu şu:

Diasporada yaşayan bizlerin diğer etnik azınlık toplumlardan çok farklılıklarımız var.

Hade oğlum, al da bozdur. Gene mi diaspora? Ama nasıl, geçmiş yazılarımda yazdığım gibi diyaspora yazmayıp düzelterek diaspora yazdım!

Bahsettiğim değişik etnik azınlıklara mensup arkadaşlarımı en az beş yıldır tanıyorum.

Hepsi de toplumları arasında etkili, aktif çalışmalar yapan kişiler. Düzenledikleri aktivitelerde bulundum.

Bu aktivitelerde ülkelerinin diplomat ve diğer kodamanlarına rastlamadım.

Bizde durum ne?

Bir sergi açılacak, bir balo yapılacak, bir tiyatro oyunu sunulacak, bir düğün olacak, bir festival yapılacak, ilk davet Büyükelçi ve Temsilciye yapılır. Onlar da çoğu zaman kırmayıp teşrif ederler.

Bir Genel Kurul sonucu yeni seçilen Yönetim Kurulu ilk ziyaretini Büyükelçi ve Temsilciye yapar. Onlarla el, pençe, divan bayraklar, fotoğraflar altında boy boy fotolar çekilir.

Yeni bir grup mu kuruldu? Hade, kullumakya nezaket ziyareti için Büyükelçilik ve Temsilciliğin yolu tutulur.

Onu bırakınız, buradaki (Londra’daki)ler yetmez, Kıbrıs’tan, Türkiye’den siyasiler getirtilir ıvır zıvır balolar, Mağusalılar, Dillirgalılar etkinlikleri için (bu ikincisi hayalidir, anlamışsınızdır!).

Bazı ülkelerin diasporaları ile olan ilişkilerini araştırdım.

Arjantin, diasporada yaşayan bilimciler ve yerli bilimciler arasındaki bağları pekiştiren projeler yapar.

Belarus daha çok eğitim konularında projeler yürütür, Belarus’lu bilimcilere diasporada bilimsel konferanslar verme olanağı sağlar.

Gana Turizm, Kültür ve Yaratıcı Sanat Bakanlığı Gana diasporasının yoğun olduğu ülkelerde geleneksel yıllık Kurtuluş Günü şenlikleri organize eder.

Hindistan, Hint Kültürel İlişkiler Meclisi kanalıyla Hint sanatçıların değişik ülkeleri ziyaret etmeleri ve değişik ülkelerdeki Hintli öğrenciler arasında ziyaret olanakları sağlar.

Tabi birçok ülkeler diasporada bulunan iş çevreleri ile yakın ilişkilerde bulunmaya çalışırlar. 19 Ocak “Diaspora İlişkileri” başlıklı yazımda ülkelerin diaspora halklarından sağladıkları muazzam getiriye değindim.

Bizlerin doğduğumuz ülkelerin de benzer kültürel, sanatsal girişimleri olur.

Özellikle KKTC hükümetlerinin zaman zaman sanatçıların kendilerini diasporada yaşayanlara tanıtmaları, değişik ülkedeki sanatçılarla köprü kurmaları için olanak sağlamaları alkışlanacak şeylerdir.

Ancak bizimle olan ilişkiler gerçekten bunaltıcı seviyededir, ve defalarca savunduğum gibi toplumumuzun bulundukları ülkelere uyum sağlaması yolunda engel teşkil edecek niteliktedir.

“Sağlıksız ilişkiler” derken demek istediğim budur.

Genellikle sıradan toplum fertleri diplomat ve Kıbrıs’tan getirilen siyasetçilerin katıldığı etkinliklere pek rağbet etmez. Yolu düşmezse Büyükelçilik, Temsilcilik personeli ile karşılaşmaz, onları tanımaz. Ali dayı istisnadır!

Gel gelelim toplumu yönlendirmede, gereksinmeleri gündeme getirip çözmede büyük bir rol oynaması gereken bazı toplum kuruluşları kendilerini KKTC ve TC ilişkilerine çok kaptırırlar.

Bu da işlevlerini yerine getirmelerine engel olur. Kendilerini yenilemezler. Balolarda, kokteyllerde, festivallerde boy boy pozlar verip medyada görünme yarışı içinde bu işlevler onlar için ikinci planda gelir.

Şimdi başımıza bir de KKTC’de seçme ve seçilme çorabı örmeye çalışılıyor ki bazı toplum kuruluşlarımız ağızlarından salyalar akarak gelişmeleri heyecanla takip ediyorlar.

Kısacası sevgili okurlarım, işimiz zor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları